Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Anka 1

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Anka 1 » 05 lut 2016, 13:38

Które piętro na O.1?

Staś pisze:Nie , nie proponowano, ale i tak wolałbym ten za blokiem O. 4. - bardziej kameralny i bliżej O. 6, gdzie też mam mieszkanie. Obawiam się, że ten parking za O.1 powstanie na zakończenie całego osiedla, czyli po wybudowaniu bloków po drugiej stronie pasa, a miejsc będzie tam mało.

Staś

Postautor: Staś » 05 lut 2016, 14:51

VII

Emi

Postautor: Emi » 05 lut 2016, 19:13

Emi pisze:
D89 pisze:
Emi pisze:mówią, że pozwolenie to uzyskają w 2 miesiące (nierealne).
Dlaczego nierealne?

Zmiana pozwolenia na budowę - postepowanie administracyjne (takie Jak pozwolenie na budowę) Prawo budowlanego 65 dni (czysty termin, bez brakow formalnych wniosku, i nastepnie brakow materialnych w projekcie budowlanym zamiennym, ktory ma zawierac wszystkie aktualne uzgodnienia itp. Dotyczace tych zmian). Po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowe, 14 dni od ostatniego odbioru strony postepowania decyzja ta dopiero staje sie ostateczna. Deweloper jest na tyle rozgarniety wiec mysle ze uzyskal wszystkie wymagane uzgodnienia, powolenia przed złożeniem wniosku, czyli jakies minimum dwa miesiace przed powstal projekt, tudziez projektant po przeprojektowaniu (a to jest takie szybkie :) zaznacze, ze inwestycja jest dosc spora. Trzymam kciuki za organ wlasciwy (Prezydenta Miasta Krakowa - a to tak dla informacji gdyby Pracownicy dewelopera chcieli sie dowiedziec cos na temat, o ktorym oni nas mieli informowac). optymistycznie ;) trzymam kciuki za te dwa miesiace :D

Żeby termin 2 miesięcy był dotrzymany to trzeba złożyć wniosek o zmianę pozwolenia na budowę, a taki jeszcze nie został złożony !

Staś

Postautor: Staś » 05 lut 2016, 19:34

Bez paniki! Opóźnienie wcale nie wynika ze starania się o nowe pozwolenie, tym bardziej, że prace cały czas trwają (zabezpieczające ;-) )Opóźnienie około 2 miesiące było od samego początku z powodu palowania, które chyba nie było przewidziane pierwotnie, lub zbyt późno się zaczęło. Wystarczy prześledzić harmonogram prac.
Dowód: wg harmonogramu na 10 VI 15 roku miało być: "Wykonanie płyty stropowej żelbetowej nad 1-3 kondygnacjami budynku
100 %" , a było to, co na zdjęciu ( zdjęcie jest z 18 VI 15).
Zdążą na pewno w terminie, bo harmonogram jest tak rozwleczony, że te 2 miesiące gdzieś się rozmyją przy końcu.
Będziecie mieć mieszkania w terminie.

Obrazek

Emi

Postautor: Emi » 05 lut 2016, 20:09

Staś pisze:Bez paniki! Opóźnienie wcale nie wynika ze starania się o nowe pozwolenie, tym bardziej, że prace cały czas trwają (zabezpieczające ;-) )Opóźnienie około 2 miesiące było od samego początku z powodu palowania, które chyba nie było przewidziane pierwotnie, lub zbyt późno się zaczęło. Wystarczy prześledzić harmonogram prac.
Dowód: wg harmonogramu na 10 VI 15 roku miało być: "Wykonanie płyty stropowej żelbetowej nad 1-3 kondygnacjami budynku
100 %" , a było to, co na zdjęciu ( zdjęcie jest z 18 VI 15).
Zdążą na pewno w terminie, bo harmonogram jest tak rozwleczony, że te 2 miesiące gdzieś się rozmyją przy końcu.
Będziecie mieć mieszkania w terminie.

Paniki nie Mam jest tylko coraz wieksze zmiesmaczenie ( jak mozna to tak nazwac). Informacje dewelopera sa nieprawdziwe ( nazywa sie to klamstwem). Oczekuje prawdziwych informacji, a nie: ludzki blad (nie ma takiej mozliwosci - pracuje w tej branzy i jestem budowlancem a geodeci sie nie myla o trzy metry), lekko zmieniamy Pani mieszkanie, ale bez tych zmian nie da sie uzyskac uzytkowania, zlozony wniosek o zmiany i juz nie da sie nic Zrobic. Informujemy, ze nie ma szans na nic poza tym co proponujemy. Szczerze nie lubie takich zartow jezeli chodzi o moje kolejne 30 lat

zagi

Postautor: zagi » 05 lut 2016, 20:25

te róznice w wygladzie mieszkania sa az tak duze? ma ktos mozliwosc wklejenia tutaj planu mieszkania przed i po zmianach ?

Staś

Postautor: Staś » 05 lut 2016, 20:41

Do @Emi
"Informacje dewelopera sa nieprawdziwe ( nazywa sie to klamstwem)" - Są prawdziwe :
1." Oczekuje prawdziwych informacji, a nie: ludzki błąd (nie ma takiej mozliwosci - pracuje w tej branzy i jestem budowlancem a geodeci sie nie myla o trzy metry)" - mylą się , miałem taki przypadek i przerabiałem to na swojej działce budowlanej i sąsiednich (moja na szczęście poszerzyła się dziwnie o 1,5 metra).
Nawet zakładając, ze BX z jakichś powodów , których nie umiem sobie wyobrazić (niby jakich?), celowo przesunął blok o 3 metry , to i tak pozostałe punkty pozostają aktualne.
2."lekko zmieniamy Pani mieszkanie, ale bez tych zmian nie da sie uzyskac uzytkowania," - to prawda - nasłonecznienie musi spełniać normy,
3."zlozony wniosek o zmiany i juz nie da sie nic Zrobic" - j.w. - budynek musi spełniać normy i musi tak być, żeby skończyć cały budynek i przekazać go kupującym
4." Informujemy, ze nie ma szans na nic poza tym co proponujemy" - to też prawda, Bx dobrze wie, ze jak klient zerwie umowę to i tak mieszkanie sprzeda się ponownie bez problemu.

Rozgoryczenie rozumiem i współczuję. Proszę informować nas o przebiegu sprawy. Niezwykle interesujący jest udział prawnika. Ciekaw jestem co zrobi ponad to, że weźmie pieniądze.`

Emi

Postautor: Emi » 05 lut 2016, 21:22

Staś pisze:Do @Emi
"Informacje dewelopera sa nieprawdziwe ( nazywa sie to klamstwem)" - Są prawdziwe :
1." Oczekuje prawdziwych informacji, a nie: ludzki błąd (nie ma takiej mozliwosci - pracuje w tej branzy i jestem budowlancem a geodeci sie nie myla o trzy metry)" - mylą się , miałem taki przypadek i przerabiałem to na swojej działce budowlanej i sąsiednich (moja na szczęście poszerzyła się dziwnie o 1,5 metra).
Nawet zakładając, ze BX z jakichś powodów , których nie umiem sobie wyobrazić (niby jakich?), celowo przesunął blok o 3 metry , to i tak pozostałe punkty pozostają aktualne.
2."lekko zmieniamy Pani mieszkanie, ale bez tych zmian nie da sie uzyskac uzytkowania," - to prawda - nasłonecznienie musi spełniać normy,
3."zlozony wniosek o zmiany i juz nie da sie nic Zrobic" - j.w. - budynek musi spełniać normy i musi tak być, żeby skończyć cały budynek i przekazać go kupującym
4." Informujemy, ze nie ma szans na nic poza tym co proponujemy" - to też prawda, Bx dobrze wie, ze jak klient zerwie umowę to i tak mieszkanie sprzeda się ponownie bez problemu.

Rozgoryczenie rozumiem i współczuję. Proszę informować nas o przebiegu sprawy. Niezwykle interesujący jest udział prawnika. Ciekaw jestem co zrobi ponad to, że weźmie pieniądze.`

Jak narazie nic nie zmieniaja bo nic nie ma w urzedzie, przygotowywanie a realizacja to dwie inne sprawy, a jezeli chodzi o naslonecznienie to nie wchodze w rozwiazania projektowe, niestety nie moge zobaczyc projeku i jak to bylo liczone, zapewne "za dwa miesiace":D projekt zamienny bedzie do wgladu, to sobie poogladam. Ale poza tym jestem szczesliwa ze mieszkanie kupilam na O1 :)

Emi

Postautor: Emi » 05 lut 2016, 21:36

A prawnik jak bedzie za drogi, od stycznia dziala program "darmowe porady prawne" :)

sunder

Postautor: sunder » 06 lut 2016, 12:15

Dokladnie jak ktos ma mozliwosc to wrzuccie projekty mieszkania po i przed zmianami.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”