Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
mania_an

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: mania_an » 15 kwie 2016, 17:29

agulass pisze:mania_an a kto powiedział, że się nie przejmujemy? Ja kupiłam jeszcze dziurę w ziemi, zresztą jak większość z nas. Kto mógł wówczas przypuszczać, że będziemy mieć "to szczęście" że blok przesunie się o 3 metry i prace zostaną wstrzymane. Nie mam wpływu na decyzję, które muszą być podjęte przez urzędników, więc jedyne co mi pozostaje to czekać cierpliwie, bo póki co nie mam żadnych podstaw, aby żądać rekompensaty czy zrywać umowę (BX w końcu deklaruje, że wszystko skończy się w terminie, a mojego mieszkania nie dotyczą żadne zmiany projektowe - jest takie jak w ofercie). Więc po co mam siać niepotrzebną panikę i snuć czarne scenariusze?
Owszem nasuwa się pytanie dlaczego dopiero w styczniu cała sprawa wyszła na światło dzienne i gdzie do cholery był kierownik budowy, bo nie wierzę, że wiedzieli o tym już dużo wcześniej, jeśli nawet nie na początku budowy. Jednakże są to pytania które należy skierować bezpośrednio do BX bo nikt z nas nie zna odpowiedzi - nie jesteśmy jasnowidzami więc po co rozpatrywać temat na forum?

agulass źle zrozumiałaś moje intencje - chodziło o konkretny wpis pod którym zamieściłam swój komentarz bo po nim odniosłam wrażenie że osoba ta się nie przejmuje;)
i tak zgadzam się że jasnowidzami nie jesteśmy, ale ja miałam z budimeksem intensywna korespondencję i kilka spotkań od stycznia i wiem jedno kręcą jak mogą - a forum moim zdaniem to jedyne miejsce gdzie możemy się dzielić spostrzeżeniami i informacjami bo przecież nie znamy się osobiście :)
ja dzięki temu forum dowiedziałam się kilku rzeczy które przydały mi się w rozmowach z budimeksem - i też jeśli wiem coś więcej to zawsze wam piszę po to żeby inni mogli też czegoś się dowiedzieć i być może z tej wiedzy skorzystać. Kilka wpisów wcześniej napisałam że w poniedziałek będę na spotkaniu w budimeksie i zadam im kilka pytań które wy tu też piszecie i na pewno podzielę się zdobytą wiedzą;) każdy z nas na swój sposób znosi całą sytuację, ale ja tych którzy jak niektórzy mówią sieją panikę na prawdę rozumiem - przecież każdy z nas ma inną sytuację życiową i finansową. Nam tez z różnych przyczyn opóźnienie jeżeli takie zaistnieje jest kompletnie nie na rękę. I tak już zupełnie od siebie to uważam że forum jest chyba jedynym miejscem gdzie można odczuć że jednak nie jesteśmy sami w tej dziwnej sytuacji :) pozdrawiam

D89

Postautor: D89 » 15 kwie 2016, 19:23

Akurat ja kupiłem mieszkanie w innym bloku i cała ta sprawa mnie nie dotyczy, ale dziwi mnie że ludzie kupujący mieszkanie nie są nawet w stanie zrozumieć podpisanej umowy i przesłanych im pism.

1. Podpisaliście umowę z Bx i przysłowiowego wuja was obchodzi jakie papierki musi on sobie załatwić w różnych urzędach.
2. Częścią umowy jest np. plan zagospodarowania działki, uległ on zmianie z winy Bx - stanowi to zmianę umowy z jego winy i jest podstawą do odstąpienia nawet jeśli czyjeś konkretne mieszkanie się nie zmieni.

...nawet jeśli ktoś nie jest w stanie przeprowadzić powyższego rozumowania to:

3. Z treści pisma wynikało że Bx proponuje podpisanie "bezpłatnego aneksu" w dogodnym terminie lub po zakończeniu budowy - czyli zmiana umowy z winy Bx.
4. Zwrot podwojonego zadatku wynika w tej sytuacji z KC który jest nadrzędny względem umowy.

W każdym razie zazdroszczę Bx takich klientów, chyba też założę jakiś mały biznes ;)

agulass

Postautor: agulass » 16 kwie 2016, 20:51

@mania_an nie przeczę że mogłam Cię źle zrozumieć, ale pomimo iż zacytowaś wcześniejszy wpis i miałaś inne intencje, to Twoje pierwsze zdanie w moim odczuciu było skierowane do ogółu mieszkańców - stąd moja odpowiedź.
Podobnie jak Ty forum traktuje jako miejsce wymiany spostrzeżeń i informacji i ciesze się, że pomiędzy tymi wszystkimi nakręcającymi się wpisami są jeszcze konkrety. I miejmy nadzieję, że będziemy jednak mieć w przyszłości okazję się poznać :)

@D89 na jakiej podstawie twierdzisz, że nie jesteśmy (my mieszkańcy O1) w stanie zrozumieć podpisanej umowy i przesłanych pism? Nie wszyscy mają wykształcenie budowlane i nie wszyscy znają prawo, a w szczególności prawo budowlane. I nie muszą.
Dobrze wiemy, że nasza aktualna sytuacja jest z winy BX (ktoś jednak coś zawalił, inny nie dopilnował - to są fakty) i nikt tego nie neguje.
Skoro jednak do tej pory mieszkańcy nie zerwali umów, to chyba mieli do tego powody. Ale skoro BX jest taki zły to dlaczego sam kupiłeś mieszkanie w innym bloku?
Ponadto:
1. "bezpłatny aneks" tak czy siak musi być podpisany z jednego powodu - zmieni się nr pozwolenia na budowę. Będąc choć trochę "kumatym" człowiekiem, nie wyobrażam sobie aby w umowie powoływać się na nr pozwolenie na budowę, które zostanie cofnięte i potem nie dokonać żadnych korekt. Chyba wszyscy chcemy mieć jednak porządek w dokumentach?
2. Plan zagospodarowania działki się zmienił. Owszem i zostaliśmy o tym poinformowani. I skoro nie odstąpiliśmy od umów w momencie pozyskania tej wiedzy, to przynajmniej w moim wypadku oznacza, że akceptuję tą zmianę (na chwilę obecną nie posiadam wiedzy, która mogłaby to zmienić).
Pisząc w ostatnim poście, że nie mam podstaw do żądania rekompensaty czy zrywania umowy nie chodziło mi o podstawy prawne. Zaakceptowałam zmianę w postaci przesunięcia bryły o 3 metry i zmiany o których była mowa w piśmie. Gdybym nie chciała tego zrobić to pewnie nie było by mnie dziś tutaj. I miałabym to wszystko w d.... co się tu dzieje. Nie jest tak jednak.

Sens

Postautor: Sens » 18 kwie 2016, 12:19

Witam Wszystkich wkurzonych i przejętych całą syuacją i zamieszaniem jakie robi BUDIMEX przez ich cudownych geodetów. Dziś dzwoniłem pod nr. 513-154-684 (Biuro Prasowe BX) i w rozmowie z Andrzejem Misiem usłyszałem, że Główny Inspekorat Nadzoru Budowlanego przedłużył wsrzymanie decyzji z pozwoleniem na Budowe do końca Maja. To są chyba jakies kpiny. Mam nadzieje że termin 31 sierpień 2017 zostanie dotrzymany. Ale nie chce by potem pośpiech prac budowlanych przyczynił się do tego że w mieszkaniu bedzie mnóstwo niedociągnięć i usterek bo to znów wydłuży czas wprowadzki.

Jeszcze Jedno pytanie czy w przypadku niedotrzymania umowy przez BX ter. 31 sierpień 2017 czy choćby termin skończenia budowy 31.12.2016 nie zostanie dotrzymany to czy na drodze sądowej coś UGRAMY Wszyscy.

Ami

Postautor: Ami » 19 kwie 2016, 19:46

Sens, też się nad tym zastanawiam.
Trochę mnie to wkurza powoli. Jeszcze dostałam wiadomość na maila, że może do końca maja uda im się wszystko załatwić, a ja doskonale wiem że może być różnie. Kodeks postępowania administracyjnego zobowiązuje urząd do odpowiedzi w ciągu 30 dni od złożenia sprawy. Wspomnianą odpowiedzią może być np. wezwanie do dodatkowych wyjaśnień co znów przedłuży sprawę. Mam poczucie, że mydlą nam oczy jak do do maja nie zostanie załatwione poszukam prawnika i podziękuję Budimexowi.

A najgorsze w tym wszystkim jest to, że naprawdę nie mogę pojąć jak "specjaliści" mogli się walnąć o 3 metry. To nie mało.

mex2

Postautor: mex2 » 19 kwie 2016, 21:32

Witam wszystkich,
nie chce sie pogodzic z opcja rozwiązania umowy. Czekam juz ponad rok i sobie to wkalkulowałem. Dlatego tez mieszkanie (z mdm) mozna bylo uzyskać juz od 4000zł za 1m^2. Zmiany wprowadzone przez błąd mnie nie dotyczą.
Licze się nawet z opóźnieniem rzędu kilku m-c.

Ale krew mnie zalewa jak widze ze prace stoja a z decyzja zwlekają....
Orientuje sie ktos czy jest jakie prawne wyjście skutkujące naciskiem na bdx... ?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 21 kwie 2016, 15:15

Mogę was zapewnić że prace trwają ale są robione po cichu żeby kary nie dostać :)

gucio

Postautor: gucio » 21 kwie 2016, 17:21

wojtekf pisze:Mogę was zapewnić że prace trwają ale są robione po cichu żeby kary nie dostać :)

Po co to piszesz? Teraz już wszyscy będą wiedzieć i kara będzie. Dziękujemy . . .

mania_an

Postautor: mania_an » 21 kwie 2016, 20:10

Witam,

tak jak pisałam odzywam się po spotkaniu w budimeksie. Zdołałam się dowiedzieć że oni złożyli ten wniosek do PINB i czekają do końca maja teoretycznie na odpowiedź (ale to już chyba wszyscy wiedzieliśmy).
A z takich rzeczy których ja przynajmniej nie wiedziałam to - w maju ( tylko kobieta w budimeksie nie była wstanie podać przybliżonej daty) zostanie do wszystkich wysłane pismo informujące co dalej i podające więcej szczegółów co będzie dalej z zaistniałą sytuacją - więc zobaczymy co w nim będzie.
No i jeszcze coś co mnie osobiście zmartwiło - to czy do budowy żeby przyspieszyć prace (po wydaniu pozwolenia oczywiście) zostanie przydzielona większa liczba osób i w ogóle jak to potem będzie wyglądało zależy od generalnego wykonawcy budowy ( czyli jak zrozumiałam - jednej ze spółek budimeksu - chyba że się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu). Rozmowy z wykonawcą mają być prowadzone na dniach więc pewnie dopiero w tym piśmie zostaniemy poinformowani o szczegółach. To tak na szybko wam piszę - jak sobie jeszcze przypomnę coś ważnego to napiszę

sunder

Postautor: sunder » 23 kwie 2016, 12:36

wojtekf pisze:Mogę was zapewnić że prace trwają ale są robione po cichu żeby kary nie dostać :)

To ze cos robia w srodku to ok. Ale co z tego jak zakres robot w srodku jest ograniczony tym ze blok caly nie stoi. Nie moga robic pewnych rzeczy poki calosci nie ma. Na dobra sprawe to calosc powinna juz stac wraz z wprawionymi oknami.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”