Opóźnienia w budowie inwestycji O1 a otrzymanie dopłaty z MdM

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
cinek6969

Opóźnienia w budowie inwestycji O1 a otrzymanie dopłaty z MdM

Postautor: cinek6969 » 04 mar 2016, 11:26

Witam wszystkich,

Również mam mieszkanie na O1 i otrzymałem informację od BDX o zaistniałej sytuacji.

Chciałem poruszyć pewną kwestie dotyczącą terminu zakończenia robót i dopłaty z MDM. Z informacji jakie ja posiadam wynika, że jeżeli BDX nie zakończy budowy formalnie w tym roku jak to jest zaplanowane to wtedy przepada dopłarta do MDM. Ponoć nie przechodzi ona na kolejny rok.

Czy ktoś ma więcej informacji w tym temacie? Ja będę dopiero kontakował się z moim bankiem w tej sprawie.

Chciałbym zwrócić uwagę, że BDX zapewnia w pismach o dotrzymaniu terminu odbiorów mieszkań. A to jest jednak równica. Ja mam wstępny termin odbioru na lipiec 2017. Więc do tego czasu na pewno się wyrobią jak przyśpieszą swoje formalności w kwestii odbiorów wewnętrznych. Nie mniej jednakl BDX nie zapewnia wcale dotrzymania terminu zakończenia prac budowlanych. A to znowu rzutuje na dopłaty z MDM.

morth

Re: Opóźnienia w budowie inwestycji O1 a otrzymanie dopłaty z MdM

Postautor: morth » 04 mar 2016, 12:41

A Orlińskiego 1 zakończenie budowy nie wypada jakoś w 1 kwartale 2017 roku przypadkiem? Więc są teoretycznie 3 kwartału ewentualnego "zapasu". Sam kupuję w innym bloku dlatego dokładnie nie pamiętam ale na 99% zakończenie nudowy wypadało w 2017 roku a nie 2016.

mania_an

Postautor: mania_an » 04 mar 2016, 14:25

morth pisze:A Orlińskiego 1 zakończenie budowy nie wypada jakoś w 1 kwartale 2017 roku przypadkiem? Więc są teoretycznie 3 kwartału ewentualnego "zapasu". Sam kupuję w innym bloku dlatego dokładnie nie pamiętam ale na 99% zakończenie nudowy wypadało w 2017 roku a nie 2016.

Termin zakończenia budowy na akcie notarialnym to 31.12.2016 więc zakończenie budowy wypada na 100% w 2016 a nie 2017. Strona 12 aktu notarialnego " deweloper oświadcza, iż rozpoczął budowę budynku dnia 23 października 2014 oraz zobowiązuje się zakończyć budowę nie później niż do dnia 31 grudnia 2016", a jeżeli chodzi o odbiory mieszkań to wszyscy którzy kupili mieszkania do 31 lipca będą już mieli odebrane mieszkania. Dwa tygodnie temu byłam na spotkaniu w budimexsie i pytałam jak to wygląda z zakończeniem budowy - według nich zakończenie 31 grudnia wygląda tak że budynek będzie już miał wszystko co potrzebne do odebrania budowy przez inspektora budowlanego.

mania_an

Postautor: mania_an » 04 mar 2016, 14:38

cinek6969 pisze:Witam wszystkich,

Również mam mieszkanie na O1 i otrzymałem informację od BDX o zaistniałej sytuacji.

Chciałem poruszyć pewną kwestie dotyczącą terminu zakończenia robót i dopłaty z MDM. Z informacji jakie ja posiadam wynika, że jeżeli BDX nie zakończy budowy formalnie w tym roku jak to jest zaplanowane to wtedy przepada dopłarta do MDM. Ponoć nie przechodzi ona na kolejny rok.

Czy ktoś ma więcej informacji w tym temacie? Ja będę dopiero kontakował się z moim bankiem w tej sprawie.

Chciałbym zwrócić uwagę, że BDX zapewnia w pismach o dotrzymaniu terminu odbiorów mieszkań. A to jest jednak równica. Ja mam wstępny termin odbioru na lipiec 2017. Więc do tego czasu na pewno się wyrobią jak przyśpieszą swoje formalności w kwestii odbiorów wewnętrznych. Nie mniej jednakl BDX nie zapewnia wcale dotrzymania terminu zakończenia prac budowlanych. A to znowu rzutuje na dopłaty z MDM.

No cóż nic o takiej zależności nie słyszałam - ostatnio byliśmy na spotkaniu w banku w związku z ewentualnym wstrzymaniem wypłat dla dewelopera z powodu opóźnień i Pani która się nami zajmuje nic nie mówiła o tym że możemy stracić mdm, a na temat tego jeszcze rozmawialiśmy bo mieliśmy kilka dodatkowych pytań. W takim razie zadzwonimy do niej i zapytamy czy to prawda bo nie słyszałam jeszcze o czymś takim

morth

Postautor: morth » 04 mar 2016, 16:41

No to jeśli faktycznie macie w akcie informacje o zakończeniu budowy na 31.12 i wypłatę ostatniej transzy w umowie jeszcze w 2016 roku to jeśliby się nie wyrobili to faktycznie MDM przepada. W sumie jeśli mieliście ostatni miesiąc mogliście przełożyć ostatnią transzę na np. 3 stycznia 2017 wtedy środki mdm byłyby wykorzystywane z puli na 2017 rok i nie byłoby wtedy obaw że mogą się nie wyrobić.

mania_an

Postautor: mania_an » 04 mar 2016, 16:56

morth pisze:No to jeśli faktycznie macie w akcie informacje o zakończeniu budowy na 31.12 i wypłatę ostatniej transzy w umowie jeszcze w 2016 roku to jeśliby się nie wyrobili to faktycznie MDM przepada. W sumie jeśli mieliście ostatni miesiąc mogliście przełożyć ostatnią transzę na np. 3 stycznia 2017 wtedy środki mdm byłyby wykorzystywane z puli na 2017 rok i nie byłoby wtedy obaw że mogą się nie wyrobić.

termin zakończenia budowy a termin wypłaty ostatniej transzy to dwie różne kwestie. Nie wiem jak w waszym bloku ale u nas ostatnia transza jest płatna po wpisie inspektora nadzoru budowlanego do dziennika budowy że została zrealizowana w 100% a więc ostatnia transza ma być wpłacona do 4 stycznia

cinek6969

Postautor: cinek6969 » 05 mar 2016, 11:39

Witam,

Chciałbym tylko zaznaczyć, że moim celem nie było wprowadzanie zamieszania. Ale wydaje mi się, że musimy zabezpieczyć się wszyscy już na tym etapie przed ewentualnymi skutkami opóźnień.

Jak będę miał oficjalną odpowiedź od mojego banku to dam wam znać.

Pozdrawiam

cinek6969

Postautor: cinek6969 » 05 mar 2016, 18:02

Taka ciekowstka:

"9. Uruchomienie kredytu. Klient wraz z dokumentami do uruchomienia kredytu lub pierwszej transzy składa wniosek o wypłatę dofinansowania. Dofinansowanie wypłacane jest zawsze jako ostatnia część świadczeń pieniężnych, bezpośrednio na konto zbywcy nieruchomości.

Zmiana terminu wypłaty jest możliwa ale tylko pod warunkiem, że rok wypłaty środków jest zgodny z rokiem wskazanym we wniosku nabywcy o dofinansowanie wkładu własnego. Zmiana daty wypłaty dofinansowania jest możliwa pod warunkiem zaakceptowania przez Bank pisemnego wniosku Kredytobiorcy złożonego nie później niż na 14 dni roboczych przed wskazaną planowaną datą wypłaty oraz dodatkowo pod warunkiem złożenia przez Nabywcę nowego wniosku o wypłatę dofinansowania wkładu własnego ze środków Funduszu Dopłat.

Brak wypłaty środków z tytułu dofinansowania w roku wskazanym we wniosku powoduje utratę prawa do dofinansowania. Konieczne jest ponowne wnioskowanie o przyznanie dofinansowania z funduszu na kolejny rok."

http://mieszkaniedlamlodych.com/jak-prz ... a-mlodych/

dzin

Postautor: dzin » 17 mar 2016, 22:10

Dobrze że ja mam wypłate dofinansowania mdm styczen 2017 ;]

agulass

Postautor: agulass » 18 mar 2016, 15:10

A ja wczoraj byłam w Banku BZ WBK podpytać o transze i całą zaistniałą sytuację. Mając kredyt z dopłatą MDM mam o tyle lepszą sytuację, że wypłaty kolejnych transz są uzależnione od mojej dyspozycji - jeśli jej nie złożę to nie wypłacą, a jak potem będzie już wszystko przez Budimex załatwione to mogę wypłacić np 2 transze za jednym zamachem (składająć równocześnie 2 dyspozycje), bez żadnych konsekwencji. Co innego gdyby transze były wypłacane automatycznie - wtedy pewnie potrzebny byłby aneks do Umowy Kredytowej.
Co do samej dopłaty też mam planowaną wypłatę na początek roku 2017 stąd jeśli nawet się coś przesunie, to mam zapas czasu aż do końca 2017 roku żeby zdążyć z dopłatą MDM.
Jedyny minus jeśli koniczne byłoby aneksowanie umowy kredytowej to koszt - trzeba zapłacić 200 zł.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”