To co mnie interesowało - czyli jakie warunki trzeba spełnić - w miarę się dowiedziałam, a resztę doczytam indywidualnie bo na forum nie ma co w temacie wzbudzać ognia

Co do wyglądu bloku - odrobinę wsadzając kij w mrowisko - do końca zgodzić się nie mogę.
Po pierwsze, wszystko zawsze można uzgodnić wewnątrz wspólnoty, choćby zasady jednolitej zabudowy (o ile otworzymy umysły i zadbamy o miłosąsiedzkie stosunki - które pewnie skończą się z początkiem przeprowadzania remontów

Po drugie - tak zupełnie, zupełnie szczerze odpowiadając sobie samemu nawet a niekoniecznie na forum - czy wygląd elewacji ma naprawdę tak ogromne znaczenie dla komfortu życia??? Nawet gdyby ona wyglądała jak, jak piszesz, "pół dupy zza krzaka" to co? Rano idziesz do pracy i raczej na blok się nie oglądasz, później wracasz do domu (po różnych tam aktywnościach) no i ostatecznie możesz na tę elewację zerknąć, ale chyba apetytu nie odbierze kawałek choćby nawet kraty w oknie? Rozumiem, można jeszcze z dzieckiem lub z kimś/czymś wychodzić na spacer - no ale wtedy chyba pilnujemy dziecka lub kogoś/czegoś i tam głównie kierujemy wzrok a nie wypatrujemy nierówności, zakrzywień, krat czy czego tam jeszcze na elewacji

a dla ukojenia emocji, pozwolę sobie zacytować

pozdrawiam serdecznie