Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
playand1

Re: Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1

Postautor: playand1 » 09 gru 2017, 12:52

sunder pisze:
Mate pisze:
sunder pisze:Ochrona do wywalenia,

Właśnie co do tej likwidacji ochrony, to nie jestem przekonany. Na pewno do momentu powstania jakiejś alternatywy (monitoringu).

No wiesz 30zl * 300 mieszkan = 9000 za ochrone niezle.

Zglaszam sie na ochotnika, bede sobie siedzial w cieplej kanciapie ogladal TV za 9 kafli.

Gosc ktory nic nie robi, tylko siedzi, a wieczorami spi. Juz nie mowiac o tym ze kiedys zapomnialem klucza do klatki. Mowie mu zeby mi otworzyl i nawet nie sprawdzil, czy jestem wlascicielem czy nie. Rownie dobrze mozna by postawic plastikowego manekina z kamizelka ochrona i bylo by tak samo.

A po Ci 9 kafli jak najdłużej będziesz spał 50 minut (co godzine masz obchód). Nie będziesz miał nawet gdzie wydać tej kasy bo w 50 minut nie wyrobisz się dotrzeć do sklepu i wrócić (9 kafli jest za ochrone 24 na dobe). To jak, od poniedziałku zaczynasz ? :D
Wydaje się że to duża kasa, ale jak odliczy się zusy, koszty pracy, wypłaty 3 pracowników (którzy i tak wyrabiają 240h na miesiąc), koszty eksploatacyjne (radia,mundurki, woda, telefony itp) to wcale nie ma rewelacji.

Inna sprawa, że efekt tej ochrony jest zerowy.

Tazalto

Postautor: Tazalto » 13 gru 2017, 0:56

Również jestem za likwidacją ochrony, aktualnie mieszkam na osiedlu na którym jest ochrona a i tak kradzieże z garaży się zdarzały pomimo tego że oprócz cieca jest również monitoring który oni oglądają na bieżąco.

gucio

Postautor: gucio » 13 gru 2017, 1:38

proponuje zatrudnic osobę prywatna najlepiej jakąś bezrobotną z naszego bloku. . . .
pilnowanie tylko od 19.00 7.00 rano
tylko żeby to była prawdziwa ochrona z prawdziwego zdarzenia która pilnuje porządku, ucisza niesfornych sąsiadów, pilnuje żeby samochody nie stały na chodnikach, zgłaszala wszelkie nieprawidłowości do zarządcy i była chętna do pracy a nie tak jak nasi obecni pracownicy do których często przychodzę i za każdym razem ich budzę. . .
Nie za spanie im się płaci :-(

playand1

Postautor: playand1 » 13 gru 2017, 8:51

gucio pisze:proponuje zatrudnic osobę prywatna najlepiej jakąś bezrobotną z naszego bloku. . . .
pilnowanie tylko od 19.00 7.00 rano
tylko żeby to była prawdziwa ochrona z prawdziwego zdarzenia która pilnuje porządku, ucisza niesfornych sąsiadów, pilnuje żeby samochody nie stały na chodnikach, zgłaszala wszelkie nieprawidłowości do zarządcy i była chętna do pracy a nie tak jak nasi obecni pracownicy do których często przychodzę i za każdym razem ich budzę. . .
Nie za spanie im się płaci :-(

Pomysł, żeby za ogarnianie bloku był odpowiedzialny jakiś mieszkaniec jest ok, bo wiadomo że będzie mu zawsze bardziej zależeć niż komuś z zewnątrz. Ale niestety ten pomysł jest niewykonalny:
1. proponuje zatrudnic osobę prywatna najlepiej jakąś bezrobotną z naszego bloku - w naszym bloku raczej nie ma osób bezrobotnych, w Krakowie żeby być bezrobotnym trzeba aktualnie tego bardzo bardzo bardzo chcieć. A ktoś kto chce być bezrobotny raczej nie będzie spełniał kryteriów o których pisałeś.
2. pilnowanie tylko od 19.00 7.00 rano - 360h na miesiąc, jedna osoba tyle nie zrobi, potrzeba 2 osób, czyli 2 razy trudniej znaleźć. Poza tym większość samochodów parkuje między 7 a 19, więc jeśli chodzi o parkowanie to taki ochroniarz nic nie zdziała.
3. ucisza niesfornych sąsiadów - nawet służby często sobie z tym nie radzą, więc ochroniarz nie ma możliwości tego spełnić. Jeśli sąsiedzkie 'upomnienie' nie działa, to upomnienie ochroniarza też nie zadziała.
4. zgłaszala wszelkie nieprawidłowości do zarządcy - kanałów zgłoszenia nieprawidłowości do zarządcy jest wystarczająco dużo - sms, tel, email, formularz na stronie zarządcy

egal1754

Postautor: egal1754 » 13 gru 2017, 9:28

Dodam jeszcze że aby obstawić pełny dyżur (24h/dobę) potrzebne jest minimum 5 etatów - trzeba uwzględnić wymiar pracy, chorobowe, urlopy itp.
I proszę mi uwierzyć, tak jak jest to napisane wyżej, jest to niewdzięczna praca, ludzie teraz są bardzo roszczeniowi, nie wszyscy się nadają na takie stanowisko. Dla przykładu proponuje spróbować zwrócić uwagę osobie którą źle zaparkowała auto. I proponuje stworzyć osobny temat na forum z odpowiedziami. Przynajmniej trochę się pośmiejemy :)

oborli

Postautor: oborli » 13 gru 2017, 9:42

egal1754 pisze:Dodam jeszcze że aby obstawić pełny dyżur (24h/dobę) potrzebne jest minimum 5 etatów - trzeba uwzględnić wymiar pracy, chorobowe, urlopy itp.
I proszę mi uwierzyć, tak jak jest to napisane wyżej, jest to niewdzięczna praca, ludzie teraz są bardzo roszczeniowi, nie wszyscy się nadają na takie stanowisko. Dla przykładu proponuje spróbować zwrócić uwagę osobie którą źle zaparkowała auto. I proponuje stworzyć osobny temat na forum z odpowiedziami. Przynajmniej trochę się pośmiejemy :)

Zwracanie uwagi nie działa. Trzeba uzyc taki samych metod - chamsko I krótko.
jak słownie nie zrozumie to obić morde.
jak przeszkadza w przejsciu - potknąć się niechacy na maske z kluczami w ręku

zero wyrozumiałości dla ludzi którzy umyślnie komus przeszkadzają...

egal1754

Postautor: egal1754 » 13 gru 2017, 10:07

jestem za, tylko należy pamiętać aby nikt nie widział jak się potykam z kluczem w ręce przy okazji wykonując ręką zamaszyste gesty :)

adi

Postautor: adi » 13 gru 2017, 12:03

egal1754 pisze:Dla przykładu proponuje spróbować zwrócić uwagę osobie którą źle zaparkowała auto. I proponuje stworzyć osobny temat na forum z odpowiedziami. Przynajmniej trochę się pośmiejemy :)

Kiedyś zwracałem uwagę komuś, kto zaparkował tak, że zablokował przejście dla pieszych, to usłyszałem odpowiedź, że on nie widzi żadnego przejścia... Buractwo na wysokim poziomie. Dlatego zupełnie nie jest mi żal ludzi dostających mandaty za parkowanie i żalących się później na swój ciężki los :)

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 10 mar 2018, 14:52

Hej, jak tam ma się sprawa z ochroną ? Poczyniono już coś w tym temacie ?

BraveHeartt

Postautor: BraveHeartt » 14 mar 2018, 11:33

W piśmie który każdy z Was dostał ze wspólnoty wynika że za ochronę za okres 15.09.2017-31.12.2017 za cały blok wyszło 44 113,32zł co dla mnie jest chorą ceną za 3,5 miesiąca taka kwota :o a za ten rok ma wyjść 152 070zł :o
Jestem zdecydowanie za tym żeby nie wyrzucać takiej kwoty w błoto (ochronę)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”