Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
AdamK

Re: Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 1

Postautor: AdamK » 09 lut 2017, 11:34

kamil pisze:Od końca 2016 powinien zacząć spłacać kapitał, a przez ponad pół roku będę spłacał tylko odsetki, i oczywiście bdmx za to proponuje jakieś śmieszne pieniądze w wysokości *1400zł i pewnie gdyby się podpisywało akty notarialne u swojego notariusza a nie bdmx to tej różnicy by nie było.

Odnośnie aneksów: "Osoby zainteresowane podpisaniem aneksu do umowy deweloperskiej prosimy o kontakt", a jest jakieś inne wyjście?

Bzdury!
Kapitał zaczynasz spłacać od miesiąca następującego po dniu faktycznego przeniesienia własności czyli wpisu hipoteki do księgi wieczystej twojego lokalu (dostaniesz pismo z sądu o wpisaniu z kopią księgi). Urząd ma na to 3 miesiące od podpisania umowy przeniesienia u notariusza (17.10.2017), Masz też zapewne ubezpieczenie pomostowe (np 1% więcej kwoty kredytu) do czasu wpisu i przedstawienia do banku pisma z sądu. Ludzie nie czytacie umów kredytowych?!
Termin podpisania umów przeniesienia się nie zmienił (bo Budimex musiał by płacić odsetki ustawowe - 5% w skali roku), podpisując umowę deweloperską się na niego zgodziłeś (zapewne nieświadomie) i nie masz podstaw do roszczeń.

Jeśli ponosisz jakieś koszty w związku z opóźnieniem odbioru lokalu (np. wynajem innego mieszkania) możesz zgłosić do sądu swoją szkodę z art. 471 KC, ale musiał być zatrudnić prawnika, patrząc na twój brak ogarnięcia co w ogóle podpisujesz, żeby ci zebrał dowody do sądu. Może byś od nich wydoił parę stówek za 2 lata, zwróciły by ci się koszty dojazdu do sądu ale musiałbyś zapomnieć prezencie od Budimex 1400zł na notariusza (zgodnie z umową opłaca go kupujący).

Co do aneksu - nie chcesz, nie podpisuj. Co on zmienia?

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 09 lut 2017, 13:45

AdamK pisze:Bzdury!
Kapitał zaczynasz spłacać od miesiąca następującego po dniu faktycznego przeniesienia własności czyli wpisu hipoteki do księgi wieczystej twojego lokalu (dostaniesz pismo z sądu o wpisaniu z kopią księgi). Urząd ma na to 3 miesiące od podpisania umowy przeniesienia u notariusza (17.10.2017), Masz też zapewne ubezpieczenie pomostowe (np 1% więcej kwoty kredytu) do czasu wpisu i przedstawienia do banku pisma z sądu. Ludzie nie czytacie umów kredytowych?!
Termin podpisania umów przeniesienia się nie zmienił (bo Budimex musiał by płacić odsetki ustawowe - 5% w skali roku), podpisując umowę deweloperską się na niego zgodziłeś (zapewne nieświadomie) i nie masz podstaw do roszczeń.

Jeśli ponosisz jakieś koszty w związku z opóźnieniem odbioru lokalu (np. wynajem innego mieszkania) możesz zgłosić do sądu swoją szkodę z art. 471 KC, ale musiał być zatrudnić prawnika, patrząc na twój brak ogarnięcia co w ogóle podpisujesz, żeby ci zebrał dowody do sądu. Może byś od nich wydoił parę stówek za 2 lata, zwróciły by ci się koszty dojazdu do sądu ale musiałbyś zapomnieć prezencie od Budimex 1400zł na notariusza (zgodnie z umową opłaca go kupujący).

Co do aneksu - nie chcesz, nie podpisuj. Co on zmienia?

Bzdura Panie AdamK :) miałam nie komentować, ale co mi tam.
1. kapitał zaczynasz spłacać od momentu pełnego uruchomienia kredytu...czyli miało to nastąpić w grudniu 2016 r. Ludziu nie umiesz czytać umów kredytowych?! - że tak sobie zacytuję zwrotnie....
2. ubezpieczenie pomostowe jedni mają inni nie - więc to problem indywidulany
3. zapomnieć o "prezencie" 1.400,00 zł - jak dostanę do ręki/na rachunek 1.400 zł to uznam to za prezent ;) i nawet nie będę się więcej może awanturować a tak to jest to kolejny kit BX - moja taksa powinna wynosić coś około 700 zł (max, oczywiście...) + wypisy - no sorry da się oczywiście pobrać za nie kolejne 700 zł (ale da się też dużo mniej - jak na przykład BX ponosi kosztu zmiany aneksu, to szanowny Pan notariusz nie pobiera magicznych 6 zł za stronę, cuda :) ). I raczej by wypadało nam płacić za 4 wypisy nie 5, deweloper powinien za swój zapłacić. No może jakby do tego dorzucili jeszcze poniesienie kosztów założenia KW i wpisów hipotek, jak komu potrzeba.... - generalnie takie pitu bajdu
4. co zmienia aneks - otóż na jego podstawie niektórzy polecą do banku (bo kochają łazić to tu to tam), żeby móc zmienić terminy wpłacania transz/uruchomienia kredytu - tak na słowo, to Bank nie da
5. gratuluję obrażania ludzi na forum i podważania ich ogarnięcia - raz: że nie wyszło, dwa: kto się przezywa ten (...). Poza tym, wprowadzaniem ludzi w błąd chyba wiele dla dewelopera nie ugrasz.

postu w drugim wątku już mi się nie chce
pozdrawiam

kamil

Postautor: kamil » 09 lut 2017, 17:18

@AdamK nie będę się zniżał do twojego poziomu, chyba powinieneś nauczyć się żyć w społeczeństwie, bo na O1 będzie sporo ludzi. Przed wzięciem kredytu w 3 bankach dostałem taką samą informację na ten temat: kapitał zaczyna się spłacać po wypłacie wszystkich transz. Inną kwestią jest pomostowe.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 10 lut 2017, 17:39

BANK PKO SA

Bank dokonuje konwersji kredytu z części budowlanej na cześć hipoteczną w dniu ostatecznego podpisania aktów notarialnych. Nie po wypłacie transz.
Czyli do czasu aktów notarialnych nie spłacamy kapitału.
Ubezpieczenie pomostowe wygasa po otrzymaniu z sądu hipoteki.

Może u niektórych jest inaczej.

Tomi

Postautor: Tomi » 10 lut 2017, 17:58

Ja w banku BZWBK splacam raty kapitałowo - odsetkowe. Pomimo tego że do końca budowy zostało jeszcze kilka transz. Często jest tak że banki nie wspominają o takiej opcji ponieważ jest to dla nich mniej opłacalne. Lepiej jest dla banku gdy płacisz odsetki w okresie karencji a później podczas uruchomienia całego kredytu płacisz ponownie te same odsetki.

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 10 lut 2017, 22:03

Mnie tylko zastanawia jak to wszystko ogarniemy skoro zgodnie z nowym harmonogramem przekazanie kluczy jest 10.10.2017 a 17.10 już mamy podpisywać akty notarialne. kurcze to jest tylko tydzień.
A co z nieodebraniem mieszkania z powodu usterek? Wtedy mam biec no notariusza pomimo że mieszkanie jest niezgodne z umową?

Widzicie jakieś logiczne rozwiązanie tej patowej sytuacji w jaką nas Bx wpakował??? :| :| :|

ragar

Postautor: ragar » 11 lut 2017, 22:19

Jeżeli chodzi o rozpoczęcie spłaty rat kapitałowo-odsetkowych, to w PKO S.A. jest tak, że można to zacząć robić po wypłaceniu ostatniej transzy kredytu, jednak trzeba złożyć specjalny wniosek do umowy i ją aneksować (koszt chyba 50 zł). Przy czym ważne jest to, że transza MDM nie jest tu rozumiana, jako transza, to wkład własny i bankowi niewiele do tego :) Od wypłaty ostatniej transzy z tego banku, można już zacząć spłacać kapitał, a także nadpłacić kredyt (to także wiąże się z aneksowaniem umowy).

Niestety niektórzy jego pracownicy, nie wiem czy przez niedouczenie, czy przez nieuczciwość twierdzą, że jest inaczej, więc trzeba się z nimi o to wykłócić, ale jest to jak najbardziej możliwe. Ja niestety przez to straciłem dobrych kilkaset zł. Warto sobie tego pilnować :)

nozka321

Postautor: nozka321 » 13 lut 2017, 22:16

czy ktoś z Was już umówił się na podpisanie aneksu?

Ami

Postautor: Ami » 15 lut 2017, 22:19

No mnie zagotowało. Dopiero dziś zobaczyłam maila o zmianie terminów. A ledwo co się z nimi kontaktowałam i zmieniałam termin wypłaty środków z MDM, a tu wygląda na to, że znów trzeba ten termin zmienić. Mam ich serdecznie dość, muszę sobie doczytać o odstąpieniu od umowy. Czy da się to zrobić tak żeby nie stracić...

ragandbones

Postautor: ragandbones » 16 lut 2017, 13:03

Ami pisze:No mnie zagotowało. Dopiero dziś zobaczyłam maila o zmianie terminów. A ledwo co się z nimi kontaktowałam i zmieniałam termin wypłaty środków z MDM, a tu wygląda na to, że znów trzeba ten termin zmienić. Mam ich serdecznie dość, muszę sobie doczytać o odstąpieniu od umowy. Czy da się to zrobić tak żeby nie stracić...

Przy odstapieniu od umowy, niestety MDM stracisz na pewno - nowych srodkow nie ma juz szans dostac.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”