Miejsca parkingowe na pasie startowym przy os Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
joakasia

Re: Miejsca parkingowe na pasie startowym przy os Orlińskiego

Postautor: joakasia » 14 cze 2016, 12:18

Parkingów jest za mało, samochodów za dużo ;) Wiele więcej w temacie nie można dodać, bo też pamiętajmy o tym, ile miejsca te samochody zajmują, a dopiero na nowych osiedlach można rozplanować postoje tak, żeby rzeczywiście większość mieszkańców miała miejsce (choć dla mnie powinno być miejsc tyle, ile jest mieszkań).

maniekmal

Postautor: maniekmal » 14 cze 2016, 12:25

ja się zgodzę z D89 bo faktycznie nie wliczając miejsc "postojowych na ulicy", na starych osiedlach wygląda to słabo. Wtedy raczej nikt nie myślał o parkingach. Osoby mieszkające w Hucie doskonale wiedzą, że każda dwupasmowa ulica w tej dzielnicy jest w połowie parkingiem. Jeden pas przeważnie zaparkowany.

Ami

Postautor: Ami » 16 lip 2016, 15:45

Prawda jest też taka, że niektórzy mają 2 samochody (lub więcej)....kupią jedno miejsce, a drugie auto będą upychać na ulicy blokując chodniki ewentualnie jest jeszcze stare osiedle obok gdzie miejsca są na zasadzie kto pierwszy ten lepszy (choć pewnie szybko pojawią sie tabliczki "tylko dla mieszkańców osiedla..." i życzliwi będą czaić kto parkuje...
Teraz mieszkam blisko nowego osiedla i widzę jak tak ludzie podrzucają auta na noc i o godzinie 22 nie ma gdzie zaparkować, a wcześniej nie było większego problemu choć niektórzy mają tu po 3 auta.
Co do regulacji o miejscach postojowych uważam, że jest to okropna głupota... 0,8 miejsca na mieszkanie...jeszcze ceny z kosmosu w Budimexie w końcu zarobić na czymś trzeba i do tego jak przyjadą do mnie goście to będą szukać miejsca nie wiem gdzie. Chyba powinnam kupić miejsce dla gości dodatkowo...no wkurzające. Dawniej jednak trochę lepiej to wyglądało, piwnica była przydzielona do mieszkania, miejsca po prostu były....teraz jest tłoczno bo nikt tego nie liczył pod mieszkania no, ale miejsca są...Jak kupowałam mieszkanie i zapytałam o schowek/piwnicę to się dowiedziałam, że już samych schowków nie ma, jedyne co to mogę kupić, ale tylko z miejscem w garażu...super okazja :) Prawie mieszkania przez to nie kupiłam....serio jak oni to zaplanowali, czemu tego ustawa nie reguluje :evil:
Ech...co za czasy :lol:

D89

Postautor: D89 » 16 lip 2016, 19:25

A dlaczego niby ustawa ma coś tu regulować? Jak komuś coś nie pasuje to nie musi kupować mieszkania - najwyższa pora wyrosnąć z przedszkola i zacząć ponosić konsekwencje swoich decyzji zamiast jojczeć: "No nie kupiłem miejsca, ale jak to może być że nie mam gdzie parkować? Poskarżę się mamie, a tata przyjdzie i zrobi porządek".

Ami

Postautor: Ami » 18 lip 2016, 9:51

Wiesz...jak by nie było Ustawy o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, to w ogóle nie było by parkingów tylko blok obok, bloku i nic by nas...nabywców, nie chroniło, ale co ja tam wiem....tylko "jojczę".

Kicek

Postautor: Kicek » 18 lip 2016, 10:52

Czego tu nie rozumieć? Deweloper chce sobie zarobić. Sprzedaje mieszkania gdzie cena za metr jest bardzo atrakcyjna, dzięki temu może pozwolić sobie na wyższą cenę za miejsce postojowe. Oczywiście od nabywcy zależy czy zdecyduje się na warunki, które mu deweloper proponuje. Też wolałabym, żeby miejsca parkingowe były tańsze, ale nie są. Jest ich tyle ile wybudował deweloper, a narzekając na taki stan rzeczy nic się nie zmieni. Nie ma jakiegoś nakazu kupowania mieszkania jeżeli warunki odpowiadają. Każdy wie na co może sobie pozwolić. Rozumiem, że nie każdego od razu stać na miejsce postojowe, ale są priorytety... Chyba ważniejsze jest, żeby mieć dach nad głową niż gdzie postawić samochód.
Jak jest wszyscy wiedzą...Jest współczynnik 0,6 miejsca na mieszkanie, miejsca parkingowe są drogie, mieszkania jak na rynek krakowski są tanie, lokalizacja jest całkiem niezła... Wiedza ta jest ogólnodostępna, nikt przed nami tego nie ukrywał. Od nas zależy tylko, czy będziemy szanować i nie utrudniać im wyjazdu z wykupionych miejsc. Kultura, szacunek i będzie nam się tam dobrze mieszkało :)

kamil

Postautor: kamil » 19 lip 2016, 18:17

Nadal nic nie wiadomo w sprawie sprzedaży miejsc parkingowych, ale handlowiec zapewnia że będą do ukonczenia budowy O1.

D89

Postautor: D89 » 20 lip 2016, 18:58

Ami pisze:Wiesz...jak by nie było Ustawy o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, to w ogóle nie było by parkingów tylko blok obok, bloku i nic by nas...nabywców, nie chroniło, ale co ja tam wiem....tylko "jojczę".
Gdyby znaleźli się chętni na mieszkania w takich blokach to na pewno byliby deweloperzy którzy by tak budowali. A inni budowali by inaczej celując w klientów bardziej wymagających i z większym portfelem. Teraz jest dokładnie tak samo, jeśli ktoś chce mieć zielony park i wygodne miejsca parkingowe to na pewno znajdzie odpowiednie mieszkanie (pewnie tak po 12 tys./m2).

Zdradzę Ci pewien sekret: wredni deweloperzy to krwiożerczy kapitaliści, są zimni, wyrachowani i działają wyłącznie z chęci zysku - i WŁAŚNIE DLATEGO muszą budować DOKŁADNIE TAKIE mieszkania jakie ludzie chcą kupować - bo jeśli nie znajdą klientów to nic nie zarobią.

kamil

Postautor: kamil » 27 sie 2016, 9:56

Czy ktos może ostatnio pytał bmx kiedy ruszy sprzedaz miejsc na parkingu przy O1?

_damian

Postautor: _damian » 29 sie 2016, 17:39

Na razie nie ma sprzedaży miejsc parkingowych. Jeszcze nie wiadomo kiedy taka sprzedaż ruszy.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”