Skrzynka z hydrantem na miejscu postojowym w garażu podziemnym - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Martuska

Skrzynka z hydrantem na miejscu postojowym w garażu podziemnym - Orlińskiego 1

Postautor: Martuska » 18 wrz 2017, 21:24

Witam sąsiadów,
Mieszkanie nieodebrane a między innymi powodem był brak wprawionych okien na 16 kondygnacji więc trochę słabo..... ale nie o mieszkaniu tu chcę pisać a o czymś co dotyczy chyba wszystkich mieszkańców naszego budynku, którzy posiadają miejsce postojowe w garażu podziemnym. Pomijając fakt, że na miejscu postojowym zakupionym przeze mnie na ścianie została zainstalowana skrzynka hydrantowa( nie było jej na projekcie jak wybierałam swoje bądź co bądź nie tanie miejsce postojowe) . Niby nic niepokojącego i jak mnie zapewniano podczas odbioru skrzynka nie wchodzi w linię miejsca postojowego natomiast w momencie pożaru już tak pięknie nie jest. Chyba łatwo się domyślić że w momencie, kiedy moje miejsce postojowe będzie akurat zajęte dostęp do tej skrzynki jest mocno ograniczony a w zasadzie niemożliwy . Zgodnie z prawem w ogóle nie powinnam tam parkować więc wychodzi na to, że zapłaciłam 50 tys. zł za ekskluzywne miejsce postojowe chyba dla rowerów. Jednak sprawa hydrantów nie kończy się na moim miejscu postojowym - kolejny hydrant który uniemożliwia ucieczkę z garażu bo został usytuowany akurat na przejściu ewakuacyjnym znajduje się przy drzwiach do klatki schodowej D. Który strażak to odebrał ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

gucio

Re: Skrzynka z hydrantem na miejscu postojowym w garażu podziemnym - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 18 wrz 2017, 21:56

Strażak wynajęty przez Budimex :-)

sand

Re: Skrzynka z hydrantem na miejscu postojowym w garażu podziemnym - Orlińskiego 1

Postautor: sand » 18 wrz 2017, 22:01

Martuska pisze:...Niby nic niepokojącego i jak mnie zapewniano podczas odbioru skrzynka nie wchodzi w linię miejsca postojowego...

Standardowa odpowiedź "fachowców" Budimex Nieruchomości. Dla nich każda wada jest zawsze zgodna z projektem i normami. Ciekawe czy zobowiążą się na piśmie pokryć ewentualne koszty związane z uszkodzeniem Twojego pojazdu, gdy ktoś jednak będzie chciał skorzystać z tego hydrantu. Z drugiej jednak strony nie wiem czy jest się czym martwić, ponieważ znając już trochę tego dewelopera nie byłbym do końca przekonany czy ta skrzynka ma wewnątrz hydrant a nie jest tylko atrapą...

Martuska

Postautor: Martuska » 19 wrz 2017, 10:38

Sprawę hydrantu na moim miejscu postojowym zgłosiłam w uwagach przy odbiorze ale wtedy nie wiedziałam jeszcze o hydrancie przy wejściu do klatki "D" a myślę, że właśnie ten hydrant stanowi większe zagrożenie dla ogółu bo uniemożliwia ucieczkę w razie pożaru przez tą właśnie klatkę. Na pewno zwrócę na to uwagę przy kolnym odbiorze ( który nie wiem kiedy nastąpi) może dobrze byłoby gdyby więcej osób zwróciło na to uwagę.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 19 wrz 2017, 16:46

Hydrant na parkingu pomiędzy O1 a O3 to tak samo mistrzostwo świata jest.

gapek

Postautor: gapek » 20 wrz 2017, 16:27

Martuska pisze:Witam sąsiadów,
Mieszkanie nieodebrane a między innymi powodem był brak wprawionych okien na 16 kondygnacji więc trochę słabo..... ale nie o mieszkaniu tu chcę pisać a o czymś co dotyczy chyba wszystkich mieszkańców naszego budynku, którzy posiadają miejsce postojowe w garażu podziemnym. Pomijając fakt, że na miejscu postojowym zakupionym przeze mnie na ścianie została zainstalowana skrzynka hydrantowa( nie było jej na projekcie jak wybierałam swoje bądź co bądź nie tanie miejsce postojowe) . Niby nic niepokojącego i jak mnie zapewniano podczas odbioru skrzynka nie wchodzi w linię miejsca postojowego natomiast w momencie pożaru już tak pięknie nie jest. Chyba łatwo się domyślić że w momencie, kiedy moje miejsce postojowe będzie akurat zajęte dostęp do tej skrzynki jest mocno ograniczony a w zasadzie niemożliwy . Zgodnie z prawem w ogóle nie powinnam tam parkować więc wychodzi na to, że zapłaciłam 50 tys. zł za ekskluzywne miejsce postojowe chyba dla rowerów. Jednak sprawa hydrantów nie kończy się na moim miejscu postojowym - kolejny hydrant który uniemożliwia ucieczkę z garażu bo został usytuowany akurat na przejściu ewakuacyjnym znajduje się przy drzwiach do klatki schodowej D. Który strażak to odebrał ?

Wow! Budimex coraz ciekawsze rzeczy wymyśla. Ja bym walczyła w takim przypadku..
u nas (komórka lokatorska z niespodzianką w postaci wielkiego schodu na całej szerokości skracającego długość komórki o 1/3) stwierdzono, że można normalnie użytkować.. Może i można, ale nie takie coś kupowaliśmy i nie za takie coś płaciliśmy, o takich rzeczach powinniśmy być informowani, bo to znacząco wpływa na użytkowanie, podobnie jak u Ciebie. A z tą skrzynką to drzwi parkowanego samochodu na jej wysokości się otworzą?
Skrzynka przy wejściowych drzwiach też ciekawa.., jeszcze wystająca poza słup..

kazbek

Postautor: kazbek » 26 lis 2017, 11:37

ja ma pomysł zajrzyjcie do projektu garażu może tam jest odp. dlaczego tam jest zaprojektowany hydrant
może to nie wina Bx
może ktoś inny odwalił kawał dobrej roboty

kazbek

Postautor: kazbek » 26 lis 2017, 11:42

ile zapłaciliście za mieszkanie ??? Tanie mieszkania to standart taki ....

morth

Postautor: morth » 26 lis 2017, 17:33

kazbek pisze:ile zapłaciliście za mieszkanie ??? Tanie mieszkania to standart taki ....

A zawsze myślałem że standard xD

Martuska

Postautor: Martuska » 26 lis 2017, 22:36

kazbek pisze:ja ma pomysł zajrzyjcie do projektu garażu może tam jest odp. dlaczego tam jest zaprojektowany hydrant
może to nie wina Bx
może ktoś inny odwalił kawał dobrej roboty

Do projektu wykonawczego zaglądaliśmy jakiś czas temu i w tym czasie w ogóle nie było w tym miejscu wrysowanego hydrantu....
Po pierwsze został źle zaprojektowany a następnie wykonany również niezgodnie z przepisami prawa budowlanego - Nawet jeżeli był w projekcie wykonawczym to Budimex powinien taki błąd zweryfikować na etapie budowy i ewentualnie zapytać o rozwiązanie problemu biuro projektów w ramach nadzorów autorskich na jakie zapewne mieli podpisaną umowę. Nie wspomnę już, że strażak podbijający się na projekcie nie zauważył takiego błędu ale zastanawia mnie mocno fakt jak strażak z komendy odbierający budynek mógł pominąć co najmniej 2 tak niezgodnie z przepisami umiejscowione skrzynki hydrantowe - śmiem twierdzić, że najprawdopodobniej odbiór zakończył się w biurze przy kawie a nie obchodem po budynku ....

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”