Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie
Re: Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie
Już pisałem że zakończenie strefy obecnie jest na tym samym słupie co początek. Tylko z tego co mi wiadomo, to powinno być oznakowanie po prawej stronie.
Ogr pisze:Już pisałem że zakończenie strefy obecnie jest na tym samym słupie co początek. Tylko z tego co mi wiadomo, to powinno być oznakowanie po prawej stronie.
Pytanie co się stało skoro było inaczej i kto przy tym grzebal i po co ?
została wprowadzona strefa pod O3 i O5 więc obecnie nie kończy się za O1 tylko na końcu drogi i dlatego znak o końcu strefy został zdjęty. Niestety nie zadbano o to, żeby prawidłowo oznakować wyjazd ze strefy przy paczkomacie i stąd problem.
Teraz stoi zielona astra KNS z blokadą, to chyba strefa jednak działa.
Dokładnie tak, jak napisał Ogr - strefa działa.
Ja dzwoniłem dwa razy - raz w środę przed północą i drugi raz w czwartek koło 9 rano. Zajęło mi to łącznie jakieś 10 minut.
Dzisiaj o 7.30 widziałem, że ściągali jakiemuś smutnie wyglądającemu gościowi blokadę.
Zamiast siedzieć przed kompem i pisać głupoty, wystarczy zadzwonić na Straż Miejską i - jak widać - przyjeżdżają.
Dla osób, które nie wiedzą, jak to zrobić:
1. Dzwonisz pod 986.
2. Mówisz "dzień dobry, w strefie zamieszkania w miejscu X stoją samochody zaparkowane poza wyznaczonymi miejscami, ciężko jest przejść chodnikiem/przejechać autem". (w naszym przypadku jako miejsce X podajesz "droga za Orlińskiego 1 i 3, ta obok paczkomatu, w którą wjeżdża się od strony Włodarczyka" - oni już wiedzą, która to jest)
3. Gość zadaje ci pytania takie, jak:
- czy chce pan podać swoje nazwisko?
- czy chce pan podać numery rejestracyjne albo marki pojazdów?
- czy chce pan podać swój numer telefonu, żeby do pana zadzwonić jak nie będziemy wiedzieli gdzie to dokładnie jest?
- czy chce pan być świadkiem, gdyby sprawa trafiła do sądu?
Na każde z nich możesz odpowiedzieć "nie", możesz też podać swoje dane, nikt nie będzie ich zostawiać na szybach źle zaparkowanych aut z dopiskiem "to on was podkablował". Jak podasz swoje dane, to po pierwsze przyjadą szybciej, a po drugie możesz zawsze zadzwonić po kilku dniach, przedstawić się, powiedzieć że dzwoniłeś o takiej godzinie i chcesz informacje kiedy była interwencja.
4. Po jakimś czasie przyjeżdżają i się zajmują sprawą, jeśli po kilku godzinach ich nie ma, to dzwonisz jeszcze raz i powtarzasz.
5. Cieszysz się tym, że pod blokiem nie masz bajzlu.
Jeszcze na koniec:
Jak ktoś "przeze mnie" dostał mandat, to sorry - to nie ja parkowałem jego auto w miejscu, w którym nie można parkować. Zresztą jak wracam do domu, to mam lepsze rzeczy do roboty. Dzwonię dopiero jak ktoś mnie na prawdę wkurzy, bo nie dało się przejść/przejechać, niestety tutaj zdarza się to bardzo często, więc "dzięki mnie" przyjeżdżają średnio raz na miesiąc.
Ja dzwoniłem dwa razy - raz w środę przed północą i drugi raz w czwartek koło 9 rano. Zajęło mi to łącznie jakieś 10 minut.
Dzisiaj o 7.30 widziałem, że ściągali jakiemuś smutnie wyglądającemu gościowi blokadę.
Zamiast siedzieć przed kompem i pisać głupoty, wystarczy zadzwonić na Straż Miejską i - jak widać - przyjeżdżają.
1. Dzwonisz pod 986.
2. Mówisz "dzień dobry, w strefie zamieszkania w miejscu X stoją samochody zaparkowane poza wyznaczonymi miejscami, ciężko jest przejść chodnikiem/przejechać autem". (w naszym przypadku jako miejsce X podajesz "droga za Orlińskiego 1 i 3, ta obok paczkomatu, w którą wjeżdża się od strony Włodarczyka" - oni już wiedzą, która to jest)
- czy chce pan podać swój numer telefonu, żeby do pana zadzwonić jak nie będziemy wiedzieli gdzie to dokładnie jest?
Na każde z nich możesz odpowiedzieć "nie", możesz też podać swoje dane, nikt nie będzie ich zostawiać na szybach źle zaparkowanych aut z dopiskiem "to on was podkablował". Jak podasz swoje dane, to po pierwsze przyjadą szybciej, a po drugie możesz zawsze zadzwonić po kilku dniach, przedstawić się, powiedzieć że dzwoniłeś o takiej godzinie i chcesz informacje kiedy była interwencja.
4. Po jakimś czasie przyjeżdżają i się zajmują sprawą, jeśli po kilku godzinach ich nie ma, to dzwonisz jeszcze raz i powtarzasz.
Jeszcze na koniec:
Jak ktoś "przeze mnie" dostał mandat, to sorry - to nie ja parkowałem jego auto w miejscu, w którym nie można parkować. Zresztą jak wracam do domu, to mam lepsze rzeczy do roboty. Dzwonię dopiero jak ktoś mnie na prawdę wkurzy, bo nie dało się przejść/przejechać, niestety tutaj zdarza się to bardzo często, więc "dzięki mnie" przyjeżdżają średnio raz na miesiąc.
knd pisze:Dokładnie tak, jak napisał Ogr - strefa działa.
1. Dzwonisz pod 986.
Jeszcze na koniec:

Takiego somsiada, to ja bym... nie chciał.
Hej mieszkańcy O1, wam naprawdę nie przeszkadza to jak wam auta rozjeżdżają wszystko dookoła bloku? Chodniki już całe Krzywe i zaplamione olejem, rośliny wzdloz kolorowego parkingu powyrywane, auta stojące na trawniku, wjeżdżające na kolorowy parking po roślinach żeby ominąć szlaban. Każda wspólnota się z tym uporała a u was jak na cygańskim osiedlu.
Wiem, ze to ludzie z różnych bloków tam parkują, ale czemu nie uporzadkujecie tego? Słupki wzdloz chodnika i parkingów naprawdę nie kosztują majątku, zapłacicie za to po 15 złotych ..
Wiem, ze to ludzie z różnych bloków tam parkują, ale czemu nie uporzadkujecie tego? Słupki wzdloz chodnika i parkingów naprawdę nie kosztują majątku, zapłacicie za to po 15 złotych ..
Bierm pisze:Hej mieszkańcy O1, wam naprawdę nie przeszkadza to jak wam auta rozjeżdżają wszystko dookoła bloku? Chodniki już całe Krzywe i zaplamione olejem, rośliny wzdloz kolorowego parkingu powyrywane, auta stojące na trawniku, wjeżdżające na kolorowy parking po roślinach żeby ominąć szlaban. Każda wspólnota się z tym uporała a u was jak na cygańskim osiedlu.
W tym momencie auta są tam wszędzie. Dojazd kuriera do paczkomatu nie jest możliwy. Nawet przez trawę nie przejedzie, bo jest zablokowana. Strefa zamieszkania przestała działać??
Wczoraj wieczorem widziałem interwencję policji przy szlabanie w rejonie Rossmanna więc chyba jednak strefa obowiązuje.
A co do słupków to chyba nie jest taki głupi pomysł, koszt żaden, a rozwiązałby problem dzikiego parkowania na parkingu kolorowym
raz na zawsze.
A co do słupków to chyba nie jest taki głupi pomysł, koszt żaden, a rozwiązałby problem dzikiego parkowania na parkingu kolorowym
raz na zawsze.
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”