Zebranie wspólnoty mieszkaniowej / lista tematów do poruszenia - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Fedaykin

Re: Zebranie wspólnoty mieszkaniowej / lista tematów do poruszenia - Orlińskiego 1

Postautor: Fedaykin » 21 mar 2018, 0:18

A co to jest ta działka infrastrukturalna? - wyjaśnili ?

Ta opłata to błąd. Panie zajmują się dwoma budynkami na Avii i budynki te taką opłatę posiadają. Naszego budynku to nie dotyczy i pozycja ta jest nieaktualna/nieważna.

Edit:
Skoro pieniądze z pozycji "pozostałe koszty" są zbierane na uszkodzenia i usterki to po co jeszcze fundusz remontowy?

O ile dobrze zrozumiałem, to "bieżące usterki" są "bieżącymi usterkami" (np. zatkanie kanalizacji gruzem itp.). Fundusz remontowy ma być po to, że gdy za kilka lat najdzie nas np. na wyremontowanie klatek schodowych, to będą już na to jakieś pieniążki. W chwili obecnej nie ma na to osobnej puli środków.

Platek

Re: Zebranie wspólnoty mieszkaniowej / lista tematów do poruszenia - Orlińskiego 1

Postautor: Platek » 21 mar 2018, 0:50

Następne zebranie ma być w kwietniu ze względu na brak czasu na omówienie wszystkich tematów .. i może wtedy wszyscy będą mieli jakaś kulturę ... co do liczników to Budimex nie zapłacił za nie całej fv i firma obsługująca zarządała reszty kwoty bo jak nie to je usunie hmm średnio i tu nie wiadomo ocb :?

mateusz250988

Postautor: mateusz250988 » 21 mar 2018, 1:01

Co do samego spotkania to jeden podstawowy wniosek się mi nasuwa:

Trzeba tym Panią które zarządzają budynkiem patrzyć dokładnie na ręce. Nie posądzam ich o nieuczciwość, tylko przy tak wielu dodatkowych "kosztach" pieniądze te mogą się "rozmyć" na jakiś dziwnych pracach. Jeżeli nasze pieniądze będą wydawane po cenach rynkowych i będziemy dostrzegać widoczne efekty np. "pozostałych kosztów" to jestem w stanie to przełknąć. Jeżeli jednak okaże się ze nie były one wymagane, to zostaną one na 2019. Proponuje stworzyć zarząd wspólnoty który mógłby się tym zająć. To jedyne rozwiązanie. Zarząd docelowo po 2-3 latach mógłby zaopiniować obecnego zarządce i stwierdzić czy zajmuje się on odpowiednio budynkiem.

Co do reszty kwot to tak naprawdę wyjdzie w praniu, a dokładnie po podliczeniu 2018.

gapek

Postautor: gapek » 21 mar 2018, 1:19

Rzeczywiście chaos był spory i brak było uporządkowania i moderowania przez przewodniczącą (panią zarządcę).

Co do omawianych kwestii:
wszystkie uchwały mają być dostępne online do głosowania, w tym:
1. uchwała dot. sprawozdania za rok 2017 - na zebraniu ostatecznie nie było głosów sprzeciwu do niej

2. uchwała ws. rocznego planu na 2018 w kształcie, jeśli dobrze wysłuchałam w chaosie to:
~za m2 mieszkania i lok. użytk. 3 zł (obsługa działki infrastrukturalnej to błąd pań jak ktoś już wspomniał)
~ za m2 garażu i schowka 1,64 zł (partycypacja w kosztach wspólnych) plus 0,50 zł za m2 jako koszty utrzymania
~ za ochronę 0,68 zł za m2
~gruz 45 zł
~miejsca parkingowe zewn. (dot. to tylko miejsc oznaczonych jako dla niepełnosprawnych obok klatki E - 8 miejsc) 25 zł
~ kom. lok. 1,90 zł lub 1,68 zł (nie wiem w końcu, gdyż miały być w wysokości partycypacji w kosztach wspólnych jak garaż i schowek,a początkowo garaż i schowek były 1,90 zł ale przez pomyłkę związaną z działką infrastrukturalną, a potem spadły na 1,68, natomiast a kom. lok. nie wspominano o spadku) za m2

3. uchwały odnośnie absolutorium została tylko "puszczona" na sali i też ma być online

4. co do uchwały ws. rozliczania kosztów utrzymania garażu i miejsc postojowych (pkt 8 porządku obrad) - uchwała nie była dyskutowana i nie wiadomo czy to co ustaliliśmy jako kwoty i dyskusja temu towarzysząca już to objęła tematykę tej uchwały czy nie.

Dodatkowo miejsca postojowe na parkingu "kolorowym" i wzdłuż Stella za szlabanem to odrębne od naszej działki, ale chcą się przyłączyć do nas, aby się rozliczać wspólnie. Było to poruszone, ale niedokładnie i nie do końca, więc na razie nie wiadomo jakie to byłyby zasady, czy partycypowali w kosztach np. zarządu. Nie wiem czy online pojawi się jakaś uchwała odnośnie wspólnego rozliczania ze wspólnotami tych działek, ale chyba nie powinno jej być z racji, że nie zostały przedstawione szczegóły a tylko "rzucony" temat.

5. Co do odczytu liczników to padła taka propozycja od firmy która administruje tymi licznikami, ale firma ta zastosowała szantaż, gdyż powiedziała zarządcy, że nie dostali pełnej zapłaty za zamontowane liczniki od budimexu i jeśli nie będzie podjętej uchwały odnośnie radiowego odczytu liczników (dokonywany 2 razy w roku a opłata 3,5 zł miesięcznie od mieszkania) to zdemontują liczniki. Uchwała ta nie powinna znaleźć się online, padła propozycja, że najpierw sprawa braku zapłaty budimexu powinna zostać wyjaśniona i w ogóle nie powinniśmy głosować nad tą uchwałą, choć uważam to za niepotrzebne, aby płacić za odczyt radiowy, nie mówiąc o tym w jaki sposób firma proponująca ten odczyt się zachowała - podobno dziś poinformowała zarządcę o tym ultimatum twierdząc, że godziła się na brak zapłaty budimexu traktując to jako inwestycję (chyba trzeba to czytać: wiedząc, że będzie dostawać sporą kasę za odczyt radiowy bo zagrozi demontażem liczników)

6. punkt 10 porządku zebrania w ogóle nie został przedyskutowany - pani sprzątająca wyrzucała nas z zebrania bo kończył się jej czas pracy a my byliśmy tam dłużej niż to było planowane

7. uchwała ws regulaminu windykacji będzie dostępna online - z informacji z zebrania: teraz firma zarządzająca "windykuje" od dłużników w ramach środków pieniężnych które otrzymuje. Jeśli podejmiemy tę uchwałę to będzie konieczność podpisania kolejnej umowy z firmą zarządzającą i płacenia dodatkowych środków za to co robią teraz w ramach środków pieniężnych które otrzymują. Panie powiedziały że dostały ten regulamin "z góry" i powiedziały, że czynności typu wysyłanie zawiadomień o nieuregulowanych płatnościach wykonują i tak. Odsetki ustawowe mogą być naliczane bez uchwalania tego regulaminu. Ja uważam, ze nie ma potrzeby generowania kolejnych kosztów poprzez kolejne umowy na czynności które są wykonywane w ramach dotychczas płaconego firmie wynagrodzenia, ale jakby ktoś miał jakieś argumenty za to poproszę o wskazanie, aby to przemyśleć :)

8. uchwała ws. likwidacji ochrony - plan jest na likwidację ochrony z końcem czerwca i taka uchwała powinna pojawić się online

9. uchwała ws. likwidacji dok. finansowej ma dot. możliwości likwidacji dokumentacji finansowej po wymaganym okresie jej przechowywania (tj. 5 lat, a w określonych przypadkach dłużej), aby nie gromadzić tej dokumentacji - uchwała tylko "puszczona" na sali, ma się pojawić online

Dodatkowo:
10. jest plan na likwidację kontenerów na gruz (i opłaty za nie) z końcem maja - taka uchwała powinna pojawić się online

11. jest propozycja, że każde mieszkanie ma płacić za wywóz śmieci od ilości mieszkańców tam zamieszkujących, ale każde mieszkanie musi płacić za min. 1 os (dotychczas było 0 osób i można było w ogóle nie płacić za wywóz śmieci) i uchwała w takim kształcie powinna się pojawić online

12. Odbyła się dyskusja odnośnie funduszu remontowego i z tego co zrozumiałam to chyba będzie dostępna uchwała do głosowania odnośnie wysokości tego funduszu w wys. 0,20 zł za m2

13. nie było dyskusji odnośnie wolnych wniosków, nie wystarczyło czasu, tak jak na kilka innych kwestii, ma odbyć się kolejne zebranie wspólnoty w kwietniu. M.in. odnośnie uchwały na wniosek użytkownika lok. usługowego nr 16 (nie wiem który to) odnośnie możliwości stawiania stolików na chodniku obok bloku - kwestii nie została przedyskutowana, nie dowiedzieliśmy się nawet który to lokal, więc uchwała nie powinna się pojawić online.

Możliwość głosowania online została uchwalona jeszcze przez budimex.

Padła prośba do pań z firmy zarządzającej, aby o kolejnym spotkaniu informowały wcześniej, gdyż tym razem z ustawowym terminem zawiadomienia na min. 7 dni przed zebraniem było krucho.

Liczba osób na zebraniu to ok 31% właścicieli z przekazywanej przez zarządcę informacji.

dzin

Postautor: dzin » 21 mar 2018, 11:10

A na jakiej stronie można głosować ?

eleese

Postautor: eleese » 21 mar 2018, 14:22

Dodatkowo miejsca postojowe na parkingu "kolorowym" i wzdłuż Stella za szlabanem to odrębne od naszej działki, ale chcą się przyłączyć do nas, aby się rozliczać wspólnie. Było to poruszone, ale niedokładnie i nie do końca, więc na razie nie wiadomo jakie to byłyby zasady, czy partycypowali w kosztach np. zarządu. Nie wiem czy online pojawi się jakaś uchwała odnośnie wspólnego rozliczania ze wspólnotami tych działek, ale chyba nie powinno jej być z racji, że nie zostały przedstawione szczegóły a tylko "rzucony" temat.

Co do wspólnego rozliczania parkingów będących odrębnymi działkami, z tego co zrozumiałam, chodzi tylko o wspólne konto bankowe i księgowość, np. będzie można pokazać przychody i koszty parkingu na tym samym sprawozdaniu co przychody i koszty bloku. Będą one jednak rozliczane osobno (jako osobna pozycja zysku lub straty). Nie ma ona żadnego wpływu na przychody i koszty wspólnoty bloku.

Przydałoby się, żeby na zebraniu było jasno powiedziane na początku, że zajmujemy się sprawami, które można rozwiązać uchwałą ogółu mieszkańców - bo przecież po to się tam zebraliśmy. Za dużo czasu zajęły sprawy indywidualnych problemów mieszkańców, czy usterek które wymagają zgłoszenia do określonych podmiotów. W sprawie ustawień kaloryferów, kotłowni, okien, naprawy klamek, oświetlenia na klatce, sposobu przesyłania rachunków trzeba męczyć administratora indywidualnie, a nie na zebraniu :) Nawet jeśli problem dotyczy więcej niż jednego mieszkania.

Zabrakło mi poruszenia tematu nieprawidłowego parkowania, które jest istotnym problemem na całym osiedlu. Czy ktoś wie jakie mamy możliwości (np. którą drogę możemy zmienić w strefę zamieszkania)?

gapek

Postautor: gapek » 21 mar 2018, 15:09

dzin pisze:A na jakiej stronie można głosować ?

wcześniej www.zzn.pl, teraz z tej strony jest przekierowanie na na stronę [i]strefaklienta24.pl/zzn/InetObsKontr/LoginPage[/i]
Trzeba mieć login i hasło - dostęp nadawany przez zarządcę.

Po zalogowaniu zakładka uchwały. Niestety uchwał tam jeszcze nie ma zamieszczonych, spodziewać się ich zapewne trzeba będzie z początkiem kwietnia. Czas na głosowanie jest do końca kwietnia.

eleese pisze:chodzi tylko o wspólne konto bankowe i księgowość

podobno tak, przynajmniej księgowość, nie wiem co do konta, ale fajnie jakby to było szerzej wyjaśnione oraz wskazane czy koszty księgowości przez to wzrosną i jeśli tak to ile, aby móc to uwzględnić przy czynszu dla tych parkingów, a nie żeby obciążało to naszą wspólnotę

eleese pisze:Zabrakło mi poruszenia tematu nieprawidłowego parkowania

ten temat będzie zapewne poruszany na kolejnym, kwietniowym, zebraniu wspólnoty

Ami

Postautor: Ami » 21 mar 2018, 21:33

Szczerze mówiąc ja nie dałam rady zostać do końca zebrania, więc cieszę się że opisaliście jak to wyglądało. Szkoda, że z tym parkowaniem nie zostało nic ustalone od strony klatki 1B powinna być lina ciągła lub znak zakaz parkowania, nikomu nie życzę źle jednak jeżdżenie na "mijanego" to słaba opcja, a wyjechanie z parkingu jak ludzie omijają korek na Stella Sawickiego i skracają drogę koło bloku to koszmar.
Zobaczymy co to będzie dalej. Organizacja zebrania to było jakieś nieporozumienia, z tyłu ledwo co było słychać, wiadomo było, że przyjdzie więcej osób i większość nie wiedziała o co chodzi...była to strata czasu :( . Panie powinny zapewnić nagłośnienie...
Pierwszy raz widziałam "takie" zebranie.

W ogóle super by było jak by ogarnięta osoba zgłosiła się na przewodniczącego. Prawda jest taka, że na zebranie trzeba jednej osobie dać listę pytań, wspólnie je weryfikować, żeby się nie powtarzały. Przynajmniej unikniemy chaosu.
Nawet na pytania można założyć wątek na forum, jedyne co to pytania i problemy powinny być opisane, krótko i zwięźle.
Co myślicie?

knd

Postautor: knd » 22 mar 2018, 21:06

Polpol pisze:A co to jest ta działka infrastrukturalna? - wyjaśnili ?
Ochronę w tej formie to bzdura nie jest efektywna a kosztowna natomiast kontener na gruz jak zniknie to gdzie będą wyrzucane takie odpady? jeszcze dużo mieszkań się remontuje ( lokale również ).

Wy tutaj wszyscy narzekacie na ochronę w budynku 1 i że trzeba zlikwidować, a ja muszę gościa pochwalić.

Jestem z trójki, raz wynoszę kartony po meblach a tu nasz kosz już zapchany, więc poszedłem do kosza obok i wywalam do niego, podchodzi ochroniarz i mówi, że to Wasz kosz i mam do niego nie wywalać swoich śmieci. No i więcej nie wywalałem. Nie wiem na co on jeszcze reaguje, a na co nie, ale myślę że skoro chce mu się pilnować kosza, to pewnie jeszcze coś robi, co działa na Waszą korzyść.

Inna sprawa "nasz" ochroniarz. Tego to jeszcze ani razu nie spotkałem.

kasiekk

Postautor: kasiekk » 22 mar 2018, 22:03

To miałeś szczęście, że spotkałeś go poza ich ciepłym pomieszczeniem, ale bardzo możliwe, że akurat na fajkę wyszedł, a wtedy robi sobie spacer właśnie pod kontener i z powrotem ;)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”