Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
mania_an

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: mania_an » 13 kwie 2016, 20:18

sunder pisze:Ale sie wkurzylem :evil: :evil: :evil: ktos cos wie wiecej dzwonil tam??

w poniedziałek idziemy na spotkanie do budimeksu w innej sprawie, ale zapytamy też o to pismo i w ogóle o całą sytuację - jak będziemy wiedzieć coś więcej to na pewno dam znać. My również jesteśmy delikatnie mówiąc wkurzeni - bo jak ktoś napisał na forum żeby się zesr.... to nie zdążą i ma niestety naszym zdaniem rację . Bloki które miały być oddane w tym samym czasie co nasz już stoją i robione są wszystkie rzeczy wewnątrz budynków, a u na jeszcze nie ma połowy bloku. A koszty coraz większe - bo przedłuży się przez to wszystko......
po prostu już nie wiem co powiedzieć na to wszystko.....

sunder

Postautor: sunder » 13 kwie 2016, 20:36

Za takie cos powinna byc rekompensata chocby te 100zl za m2. Ktora pokryje koszty wyplaconych transzy..

kamil

Postautor: kamil » 13 kwie 2016, 20:52

sunder pisze:Za takie cos powinna byc rekompensata chocby te 100zl za m2. Ktora pokryje koszty wyplaconych transzy..

Dokładnie, budowa stoi, a raty trzeba płacić

Wg. aktu notarialnego:
W przypadku opóźnienia Developera w wykonaniu zobowiązania do zawarcia Umowy Przeniesienia własności Lokalu mieszkalnego, Deweloper zapłaci Nabywcy tytułem kary umownej za każdy dzień opóźnienia kwotę stanowiącą równowartość odsetek ustawowych od kwoty stanowiącej równowartość ceny.

Ustalone daty:
- zakończenie budowy: nie później niż do 31 grudnia 2016r
- przedstawienie do odbioru i dokonanie odbioru: nie później niż 31 lipca 2017r
- przeniesienie własności: nie później niż 31 sierpnia 2017r

Wnioskując: zgodnie z tym co jest w akcie notarialnym rekompensata jest możliwa, dopiero po przekroczeniu przez dewelopera terminu 31 sierpnia 2017.
Jak budowa nie zostanie ukończona 31 grudnia 2016, wtedy deweloper nie ponosi żadnych konsekwencji?
Nie jestem ekspertem, dlatego pytam co można ugrać na tym zamieszaniu, bo póki co jest tylko masa nerwów i niesmak, że budowa innych bloków idzie bez problemów.

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 14 kwie 2016, 21:11

Faktycznie zaczyna być to wszystko mocno wkurzające...
ciekawe ile takich pism informacyjnych jeszcze przed nami, a potem co aneksy do umów?????
jak dla mnie to niech sobie wezmą to moje mieszkanie, zerwa umowę a ja już sobie znajdę inną lokalizację...

gucio

Postautor: gucio » 14 kwie 2016, 21:51

czekamy 2017 pisze:Faktycznie zaczyna być to wszystko mocno wkurzające...
ciekawe ile takich pism informacyjnych jeszcze przed nami, a potem co aneksy do umów?????
jak dla mnie to niech sobie wezmą to moje mieszkanie, zerwa umowę a ja już sobie znajdę inną lokalizację...

No to pisać do Budimexu ze zrywacie umowę, tracicie 1tys zł i szukacie innego miejsca.
Jak narazie developer wywiązuje się bądź co bądź z umowy ale to też nie jego wina ze jakaś firma (z tępymi geologami po zaocznych studiach za świnie albo krowę ) nie umie wyznaczyć dobrze granicy budynku :-(
Martwić będziemy się 31 grudnia jak budowa będzie nie skończona wtedy możemy się wkurzać albo panikować :-)
Wtedy dołączam się do Was ;-)

D89

Postautor: D89 » 14 kwie 2016, 21:55

Niewywiązuje się, jest to jego wina i sytuacja uprawnia do odstąpienia od umowy z winy dewelopera i zażądania zwrotu wpłaconych pieniędzy i podwojonego zadatku.

damian.krk

Postautor: damian.krk » 15 kwie 2016, 10:46

D89 pisze:Niewywiązuje się, jest to jego wina i sytuacja uprawnia do odstąpienia od umowy z winy dewelopera i zażądania zwrotu wpłaconych pieniędzy i podwojonego zadatku.

:lol: Proponuje napisać zazalenie do prezydenta miasat Krakowa, o wyplate odszkodowania w wysokosci 3x zadatku.
Mozemy tez wyjsc na ulice i domagac sie od banku anulowanie kredutu bez zwrotu wyplaconych przez bank pieniedzy jako ze bank niepoinformował nas o ryzyku opóźnienia budowy :)
Albo ukamieniowanie geodety!

:)

Widze tylko @gucio czyta umowe ze zrozumieniem. Chociaz 31 grudnia jest to data umowna - bez zanych zobowiazań.

31 sierpień 2017 ostateczna data majaca jakikolwiek wpływ na kary dla dewelopera. Wtedy to D89 pusci z torbami Budimex!

mania_an

Postautor: mania_an » 15 kwie 2016, 13:03

damian.krk pisze:
D89 pisze:Niewywiązuje się, jest to jego wina i sytuacja uprawnia do odstąpienia od umowy z winy dewelopera i zażądania zwrotu wpłaconych pieniędzy i podwojonego zadatku.

:lol: Proponuje napisać zazalenie do prezydenta miasat Krakowa, o wyplate odszkodowania w wysokosci 3x zadatku.
Mozemy tez wyjsc na ulice i domagac sie od banku anulowanie kredutu bez zwrotu wyplaconych przez bank pieniedzy jako ze bank niepoinformował nas o ryzyku opóźnienia budowy :)
Albo ukamieniowanie geodety!

:)

Widze tylko @gucio czyta umowe ze zrozumieniem. Chociaz 31 grudnia jest to data umowna - bez zanych zobowiazań.

31 sierpień 2017 ostateczna data majaca jakikolwiek wpływ na kary dla dewelopera. Wtedy to D89 pusci z torbami Budimex!

podziwiam ludzi którzy kupili mieszkanie w budynku którego budowa stoi od 2 miesięcy i zupełnie się tym nie przejmują( nie wiem czy to głupota czy tylko popisy na forum). Jeżeli D89 będzie chciał walczyć o swoje to zawsze może i takie kpinki ze spraw wydaje mi się poważnych są nie na miejscu, a już na pewno wyśmiewanie innych na forum w zakładce "przesunięcie budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry" - jak dla mnie logiczne ludzie w tej zakładce piszą o problemie który jest więc może zamiast kpić z innych piszmy coś konstruktywnego.
Według mojej wiedzy udzielonej mi przesz sam budimeks - jeżeli data 31.12.2016 nie zostanie dotrzymana to jest to podstawa do zerwania umowy.
I ciekawi mnie skąd taki wniosek "Chociaz 31 grudnia jest to data umowna - bez zanych zobowiazań" bo ja pierwsze słyszę żeby data zakończenia budowy była umowna ( data zakończenia budowy wpisana w akt notarialny a co niektórzy mówią że budimeks jak skończy do tego czasu to nam uprzejmość zrobi:) ) - no cóż może rzeczywiście wszyscy tu na forum oprócz jednej osoby nie potrafią czytać umów i w ogóle niczego nie wiedzą nie znają się nie potrafią.... ;)

agulass

Postautor: agulass » 15 kwie 2016, 14:51

mania_an a kto powiedział, że się nie przejmujemy? Ja kupiłam jeszcze dziurę w ziemi, zresztą jak większość z nas. Kto mógł wówczas przypuszczać, że będziemy mieć "to szczęście" że blok przesunie się o 3 metry i prace zostaną wstrzymane. Nie mam wpływu na decyzję, które muszą być podjęte przez urzędników, więc jedyne co mi pozostaje to czekać cierpliwie, bo póki co nie mam żadnych podstaw, aby żądać rekompensaty czy zrywać umowę (BX w końcu deklaruje, że wszystko skończy się w terminie, a mojego mieszkania nie dotyczą żadne zmiany projektowe - jest takie jak w ofercie). Więc po co mam siać niepotrzebną panikę i snuć czarne scenariusze?
Owszem nasuwa się pytanie dlaczego dopiero w styczniu cała sprawa wyszła na światło dzienne i gdzie do cholery był kierownik budowy, bo nie wierzę, że wiedzieli o tym już dużo wcześniej, jeśli nawet nie na początku budowy. Jednakże są to pytania które należy skierować bezpośrednio do BX bo nikt z nas nie zna odpowiedzi - nie jesteśmy jasnowidzami więc po co rozpatrywać temat na forum?

damian.krk

Postautor: damian.krk » 15 kwie 2016, 17:12

Otóż to @agulass. Mam takie samo zdanie. Dobrze ze jest osoba która wytłumaczy mania_an w sposob inny niz moje ironiczne posty :)

Ludzie, zajmijcie sie czyms bo zdrowie stracicie :)
Tak mania_an jest o data umowna, bo budimex nie poniesie zadnych odpowiedzialonosci. Jesli mieszkania nie dostaniemy do 31.sierpnia wtedy i ja zaczne sie ubiegac o swoje.

Te posty mają jeden skutek. Nakrecacie sie wzajemnie. Maja tyle wpływu na budowę co zeszłoroczny śnieg.

Logujac sie tu mialem nadzieje na usyskanie informacji rzeczowych. Jakie czasem sie zdażają.... Srednio iteresuje mnie wiara ludzi w ukonczenie, czy insynuacje ze blok nie zostanie ukonczony wogole.

Dla uspokojenia:
1. Nie ma w tym nic dziwnego ze na decyzje sie tyle czeka.
2. Pewien Deweloper w Krakowie, aby ukonczyc iwestycje w terminie pracował 24h. Kary/grzywny za zakółcanie ciszy byly wlepiane co drugi dzien - byle zdążyć.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”