Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
mania_an

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: mania_an » 16 mar 2016, 20:55

damian.krk pisze:Nie będę tu usprawiedliwiał Budimexu, ja sie po prostu z tym liczyłem.
-to ze budowa nie idzie z planem - 13 budynków (ok 4 tyś mieszkań) budowanych jednocześnie w cenie za metr 4 tys za metr (z mdm) w b. dobrej lokalizacji. Czy naprawdę ktoś liczył ze wyrobią sie na czas? Tym bardziej ze w umowie deweloperskiej Budimex bardzo sprytnie zabezpiecza sie na wypadek opóźnień...?. Dodam, ze wg umowy, lipiec/październik pierwsze osoby otrzymają klucze. z tego co budimex informuje, wszystkie mieszkania w bloku musza być odebrane, zanim klucze zostaną prawnie przekazane. Teoretycznie koniec budowy - koniec bieżącego roku.
-geodeta popełnił błąd, fakt żenujące. Burzymy i budujemy od nowa?. BX obniża cene za metr o ok. 100zł co przy metrażu 50m^2 daje 5,000zł. W tej cenie wszytskie sciany profesjonalna ekipa postawi wraz z przepięciem wszystkich grzejników... Może w ramach takiego błędu Budimex powinien odstąpić mieszkanie za połowę ceny?
Jakość usług jest taka jak na masową sprzedaż wypada. Zmian Brak. Nie podoba sie? Do wiedzenia.
Plus? Cena!!

Dziwi mnie troche podejscie roszczeniowe przy wzglednieniu ryzyka (cena z m^2).
Dlaczego nie zdecydowaliście się na innego dewelopera. Cena od 6,500 zł za metr, mieszkania są nowa a deweloper dostosuje ścianki i grzejniki do potrzeb. Powie dzień dobry z uśmiechem i wyśle kartkę na święta.

cóż myślę że chodzi tu też o ponoszenie odpowiedzialności przez budimex za popełnione błędy- byłam na kilku spotkaniach i prawda jest taka że oni się do niczego nie poczuwają. Nie wszystko można tłumaczyć ceną bo to jest śmieszne - na takiej zasadzie można by powiedzieć że oni zrobią jak będą uważali i ja mam się cieszyć, na wszystko zgadzać, ponosić koszty bo cena niska :) nie sądzę.Cena może w porównaniu z innymi deweloperami niska ale nadal nie jest to 10 zł. Postawa roszczeniowa według mnie byłaby wtedy gdyby ktokolwiek domagał się od nich czegoś dodatkowo i chciał by za to zapłacili oni - ja domagam się tylko tego by grzejnik był tak jak w planie przy akcie notarialnym - czytanie ze zrozumieniem. Mieszkanie przy zakupie miało określony plan układ ścian grzejników itp. budimeks przez błąd geodety zmienia coś w mieszkaniu a ja mam tego ponosić koszty - serio? Czyli rozumiem że jeżeli budimeks bliżej końca budowy wykryje jeszcze jakieś nieprawidłowości to wszyscy mamy się na to zgadzać? płacić za to bo każdy powinien się liczyć z ryzykiem a podpisane umowy i akt notarialny to papier toaletowy a nie umowa bo budimeks jest wielkim deweloperem i może robić co chce. Powiem tak ja mam zamiar się upominać o swoje i tyle bo dzięki temu że nie odpuściliśmy udało nam się ugrać trochę więcej niż 100 zł za metr. Powodzenia więc życzę wszystkim liczącym się ryzykiem - obyście przy odbiorze mieszkania nie mieli żadnych problemów i . kwestii z budimeksem :)

Ps. ja nie wiem jak inni ale ja liczyłam na to że się wyrobią - taka jestem dziwna i coś czuję że na tym forum takich osób jest więcej :)

sunder

Postautor: sunder » 16 mar 2016, 21:26

Widzisz damian jakby kazdy szedl Twoim tokiem myslenia, że im wolno bo duzo mieszkan, bo cena, bo.... bo.... bo....to firmy deweloperskie dalej by rypały klientow jak sprzed kilku lat gdy nie było jeszcze takiej kontroli budowy. Ludzie kupowali dziure w ziemi a pozniej szukali pieniedzy na Malcie...

Sory... kazda firma powinna mierzyc zamiary wedlug wlasnych sil i mozliwosci. Nie ma taryfy ulgowej czy ktos stawia jeden blok czy 13.

Co wiecej jestem za tym by pewne wymagania co do budowy bardziej jeszcze uszczegolowic, a nie ze deweloper wypisze 3 rodzaje materialow z ktorych cos wykona a i tak jedzie po bandzie najtaniej jak sie da jak to wychodzi w praktyce wybierajac jeden material. Czemu w innych krajach sie da egzekwowac odszkodowania wysokie za to ze deweloper ponosi wine za cos, albo ze sie nie wywiazuje z czegos.

Wiec sory, ale tlumaczenie sie bo duza inwestycja czy tanio jest slabe...

mania_an

Postautor: mania_an » 16 mar 2016, 21:50

Dodam jeszcze że budimeks na tej cenie taki stratny nie jest bo nadrabia cenami za miejsca postojowe, komórki lokatorskie i schowki. W atalu który postawił bloki koło carefura miejsce w parkingu podziemnym kosztuje około 30 tys. a nie 50 tys.
Dodatkowo inwestycji w Krakowie jest teraz tyle że u wielu deweloperów w blokach już ukończonych są niesprzedane mieszkania. Sama mieszkam niedaleko inwestycji start city i apartamenty wielicka - budynki te stoją już od roku co najmniej a nadal są tam mieszkania na sprzedaż więc jednak wydaje mi się że gdyby nie atrakcyjna cena to budimeks nie sprzedałby tak łatwo mieszkań na takim osiedlu gdzie jest dużo bloków tak blisko budowanych z taką ilością mieszkań. Nasz blok jest też spory bo ma 15 pięter a wiec cena mogła być niższa ale sam budimeks nie zarobił na bloku w związku tym mniej niż inni deweloperzy w niższych blokach

Virginia

Postautor: Virginia » 17 mar 2016, 0:07

Myślicie, że na dniach uda im się załatwić pozwolenie? Minął już miesiąc i cisza.
Dziś do mnie dzwonił bank czy wstrzymywać transzę i zastanawiam się, bo w PEKAO płace 50 zł za aneks do umowy.
Nie wiem też jak niby Budimex przygotuje nowy harmonogram wpłat skoro to nie jest do końca od nich zależne kiedy zostanie budowa wznowiona.

Czy ktoś z Was blokował wypłatę transzy marcowej?

mania_an

Postautor: mania_an » 17 mar 2016, 1:27

Virginia pisze:Myślicie, że na dniach uda im się załatwić pozwolenie? Minął już miesiąc i cisza.
Dziś do mnie dzwonił bank czy wstrzymywać transzę i zastanawiam się, bo w PEKAO płace 50 zł za aneks do umowy.
Nie wiem też jak niby Budimex przygotuje nowy harmonogram wpłat skoro to nie jest do końca od nich zależne kiedy zostanie budowa wznowiona.

Czy ktoś z Was blokował wypłatę transzy marcowej?

Tak my zablokowaliśmy wpłatę - innego wyjścia nie było

Virginia

Postautor: Virginia » 17 mar 2016, 11:36

Czy w takim razie budimex zwraca kwote 50 zl za aneks do umowy? To przeciez z ich winy zostało to zrobione.
Napisze do nich w tej sprawie.

Sens

Postautor: Sens » 17 mar 2016, 18:42

"Marcelito" jeśli można zapytać 7 piętro tylko która klatka bo może będziemy sąsiadami

Staś

Postautor: Staś » 17 mar 2016, 18:55

Ja też 7. - ostatnia klatka. :-)

Sens

Postautor: Sens » 17 mar 2016, 23:46

ja 1 klatka

Feelip

Postautor: Feelip » 19 mar 2016, 22:22

Temat bardzo mocno kompromituje dewelopera. W moim odczuciu:

1. Tłumaczenie czegokolwiek ceną jest absurdem. Strony ustalily w umowie przedmiot zakupu, stan techniczny i termin w jakim zostanie oddany oraz jego cene. Moje pieniadze nie sa obarczone wadą, kazda zlotówka jest warta złotówke i oczekuje ze towar jaki za te pieniadze kupuje rowniez nie bedzie obardzony wadą.
2. Kazdy nabywca, nawet ten ktoremu mieszkanie sie nie zmieni pod wzgledem aranzacji, ma prawo odstapic w takiej sytuacji od umowy, jezeli deweloper zmienia jej tresc, z konsekwencjami zwrotu zadatku jak opisano w umowie. Zmiana w zagospodarowaniu terenu to tez zmiana, kupujecie nie tylko mieszkanie ale i prawo do czesci wspolnych.
3. Jak komus zalezy by z inwestycji sie wycofac to ten fakt wykorzysta, jak nie to i tak go wykorzysta zadając jakiejś formy rekompensaty za przedmiot umowy niezgodny z umową.

Sytuacja jest wiec dosyc prosta, komu zalezy by mieszkanie wciaz tam miec, dojdzie do porozumienia z deweloperem, komu nie, odstapi od umowy z winy dewelopera. A sam BX? Albo uzyska zamiena decyzje pozwolenia na budowę albo będzie musiał doprowadzić budynek do zgodnosci z juz zatwierdzonym, co wiaze sie z rozbiorka :mrgreen:

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”