Rury wentylacyjne i betonowe stopnie w komórce lokatorskiej - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
tola

Rury wentylacyjne i betonowe stopnie w komórce lokatorskiej - Orlińskiego 1

Postautor: tola » 05 wrz 2017, 11:53

Jeśli chodzi o komórki lokatorskie... Czy ktoś też ma rury wentylacyjne na wysokości 2 m, które skracają komórkę o jakieś 1,5 m???? skandal! widziałam, że w jednej jest nawet betonowe schody... ale zdarzają się i takie wysokie na 4 m..... i to wszystko w tej samej cenie???

gapek

Re: Rury wentylacyjne i betonowe stopnie w komórce lokatorskiej - Orlińskiego 1

Postautor: gapek » 08 wrz 2017, 11:21

dzin pisze:
gapek pisze:Ps. Osoby, które kupiły komórki lokatorskie poza garażem podziemnym (nie te metalowe w garażu) mogą być niemiło zaskoczone..

Co miałeś na myśli niemiło zaskoczeni?

tola pisze:Jeśli chodzi o komórki lokatorskie... Czy ktoś też ma rury wentylacyjne na wysokości 2 m, które skracają komórkę o jakieś 1,5 m???? skandal! widziałam, że w jednej jest nawet betonowe schody... ale zdarzają się i takie wysokie na 4 m..... i to wszystko w tej samej cenie???

Właśnie to miałam na myśli. U nas betonowy wielki "schód'' wysoki chyba na 50 cm.. liczą metraż jakby podłoga była płaska, a ucieka jakieś 1/3 podłogi komórki lokatorskiej, skracając jej powierzchnię płaską.. to jest niezgodne z umową, bo nikt przy zakupie o tym nie mówił, kiedy wybierało się komórkę i jej metraż.. to tak jakby w mieszkaniach teraz było pełno takich "schodów", słupów czy wiszących rur wentylacyjnych i mielibyśmy płacić normalnie za metraż, jakby ich nie było, nie mówiąc o tym, że dla Budimexu wszystko byłoby zgodne z umową..

morth

Postautor: morth » 08 wrz 2017, 13:03

gapek pisze:
dzin pisze:
gapek pisze:Ps. Osoby, które kupiły komórki lokatorskie poza garażem podziemnym (nie te metalowe w garażu) mogą być niemiło zaskoczone..

Co miałeś na myśli niemiło zaskoczeni?

tola pisze:Jeśli chodzi o komórki lokatorskie... Czy ktoś też ma rury wentylacyjne na wysokości 2 m, które skracają komórkę o jakieś 1,5 m???? skandal! widziałam, że w jednej jest nawet betonowe schody... ale zdarzają się i takie wysokie na 4 m..... i to wszystko w tej samej cenie???

Właśnie to miałam na myśli. U nas betonowy wielki "schód'' wysoki chyba na 50 cm.. liczą metraż jakby podłoga była płaska, a ucieka jakieś 1/3 podłogi komórki lokatorskiej, skracając jej powierzchnię płaską.. to jest niezgodne z umową, bo nikt przy zakupie o tym nie mówił, kiedy wybierało się komórkę i jej metraż.. to tak jakby w mieszkaniach teraz było pełno takich "schodów", słupów czy wiszących rur wentylacyjnych i mielibyśmy płacić normalnie za metraż, jakby ich nie było, nie mówiąc o tym, że dla Budimexu wszystko byłoby zgodne z umową..

Co prawda jestem z innego bloku, ale możecie podesłać zdjęcie tego schodka bo nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić jak takie coś mogło się znaleźć w komórce ( chociaż wyobrażam sobie że Budimex stać na takie niespodzianki).

gapek

Postautor: gapek » 20 wrz 2017, 16:18

morth pisze:Co prawda jestem z innego bloku, ale możecie podesłać zdjęcie tego schodka bo nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić jak takie coś mogło się znaleźć w komórce ( chociaż wyobrażam sobie że Budimex stać na takie niespodzianki).

Niestety nie mam zdjęć. Może komuś innemu udało się zrobić zdjęcia i je tu zamieści, bo te niespodzianki były praktycznie w kilku komórkach.

gapek

Re: Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Postautor: gapek » 20 wrz 2017, 17:05

Tola nie znalazłam możliwości wysłania do Ciebie prywatnej wiadomości, a chciałam się dowiedzieć jak wygląda Twoja sytuacja w kontekściekomórki lokatorskiej, czy zgłaszałaś usterkę i jak odniosł się do tego budimex?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2017, 19:37 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Już możesz wysyłać

Tes

Postautor: Tes » 25 wrz 2017, 19:13

Też mam taki schodek w komórce, nazywają to ławą fundamentową i dostałam odpowiedź od Budimexu, że 'Występujące miejscowe podwyższenie poziomu posadzki nie uniemożliwia użytkowania i realizowania zakładanej funkcji pomieszczenia jaką jest przechowywanie przedmiotów. Tym samym zgłoszenie zostaje odrzucone.' I zapraszają mnie na kolejny odbiór.
Napisałam im też, że w umowie mam inny wymiar i jest napisane, że obmiar powykonawczy zostanie wykonany na poziomie podłogi. Jednak na tę informację odpisali, że 'powierzchnia komórki została obliczona przez uprawnionego geodetę, zgodnie z normą PN-ISO 9836 w stanie wykończonym.' Według moich obliczeń podczas odbioru komórka ma jakieś niecałe 2,4 m2 po podłodze, a w umowie jest 3,1 m2, a za metr kwadratowy komórki płaciłam 4000 zł. Jutro będę się w tej sprawie kontaktować z prawnikiem bo to jest oszukiwanie klienta.
Jeśli ktoś ma jakieś inne informacje albo już konsultował tę kwestię z prawnikiem to dajcie znać. Może w kilka osób bylibyśmy w stanie ich bardziej przycisnąć. Moim zdaniem nikt nie powinien się zgodzić na odbiór komórki mając taką ławę u siebie bo ewidentnie nie spełniają w tym momencie zapisów umowy.

bruinen

Postautor: bruinen » 25 wrz 2017, 21:57

Mam nadzieję, że uda wam się coś ugrać z Budimexem w temacie tych komórek bo też uważam taki numer za celowe zatajenie istotnej informacji. Na pocieszenie, nie jest to pierwszy (i pewnie nie ostatni) taki przypadek:
forum.muratordom.pl/showthread.php?335734-Kom%C3%B3rka-lokatorska-%C5%9Bciany-z-quot-siatki-quot-i-rury-wewn%C4%85trz-pro%C5%9Bba-o-opinie

Rumpel

Postautor: Rumpel » 26 wrz 2017, 19:19

Tes pisze:Też mam taki schodek w komórce, nazywają to ławą fundamentową i dostałam odpowiedź od Budimexu, że 'Występujące miejscowe podwyższenie poziomu posadzki nie uniemożliwia użytkowania i realizowania zakładanej funkcji pomieszczenia jaką jest przechowywanie przedmiotów. Tym samym zgłoszenie zostaje odrzucone.' I zapraszają mnie na kolejny odbiór.
Napisałam im też, że w umowie mam inny wymiar i jest napisane, że obmiar powykonawczy zostanie wykonany na poziomie podłogi. Jednak na tę informację odpisali, że 'powierzchnia komórki została obliczona przez uprawnionego geodetę, zgodnie z normą PN-ISO 9836 w stanie wykończonym.' Według moich obliczeń podczas odbioru komórka ma jakieś niecałe 2,4 m2 po podłodze, a w umowie jest 3,1 m2, a za metr kwadratowy komórki płaciłam 4000 zł. Jutro będę się w tej sprawie kontaktować z prawnikiem bo to jest oszukiwanie klienta.
Jeśli ktoś ma jakieś inne informacje albo już konsultował tę kwestię z prawnikiem to dajcie znać. Może w kilka osób bylibyśmy w stanie ich bardziej przycisnąć. Moim zdaniem nikt nie powinien się zgodzić na odbiór komórki mając taką ławę u siebie bo ewidentnie nie spełniają w tym momencie zapisów umowy.

Z tego co wiem zgodnie z prawem i słowami jednej sędziny obmiar powykonawczy ma zostać wykonany na poziomie 1 metra wysokości a nie na podłodze. Może Tes przyda ci sie ta wiedza.

sand

Postautor: sand » 26 wrz 2017, 21:45

Pomiaru powierzchni można dokonać w zależności od normy:

1. "nowej" tj. PN-ISO 9836:1997 - na poziomie posadzki, po położeniu tynków
2. "starej" tj. PN-70/B-02365 - za wysokości 1m nad posadzką bez tynków

Trzeba sprawdzić jakiej użył deweloper.

Tes

Postautor: Tes » 26 wrz 2017, 22:09

Tak jak napisałam to w umowie jest zapis, że obmiar powykonawczy zostanie dokonany na poziomie podłogi. Jest też napisane, że powierzchnia użytkowa została obliczona na podstawie normy PN-ISO: 9836.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”