Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1
Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1
Jak to fajnie czytać że ktoś jednak odbiera. Bo początek tego postu nie grzeszył optymizmem.
Nasze też odebrane, mamy tylko skrzydła okienne do wymiany
Klatka D (1 piętro). Dziś miałam odbiór. 5 drobnych usterek, ściany o dziwo proste - mieszkanie odebrane 

-
Odbieracie z firmami specjalistycznymi, czy sami/swoimi fachowcami? Super wieści, że chyba więcej zadowolonych niż nie 

My odbieraliśmy sami.
też odbieraliśmy sami
ja odbieralem z ekipa i wpisali 24 punkty. Podejrzewam ze jakbym sam odbieral to wpisalbym moze 5. Napewno nie zauwazylbym szyb do wymiany, napewno nie ogarnalbym sposrod 100 plytek balkonowych ze 2 sa pekniete. Ani ze od elewacji jest rog ubity. Juz nie mowiac o sprzecie do pomiarow wilgotnosci tynkow. Ani tego ze na okleinie drzwi sa zarysowania blisko zawiasow i ze takie rzeczy firma musi zaimpregnowac zeby sie z tym nic nie stalo.
Juz nie mowiac o tym ze normy budowlane mieli w jednym palcu... Normalnie czlowiek nie ogarnie tego idac na odbior z marszu, bo nie masz sprzetu, wiedzy prawnej i takiego oka jak ekipa po odebraniu setki mieszkan.
Juz nie mowiac o tym ze normy budowlane mieli w jednym palcu... Normalnie czlowiek nie ogarnie tego idac na odbior z marszu, bo nie masz sprzetu, wiedzy prawnej i takiego oka jak ekipa po odebraniu setki mieszkan.
W której klatce były zawilgocone tynki?
w jakich sytuacjach mieszkanie jest odbierane z zastrzeżeniami (np. coś do wymiany/poprawy) a w jakich odmawia się odbioru i czeka na poprawki? Nie moge wyłapać tej różnicy. Czy ależy do ilości lub rodzaju wad czy tez jest to w pełni uznaniowa decyzja kupującego?
amm pisze:w jakich sytuacjach mieszkanie jest odbierane z zastrzeżeniami (np. coś do wymiany/poprawy) a w jakich odmawia się odbioru i czeka na poprawki? Nie moge wyłapać tej różnicy. Czy ależy do ilości lub rodzaju wad czy tez jest to w pełni uznaniowa decyzja kupującego?
Zależy od rodzaju wad. masz np. 10 usterek i mówią żę 5 Ci mogą poprawić jak odbierzesz mieszkanie ale np. pozozstałe 5 powoduje że nie dadzą Ci kluczy jak wpiszesz wszystkie w protokół. Do Ciebie należy decyzja czy wpisujesz tylko te 5 drobnych a reszte sam sobie poprawiasz, czy wspisujesz całość i nie przyjmujesz mieszkania.
Dla przykładu u mnie usterki, które nie kolidowały z odbiorem i poprawili je później. To wymiana jednej szyby ( wada fabryczna), zeszlifowanie rys na szybach, zmycie silikonu z okien na balkonie, wymiana uszczelek ( tak na prawdę jak gość przyszedł to kazałem mu zostawić nowe uszczelki i powiedziałem że sam sobie wymienię).
Usterka, którą pamiętam, a której nie wpisałem bo nie odebrałbym mieszkania to np. pęknięta w 1 miejscu wylewka ( poprawione w swoim zakresie).
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”