Kaloryfery, ogrzewanie, rurki z wodą w nowych budynkach - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
gucio

Re: Kaloryfery, ogrzewanie, rurki z wodą w nowych budynkach - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 19 lut 2015, 1:40

Feelip pisze:Rurarz c.o. jest prowadzony w warstwach wykończeniowych posadzki i to jest standard. Przed zakryciem instalacji wykonuje się próbę szczelności instalacji. Jeśli sam jej nie uszkodzisz, nic nie powinno się złego stać. Przestawienie grzejnika to coś więcej niż kosmetyka. Jeśli już chcesz to robić na własną rękę to moja rada jest taka by zdobyć namiary na firmę wykonującą dla BDX instalację c.o. (podwykonawca). Przełożą Ci grzejnik w nowe miejsce za niewielkie pieniądze i nie będziesz miał problemów z rękojmią (gwarancją) na instalacje.

MR Filipie standard standardem ale ja sie pytalem co sie stanie jak się rozszczelni albo peknie jakas rurka od wody C.O ? Blok bedzie osiadal nawet przez kilka lat a zwłaszcza taki wielki jak Nasz klocek :D
Normalnie standardem byly zawsze robione tzw. piony czyli wszystkie rury i rureczki byly prowadzone w jednym pionie wlasnie po to zeby pozniej nie bylo trzeba RYĆ podlogi, zrywac Paneli, targac parkietu, pruć Fliz ani nie trzeba bylo przesuwać mebli itd itp wystarczy troche gipsu i farby po takiej naprawie a teraz chyba raczej bedzie to mega problem :cry:

wojtekf

Re: Kaloryfery, ogrzewanie, rurki z wodą w nowych budynkach

Postautor: wojtekf » 19 lut 2015, 16:44

Teraz rury sa z innych materiałów ;) a nie tak jak kiedyś stalowe

sunder

Postautor: sunder » 19 lut 2015, 21:34

Pytalem o to brata a jest kierownikiem budowy z zawodu i nie ma szans by rura pekła. Szanse na to sa 0,01%. Blok pracuje zgdadza sie ale pracuja stropy, sciany, wszystko jednoczesnie jako calość. Sprawa dwa stosuje sie rury elastyczne i 3 argument blok nie siada tak zeby 0.5m roznicy bylo. Po to się robi zbrojenia, szalunki itp. To tak jakbys sobie kupił rower i zastanawiał się jakie napreżenie będzie lancucha i czy ci on pęknie podczas jazdy :D:D:D:D

Feelip

Postautor: Feelip » 19 lut 2015, 21:55

gucio pisze:
Feelip pisze:Rurarz c.o. jest prowadzony w warstwach wykończeniowych posadzki i to jest standard. Przed zakryciem instalacji wykonuje się próbę szczelności instalacji. Jeśli sam jej nie uszkodzisz, nic nie powinno się złego stać. Przestawienie grzejnika to coś więcej niż kosmetyka. Jeśli już chcesz to robić na własną rękę to moja rada jest taka by zdobyć namiary na firmę wykonującą dla BDX instalację c.o. (podwykonawca). Przełożą Ci grzejnik w nowe miejsce za niewielkie pieniądze i nie będziesz miał problemów z rękojmią (gwarancją) na instalacje.

MR Filipie standard standardem ale ja sie pytalem co sie stanie jak się rozszczelni albo peknie jakas rurka od wody C.O ? Blok bedzie osiadal nawet przez kilka lat a zwłaszcza taki wielki jak Nasz klocek :D
Normalnie standardem byly zawsze robione tzw. piony czyli wszystkie rury i rureczki byly prowadzone w jednym pionie wlasnie po to zeby pozniej nie bylo trzeba RYĆ podlogi, zrywac Paneli, targac parkietu, pruć Fliz ani nie trzeba bylo przesuwać mebli itd itp wystarczy troche gipsu i farby po takiej naprawie a teraz chyba raczej bedzie to mega problem :cry:

Hmm..Pytaniem jest, co pozwala Ci myśleć, że budynek zaprojektowany przez uprawnionego projektanta, wykonany przez uprawnionego kierownika budowy i kierowników robót oraz nadzorowany przez uprawnionych inspektorów nadzoru (osób pełniących zawód zaufania publicznego) - może osiadać w sposób zagrażający i uniemożliwiający jego uzytkowanie zgodnie z przeznaczeniem? Fundamenty sa tak projektowane, by osiadanie nie przekraczalo wartosci dopuszczalnych. Mieszkaniówka to najprostsze budownictwo, a sytuacja o ktorej piszesz jest bardzo mocno teoretyczna,ociera sie wrecz o abstrakcje, nie mniej jesli taka sytuacja nastapi, to tak bedziesz musiał usunąć warstwy posadzki i instalacje naprawic, bez dwoch zdan.

sunder

Postautor: sunder » 19 lut 2015, 22:42

Zamiast spraw budowlanych to bym bardziej przejmowal sie takimi rzeczami jak halas, bo droga obok bloku jest niczym mala autostrada plus droga osiedlowa na ktorej ruch bedzie non stop, ze wzgledu na wielkosc osiedla. Nawet siedzac w samochodzie na parkingu przy siedzibie budimexu sluchac przez szyby dzwiek samochodow. To jest masakryczny problem, a nie rurki w podlodze :ugeek:

wojtekf

Postautor: wojtekf » 20 lut 2015, 0:03

Temat hałasu już ma swój wątek ;) a to że będzie hałas to jest chyba oczywiste bo droga jest tuż obok i każdy to widzi więc może wybrać czy chce tu mieszkać czy nie :P

gucio

Postautor: gucio » 20 lut 2015, 0:30

Sciagniemy rolnikow na traktorach i zablokujemy ruch na Orlinskiego i bdzie wtedy spokój :-) :D :D :D :D

Marcel

Postautor: Marcel » 01 kwie 2015, 11:27

Nie chcę ględzić, ale mieszkam na D303, i hałas jest problemem. Poza plastikowymi rurkami z gorącą wodą wmurowanymi pod parkietem:). Na 2022 zaplanowano rozbudowe "węzła komunikacyjnego" w tym miejscu. Wiadukty, rondo... i tramwaj:[. A w maju 1 łikend jest nalot jak w filmie "Tora, tora, tora". Dlatego zrezygnowałem z Orlińskiego1. Ale WY na pewno macie poczucie humoru!

jasiek

Postautor: jasiek » 01 kwie 2015, 18:18

Marcel w którym bloku mieszkasz? Tzn numeracji i tak nie znam wiec mi to nic nie powie ale tak orientacyjnie odległość jaka masz od stella-Sawickiego? Jesli chodzi o tramwaj to nie sadze żeby tak szybko powstał jak podają w tych planach. Bardziej niz tramwaj przydała by sie przebudowa skrzyżowania z Wiślicką (tzn przystanek tam się tak nazywa) ;) ja sie troche obawiam halasu ale mam nadzieje, ze nie jest aż tak tragicznie... :D

gucio

Re: Kaloryfery, ogrzewanie, rurki z wodą w nowych budynkach - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 01 kwie 2015, 20:31

Marcel pisze:Nie chcę ględzić, ale mieszkam na D303, i hałas jest problemem. Poza plastikowymi rurkami z gorącą wodą wmurowanymi pod parkietem:). Na 2022 zaplanowano rozbudowe "węzła komunikacyjnego" w tym miejscu. Wiadukty, rondo... i tramwaj:[. A w maju 1 łikend jest nalot jak w filmie "Tora, tora, tora". Dlatego zrezygnowałem z Orlińskiego1. Ale WY na pewno macie poczucie humoru!

Panie Marcel Prima Aprilis juz sie konczy ...

Nadmienie tylko ze żadnego tramwaju w tym rejonie nie bedzie do 2036roku tak jak jest w planach
a rondo swietnie ze powstanie bo nie bedzie takiego korku (mam nadzieje) jak jest do tej pory ....:-) :D

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”