Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie
Re: Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie
Więcej o tym parkingu możecie się dowiedzieć w wątku o programie budowy parkingów w dzielnicy. Trudno powiedzieć, czy na pewno pomysł przejdzie, ale próbować trzeba. I teren owszem, miejski jak na razie.
bieniek22 pisze:Micha pisze:Witam,
czy ktoś wie czyja jest ta działka na której stoją dziko zaparkowane samochody na pasie startowym, najbliżej Stella ?
Wydaje mi się, że teren należy do miasta. W okolicach wakacji na tym terenie miał ponoć powstać przystanek autobusowy MPK,
ale na razie jakoś nic nie słychać na ten temat.
CHodziło mi o ten teren:
https://www.google.com/maps/@50.0824397 ... 312!8i6656
Gdzie ty tam widzisz przystanki autobusowe ?
Przystanki autobusowe faktycznie miałyby powstać w sąsiedztwie skrzyżowania ulic Orlińskiego i Stelli-Sawickiego. Tam bardziej się mówiło o rezerwie pod rondo przy okazji budowy Węzła Mistrzejowickiego, ale wolałbym, żeby zweryfikowali to np. w spółce Miejska Infrastruktura, która zajmuje się budową i utrzymaniem parkingów w mieście.
Właśnie policja zamieściła za wycieraczkami wszystkich samochodów zaparkowanych wzdłuż bloku od strony klatki C i D zawiadomienia.
Od poniedziałku posypią się już pewnie mandaty.
Od poniedziałku posypią się już pewnie mandaty.
Problem jest agwaa taki że my Mieszkańcy bloku 1 wiemy o tym że mamy nie stawać ale niestety większość osób które tam stoją nie są od Nas więc pewnie nie wiedzą . . .
gucio pisze:Problem jest agwaa taki że my Mieszkańcy bloku 1 wiemy o tym że mamy nie stawać ale niestety większość osób które tam stoją nie są od Nas więc pewnie nie wiedzą . . .
Dokładnie, nie raz widziałem jak ktoś spoza naszego bloku przychodził po auto i okazywało się, że nie mieszka w O1, po tym jak grzecznie zapytałem.
Mi się podoba sposób O3, tzn mobilne słupki na chodniku, które w razie potrzeby można zdemontować. I drogę do garażu mają znowu dwukierunkową

W strefie zamieszkania jest zakaz parkowania, chyba ze sa wyznaczone miejsca parkingowe (ma byc ich az 6) a wyznaczonych miejsc nie ma.Tyle wiem od konserwatora.Albo BX ma za duzo miejsc w garazu nioe sprzedanych, lub ktos kupil miejsca parkingowe pod wynajem.Najwieksi krzykacze na zebraniu.Zostali okradzeni z pieniedzy przez administracje tak kazdemu mowili przy zbieraniu podpisow.
obcynh pisze:W strefie zamieszkania jest zakaz parkowania, chyba ze sa wyznaczone miejsca parkingowe (ma byc ich az 6) a wyznaczonych miejsc nie ma.Tyle wiem od konserwatora.
Będzie tyle miejsc ogólnodostępnych, ile pozwoliła wyznaczyć straż miejska, tak aby miejsca te były wyznaczone zgodne z przepisami. Na tę chwile ich nie ma, bo stojące wszędzie samochody uniemożliwiają ich wyznaczenie.
obcynh pisze:Albo BX ma za duzo miejsc w garazu nioe sprzedanych, lub ktos kupil miejsca parkingowe pod wynajem.Najwieksi krzykacze na zebraniu.Zostali okradzeni z pieniedzy przez administracje tak kazdemu mowili przy zbieraniu podpisow.
Taa, miejsca postojowe za 30 tysięcy pod wynajem. Zakładając, że wynajmiesz takie miejsce za 150zł i 20zł kosztuje jego utrzymanie, to pieniądze zwrócą się po 20 latach. Po tych 20 latach miejsce będzie generowało zawrotne 130zł miesięcznie zysku. Interes życia.

Strefa się pojawiła, znaki parkingu zniknęły - i w zatoczce już też nie można parkować. Nie zrozumiem głosujących za tą strefą.
Fedaykin pisze:Taa, miejsca postojowe za 30 tysięcy pod wynajem. Zakładając, że wynajmiesz takie miejsce za 150zł i 20zł kosztuje jego utrzymanie, to pieniądze zwrócą się po 20 latach. Po tych 20 latach miejsce będzie generowało zawrotne 130zł miesięcznie zysku. Interes życia.
Ponad 5% w skali roku przy minimalnej ilości roboty (w porównaniu do wynajmu mieszkania) to wcale nie musi być taka zła inwestycja. Poza tym popyt zapewne szybko zweryfikuje cenę 150zł miesięcznie

A co do zatoczki to przecież tam przed pojawieniem się strefy był zakaz, więc nic się nie zmieniło.
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”