Parkownie wzdłuż bloku / blokowanie dojścia do klatki - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
gucio

Re: Parkownie wzdłuż bloku / blokowanie dojścia do klatki - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 05 gru 2017, 21:57

tak to właśnie bywa, zatem czas zacząć dzwonić po smerfy będą się laly mandaty . . .
przynajmniej od strony parkingu postawili wzdłuż całej ulicy tuje i wygląda to całkiem dobrze . . .

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 05 gru 2017, 22:55

ktoś wziął sprawy w swoje ręce i rysuje auta uniemozliwające przejscie przy kontenerze obok Klatki E.

Serio? Samosądy, masakra ...

tak to właśnie bywa, zatem czas zacząć dzwonić po smerfy będą się laly mandaty . . .

Też nie popieram tego stawania na chodniku, ale dzwonienie na policję w chwili obecnej to jak dla mnie trochę przesada. Od północnej strony Budimex ubogacił nas strefą rozładunku. Od strony wschodniej same miejsca dla inwalidów. Na rozpoczęcie sprzedaży miejsc postojowych na parkingu od strony północnej ludzie czekają od lat ... i nadal nie ruszyła. Na blisko 300 mieszkań ile mamy "normalnych" miejsc postojowych? 4?

Z jednej strony masa ekip remontowych, bo to niedawno oddany i w zasadzie największy budynek na osiedlu, z drugiej strony całkowity brak miejsc i Budimex "lecący w kulki" z parkingiem.

Nie zmienia to faktu, że gdy sprzedaż miejsc na parkingu ruszy i minie tak przynajmniej z pół roku od oddania budynku - będę kibicował "wydzwaniającym szeryfom". :P

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 05 gru 2017, 23:26

obawiam się ze sprzeedaz miejsc ruszyła - ba, nie ma juz wolnych :)

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 06 gru 2017, 0:17

obawiam się ze sprzeedaz miejsc ruszyła - ba, nie ma juz wolnych

Jakieś potwierdzenie tych rewelacji? Ja tam wydzwaniam regularnie od nie pamiętam kiedy i słyszę tylko, że sprzedaż jeszcze nie ruszyła. Obecnie niby miejsca na parkingu dostały tylko osoby z miejscami "felernymi" z innej historii na tym forum.

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 06 gru 2017, 1:02

Fedaykin pisze:
obawiam się ze sprzeedaz miejsc ruszyła - ba, nie ma juz wolnych

Jakieś potwierdzenie tych rewelacji? Ja tam wydzwaniam regularnie od nie pamiętam kiedy i słyszę tylko, że sprzedaż jeszcze nie ruszyła. Obecnie niby miejsca na parkingu dostały tylko osoby z miejscami "felernymi" z innej historii na tym forum.

1. Miejsca od strony zachodniej były sprzedane zanim zadzownilem. ten sam schemat co tu.
Okazuje sie ze były jakies listy chetnych.
dzowniłem przez 3 lata - raz w miesiacu minimum. cały czas ze nie ma sprzedazy - pewnego razu usłyaczłem ze juz nie ma...
2. Widze ok 5 miejsc jest uzywanych na kolorowym parkingu (od strony zachodniej wszytskie sprzedane stoi tez 5 samochód co swiadczy o tym ze malo osob tu mieszka)
3. Budynek O3 i O5 moze korzystac - wykupic te miejsca. Ten duzy parking (kolorwy) według umowy deweloperskiej nie jest przenaczony wyłącznie dla O1. Okazuje się ze wg oryginalne umowy deweloperskiej miejsca dla O1 są: te inwalidzkie, podziemne + strona zachodnia.
Uwazam ze te miejsca inwalidzie nie powinny wlicczać się do ogołu dostepnych miejsc - i pewnie gdyby ktoś miał czas checi i pieniąde to ładny pozew mozna tutaj wystosowac....
4. BX chciałby jak naszybciej przerzucić koszta utrzymania parkingu na lokatorów. Które nie sa małe - 30 tyś złoty rocznie (100 miejsc*25zł *12msc)

Stad wnioskuje ze miejsca przeznacozne dla nas (mieszkanców O1) są dawno sprzedane/zarezerwowane.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 08 gru 2017, 17:19

1. Miejsca od strony zachodniej były sprzedane zanim zadzownilem. ten sam schemat co tu.
Okazuje sie ze były jakies listy chetnych.
dzowniłem przez 3 lata - raz w miesiacu minimum. cały czas ze nie ma sprzedazy - pewnego razu usłyaczłem ze juz nie ma...

Chętnych jest po prostu bardzo dużo. Trzeba trzymać rękę na pulsie. Na naszym forum pojawiła się informacja o starcie sprzedaży miejsc na dużym parkingu przy O4/O6. Zadzwoniłem, zapytałem - były dostępne wolne miejsca (interesował mnie temat, gdyż wstępnie to miał być jedyny parking odgrodzony szlabanem). Podobnie sprawa miała się z parkingiem po zachodniej stronie O1, o którym piszesz. Na forum pojawiła się informacja o starcie sprzedaży. Zadzwoniłem, zapytałem - były jeszcze dostępne miejsca. Wygląda na to, że po prostu przegapiłeś odpowiedni moment, jeśli o ten parking po zachodniej stronie chodzi.

2. Widze ok 5 miejsc jest uzywanych na kolorowym parkingu (od strony zachodniej wszytskie sprzedane stoi tez 5 samochód co swiadczy o tym ze malo osob tu mieszka)

Z tego co wiem, to te kilka osób parkujących na "kolorowym" parkingu, to właściciele już dawno wykupionych miejsc postojowych zewnętrznych, umiejscowionych przy samym budynku. Miejsca te albo nie powstały w ogóle (ze względu na przesunięcie budynku - "akcja" z geodetą), albo zostały oznaczone jako "przeznaczone dla niepełnosprawnych". Stąd Budimex po prostu zaofiarował im miejsca na "kolorowym" parkingu w zastępstwie. W biurze sprzedaży Panie informują w dalszym ciągu, że sprzedaż się jeszcze nie zaczęła.

3. Budynek O3 i O5 moze korzystac - wykupic te miejsca. Ten duzy parking (kolorwy) według umowy deweloperskiej nie jest przenaczony wyłącznie dla O1. Okazuje się ze wg oryginalne umowy deweloperskiej miejsca dla O1 są: te inwalidzkie, podziemne + strona zachodnia.
Uwazam ze te miejsca inwalidzie nie powinny wlicczać się do ogołu dostepnych miejsc - i pewnie gdyby ktoś miał czas checi i pieniąde to ładny pozew mozna tutaj wystosowac....

Tak jest, mieszkańcy sąsiednich budynków będą mogli wykupić te miejsca (my, jako mieszkańcy O1 mogliśmy również wykupić miejsca np. przy O4/O6). Tak jak pisałem wyżej - chętnych na miejsca jest po prostu dużo. Stawiam, że gdy ruszy sprzedaż na parkingu "kolorowym", to góra 1-2 dni i będzie "po zawodach". Jeśli z kolei chodzi o te miejsca dla niepełnosprawnych, to nie sądzę by pozew coś dał - pewnie wszystko jest w prawnej normie. Może później, jako wspólnota, będziemy mogli zmienić status tych miejsc ... po prostu konfrontując rzeczywistą ilość niepełnosprawnych mieszkańców z ilością miejsc dla nich przeznaczoną.

4. BX chciałby jak naszybciej przerzucić koszta utrzymania parkingu na lokatorów. Które nie sa małe - 30 tyś złoty rocznie (100 miejsc*25zł *12msc)

To z przerzuceniem kosztów brzmi sensownie, ale z drugiej strony - po co mieliby jeszcze informować, że "sprzedaż nie ruszyła"? Mogliby po prostu powiedzieć, że już wszystko sprzedane. Po w ogóle kłamać w tej kwestii? Nic im to nie daje. Wydaje mi się, że po prostu wstrzymują sprzedaż miejsc na "kolorowym" parkingu do momentu ukończenia O5. Zapewne miejsca sprzedane mieszkańcom innych inwestycji nie wliczyłyby się w potrzebną, wymaganą ustawą, minimalną pulę miejsc postojowych dla inwestycji (0,6 / mieszkanie) i Budimex miałby problem z odbiorem budynku.

gucio

Postautor: gucio » 18 gru 2017, 1:24

kolejny szmaciarz . . . .

Obrazek

Obrazek

Platek

Postautor: Platek » 18 gru 2017, 11:06

:D Rejestracja zobowiązuje :D

orlik

Postautor: orlik » 25 gru 2017, 23:06

Swoją drogą, to zauważyłem, że sporo samochodów można też spotkać na tym chodniku, ktoś nawet ładnie zawraca sobie na tych alejkach wysypanych pisakiem...

Obrazek

Zwrócicie uwagę na kostkę brukową pod blokiem, zwłaszcza w miejscach, w którychś są jakieś lampki itp., jest w coraz gorszym stanie to. Dobrze byłoby bardziej zadbać o części wspólne, zwłaszcza te rozjeżdżane samochodami.

sunder

Postautor: sunder » 26 gru 2017, 21:15

Jak sie tylko wprowadze to beda naklejki lecialy na takich osobnikow. I tak pozaklejam komus samochod ze bedzie drapal go pol dnia, glownie w miejscach widocznosci dla kierowcy.

Jesli nie pomoze to na stanie mam teflonowo stalowe sruty 5.5 mm do wiatrowki, odleglosc 15-20 m i wchodzi w opone jak zloto....

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”