Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
knd

Re: Parkowanie i jego organizacja w okolicy bloku Orlińskiego 1 w Krakowie

Postautor: knd » 04 paź 2020, 13:21

bieniek22 pisze:Wczoraj wieczorem widziałem interwencję policji przy szlabanie w rejonie Rossmanna więc chyba jednak strefa obowiązuje.
A co do słupków to chyba nie jest taki głupi pomysł, koszt żaden, a rozwiązałby problem dzikiego parkowania na parkingu kolorowym
raz na zawsze.

Wysłałem im ostatnio około 30 zdjęć samochodów, które były tam nieprawidłowo zaparkowane + od razu skargę na to, że nikt nie przyjeżdża. Widać to ich zmotywowało.

Co do tych 30 samochodów, to mam oczywiście wszystkie numery zgłoszeń każdego z samochodów i dopilnuję, żeby za tydzień nie okazało się, że z jakiegoś powodu zrezygnowali z wystawienia mandatu.

Mam też kolejne kilkanaście zdjęć samochodów dostawczych, które parkują na środku Orlińskiego w okolicy O8, bo wydaje im się, że ich zakaz nie dotyczy. Te zdjęcia sobie zostawiłem do wysłania na przyszły tydzień.

Jak dalej będzie taki sam problem w okolicy O1 i O3, to znowu przejdę się z telefonem. Jak kilka miesięcy dzwoniłem na SM i Policję to jakoś było pusto, przestałem i po kilku tygodniach wszystkie buraki wróciły, więc wychodzi na to, że trzeba dzwonić i pisać regularnie.

Bierm

Postautor: Bierm » 04 paź 2020, 19:09

Tylko niestety jak przyjedzie straż miejska to w 5 minut zlatują się wszyscy kierowcy i uciekają, a za pół h znowu zastawione. Chyba nie ma wyjścia jak dzwonić codziennie, w tej chwili tez cała droga od rossmanna aż po o3 zastawiona autami, przejechać się nie da..

Glon

Postautor: Glon » 04 paź 2020, 20:23

Na jaką stronę wysyłać zdjęcia? Jak to działa? Jak wygląda ta procedura?

Dziś rano dużo aut miało mandaty, ale tylko te wzdłuż parkingu kolorowego.

Bierm

Postautor: Bierm » 04 paź 2020, 23:50

Glon pisze:Na jaką stronę wysyłać zdjęcia? Jak to działa? Jak wygląda ta procedura?

Dziś rano dużo aut miało mandaty, ale tylko te wzdłuż parkingu kolorowego.

Jest aplikacja do zgłaszania interwencji, bodajże raz na 24h można zgłosić. Ale prościej jest dzwonić na straż w nowej hucie, oni przyjeżdzają dosyć sprawnie.

Tylko dlaczego samochody stojące na chodniku nie dostają mandatów? Nie są to miejsca wyznaczone do parkowania. Ponadto ten fragment dla dostawców pozwala na parkowanie rownoległe do 15 minut - a nie prostopadle całą noc.

Bierm

Postautor: Bierm » 05 paź 2020, 10:24

Spotkałem się dziś ze strażnikami żeby ustalić dlaczego jest taki problem tutaj z interwencjami - nie zdejmują samochodów stojących na chodniku. Przekazali mi, ze zarządca jest w trakcie robienia projektu, który ma przekazać straży miejskiej, i tam ma być zaznaczone które fragmenty są miejscem do parkowania a które nie.
W tej części „parkowanie do 15 minut” trzeba dołożyć znak ustalający parkowanie rownolegle do jezdni - znak poziomy (linie na drodze) niby to nakłada, ale może być niewystarczający. Wtedy kazdy pojazd wystający poza linie, stojący w połowie na miejscu a w połowie na chodniku będzie traktowany jako parkujący poza miejscem.

Przekazali mi także, ze poproszą strażnika odpowiedzialnego za ocenę oznakowania aby podjechał i upewnił się czy czegoś nie brakuje, ale tak czy siak musicie cisnąć zarządcę żeby ogarnął temat do końca, bo jest coraz gorzej. Słupki albo codzienne mandaty. W tej chwili to już ciężko autem się przecisnąć na kolorowy parking bo stawiają auta wszędzie.

gucio

Postautor: gucio » 06 paź 2020, 1:00

Ale przeciez bylo juz ustalane z w zeszlym roku z policjs i starza miejska gdzie maja byc znaki i czy beda zgodne z prawem i co ? To byli niepradziwi policjan i i sttaznicy ?

Ooo9

Postautor: Ooo9 » 06 paź 2020, 11:41

Wysłałem im ostatnio około 30 zdjęć samochodów, które były tam nieprawidłowo zaparkowane + od razu skargę na to, że nikt nie przyjeżdża. Widać to ich zmotywowało.

Co do tych 30 samochodów, to mam oczywiście wszystkie numery zgłoszeń każdego z samochodów i dopilnuję, żeby za tydzień nie okazało się, że z jakiegoś powodu zrezygnowali z wystawienia mandatu.

Mam też kolejne kilkanaście zdjęć samochodów dostawczych, które parkują na środku Orlińskiego w okolicy O8, bo wydaje im się, że ich zakaz nie dotyczy. Te zdjęcia sobie zostawiłem do wysłania na przyszły tydzień.

Jak dalej będzie taki sam problem w okolicy O1 i O3, to znowu przejdę się z telefonem. Jak kilka miesięcy dzwoniłem na SM i Policję to jakoś było pusto, przestałem i po kilku tygodniach wszystkie buraki wróciły, więc wychodzi na to, że trzeba dzwonić i pisać regularnie.[/quote]

I dumny jesteś z siebie błaźnie skończony, powinieneś pracować na komisariacie, dramat że takie spoleczniaki tutaj mieszkają ale to się może wyplewi i wroci buractwo tam skąd przyszło jak się nie przyzwyczaji do życia w mieście. Dobrze że swojego pyska nie fotografujesz tylko samochody bo ci telefon dłużej wytrzyma. Zajmij się chłopaku lepiej swoim życiem i napewno będzie wygodniej tobie jak i innym.

Bierm

Postautor: Bierm » 06 paź 2020, 13:38

gucio pisze:Ale przeciez bylo juz ustalane z w zeszlym roku z policjs i starza miejska gdzie maja byc znaki i czy beda zgodne z prawem i co ? To byli niepradziwi policjan i i sttaznicy ?

Widocznie zarządca czegoś nie dopilnował, skoro wczoraj strażnicy mi powiedzieli, ze coś tu jest wciąż nie tak i wyślą odpowiednia osobę by to przejrzał raz jeszcze. Po roku od ustawienia znaków..

Edik

Postautor: Edik » 15 paź 2020, 22:02

Ooo9 pisze:I dumny jesteś z siebie błaźnie skończony, powinieneś pracować na komisariacie, dramat że takie spoleczniaki tutaj mieszkają ale to się może wyplewi i wroci buractwo tam skąd przyszło jak się nie przyzwyczaji do życia w mieście. Dobrze że swojego pyska nie fotografujesz tylko samochody bo ci telefon dłużej wytrzyma. Zajmij się chłopaku lepiej swoim życiem i napewno będzie wygodniej tobie jak i innym.

A co, będziesz teraz ludziom ustalać plan zajęć w czasie wolnym? Otoczenie bloku, w którym mieszka, jest częścią jego życia czy tego chcesz, czy nie. Bardzo dobrze, że chce zaprowadzić w swojej okolicy ład.
Żenujące jest natomiast zachowanie ludzi, którzy nie potrafią jak cywilizowany człowiek przyjechać, zrobić/wypakować zakupy itp. i odjechać. Te miejsca mają być rotacyjne, a nie ze względu na brak interwencji polcji/sm, na ile mi się chce.

bieniek22

Postautor: bieniek22 » 17 paź 2020, 10:30

I kolejna akcja z wezwaniami za szybą. Równo panowie pojechali wzdłuż całego bolku Nr 1. Jak wezwania nie będą odnosiły skutku
to się zaczną blokady może w końcu. I wtedy będzie wielkie zdziwienie jak się będzie chciało jechać do pracy a tu zonk :o :o
Oby tak dalej i częściej.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”