Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Re: Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 1

Postautor: iti » 20 sty 2017, 14:38

Wygląda na to, że odlali już całość z betonu, więc zostaje elewacja ;)

Obrazek

Cały czas wstawiają też okna - podobno lepiej się je osadza, jak beton jeszcze miękki :lol: Żart taki, pewnie teraz pójdzie już jako tako.

Obrazek

No i wydać, że trwa wykańczanie nowych mieszkań i doprowadzanie ich do stanu deweloperskiego w tym bloku. Widać, że wieczorami w mieszkaniach świeci się światło, więc ktoś tam coś robi najprawdopodobniej :)

AdamK

Postautor: AdamK » 25 sty 2017, 12:28

Coś im słabo idzie skoro jeszcze nie ma 80%.
Ma ktoś jakieś info/maila od dewelopera?

Kali

Postautor: Kali » 25 sty 2017, 12:51

Ponoć ze strony BX 80% zostało wykonane ale inspektorat jeszcze nie odebrał..
Mają poinformować klientów kiedy to nastąpi aczkolwiek wcześniej informowali tylko na zapytanie o stan zaawansowania więc nie wiem jak będzie tym razem.

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 25 sty 2017, 16:07

Rozmawiałam z BX i niestety nie są w stanie określić kiedy osiągną wymagane 80%.
Problem w tym że najprawdopodobniej trzeba będzie aneksować umowy kredytowe przez te ich poślizgi

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 25 sty 2017, 16:59

?? znowu aneksować ????
To sama wymyśliłaś - czy na podstawie rozmowy z BDX? Bo jeśli znowu trzeba będzie aneksować, to to już - w mojej opinii - będzie oznaczało że zmieniają się nam terminy zakończenia budowy i odbiorów.

Szczerze, powoli to już masakra się robi :(

kamil

Postautor: kamil » 25 sty 2017, 21:28

Fragment @ z dzisiaj w tej sprawie:
Obecnie informuję, że trwają rozmowy z Generalnym Wykonawcą w zakresie terminów osiągnięcia poszczególnych etapów budowy, w tym wskazanie terminu osiągnięcia 80% zaawansowania inwestycji. Po otrzymaniu tych informacji i zweryfikowaniu będziemy mogli przekazać je Panu.

nie wygląda to dobrze :x

AdamK

Postautor: AdamK » 26 sty 2017, 9:29

Nietoperzu pisze:?? znowu aneksować ????
To sama wymyśliłaś - czy na podstawie rozmowy z BDX? Bo jeśli znowu trzeba będzie aneksować, to to już - w mojej opinii - będzie oznaczało że zmieniają się nam terminy zakończenia budowy i odbiorów.

Jak ktoś podpisał z góry terminy każdego przelewu zgodnie z pierwotnym harmonogramem dewelopera (niektórzy w dodatku po raz drugi z aneksem) to trzeba aneksować umowę kredytową - czytaj dokładnie.

Nie musisz podpisywać aneksu z deweloperem zmieniającego datę odbiorów, nikt nie zmusza. Nie musiałaś/eś nawet podpisywać pierwszego aneksu - bo ze strony formalnej nic się nie zmieniło - opóźnienia zakończenia budowy nie powodują kar.

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 26 sty 2017, 13:16

Prawie we wszystkim masz rację AdamK, z małymi zastrzeżeniami:
- pierwszy aneks z deweloperem raczej należało podpisać, bo zmienił się numer pozwolenia na budowę itp.- musu pewnie nie ma, ale to dość istotna zmiana, więc jak kto woli; z tych samych powodów wypadało podpisać aneks z bankiem.
- oczywiście, nie doczytałam że tu chodziło konkretnie o umowę kredytową (współczuję umów z góry podpisanymi przelewami transz), co nie zmienia faktu że jeśli BX dalej ma problemy z kolejnymi procentami zaawansowania, to raczej już nie dotrzyma daty zakończenia inwestycji, dat odbiorów itd. - nie wiem jakie macie umowy z bankiem, ja np. mogę robić co chcę (puszczam transze wedle uznania w zasadzie swego) ale mam warunek, że muszę w całości kredyt uruchomić do jakiejś konkretnej daty (przedtem to był XII.2016, teraz jest przesunięty nie pamiętam do kiedy - pewnie do IV.2017 i tego nie przeskoczę - a nie uśmiecha mi się puszczać transz i płacić tym samym wyższych odsetek gdy budowa nie jest zakończona. Zdajecie sobie sprawę z tego ile kasy tracicie na tym całym zamieszaniu??? Teoretycznie od grudnia już powinniśmy spłacać kapitał, a cały czas płacimy (Ci co mają kredyty oczywiście) tylko puste %.

Aha, i jeszcze jeden warunek jest ciekawy - do jakieś konkretnej daty należy przedstawić bankowi również akt notarialny przeniesienia własności - a jeśli nie, to podwyższona zostaje marża kredytu. Jeśli wszystko się poprzesuwa przez te opóźnienia, to nie aneksując umów z bankiem można się zdziwić po raz kolejny. Proponuję przeczytać posiadaną umowę kredytową (bo może oczywiście nie wszyscy mają takie obostrzenia).

A, i jeszcze jedno :) - nawet jak masz z góry podpisane transze, to nie musisz (jak sadzę) aneksować umowy kredytowej. Bank raczej puści przelewy, bo dla niego to zysk, niezależnie od tego czy osiągnięto odpowiedni stopień zaawansowania. Z czego taki wniosek - ja wprawdzie niemal od razu zaczęłam stopować przelewy jak zaczęły się opóźnienia, ale z tego co czytałam na forum, grom osób zrobiło to dopiero wtedy gdy pojawił sie problem tajemniczych 3 metrów - a opóźnienia były już dużo wcześniej ;) i jakoś szło ;)

zagi

Postautor: zagi » 29 sty 2017, 18:52

Mamy tu na forum dwoch pracowników bx, którzy pracuja na tej budowie i obaj pisali, że o ukończenie w terminie , czyli do końca kwietnia, możemy być spokojni. takze niema się co stresować , bo chyba wiedzą co mówia. pozdrawiam

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 30 sty 2017, 11:37

:) no to na szczęście mnie uspokoiłeś, dzięki :) pozdrawiam :)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”