Płatność kolejnych transz a opóźnienia na budowie Orlińskiego 1
-
majster500
Re: Płatność kolejnych transz a opóźnienia na budowie Orlińskiego 1
Mam do Was pytanie. Chciałem przesunąć wypłatę transzy w banku z wiadomych powodów, w tym celu zadzwoniłem do Budimexu, poproszono mnie o wysłanie maila, dostałem odpowiedź również mailowo że się zgadzają, poszedłem do banku (PeKaO S.A.) i tu niespodzianka- bez oficjalnego pisma podpisanego przez dewelopera nie mogą przesunąć wypłaty transzy. Też dostarczaliście do banku jakieś oficjalne pisma?
-
karolina.j
Mam do Was pytanie. Chciałem przesunąć wypłatę transzy w banku z wiadomych powodów, w tym celu zadzwoniłem do Budimexu, poproszono mnie o wysłanie maila, dostałem odpowiedź również mailowo że się zgadzają, poszedłem do banku (PeKaO S.A.) i tu niespodzianka- bez oficjalnego pisma podpisanego przez dewelopera nie mogą przesunąć wypłaty transzy. Też dostarczaliście do banku jakieś oficjalne pisma?
@majster500
w banku PEKAO SA sam idziesz złożyć zlecenie wypłaty transzy, po prostu nie idź i nie składaj jej.
Natomiast ja poinformowałam ich o moim opóźnieniu (na O8) i chcieli ode mnie aneksu do aktu notarialnego z nowymi transzami, które są realne.
Zrobili to ale zawarli klauzulę, która pozwala na wpłacenie transzy wcześniej niż nowa data, jeśli stopień realizacji inwestycji będzie osiągnięty wcześniej.
To fragment mojego postu na ten temat:
Dzień dobry Sąsiedzi,
FYI
mój bank (Pekao SA) zmusił Bdmx do wyznaczenia nowych terminów do wpłacenia transz i co za tym idzie wprowadzeniu aneksu do aktu notarialnego, i tak:
Spółka informuje, iż w związku z przesunięciem terminów wykonania prac budowlanych, nowy planowany harmonogram przedsięwzięcia deweloperskiego wygląda następująco:
1) zaawansowanie inwestycji na poziomie 59% zostanie osiągnięte do dnia 30 listopada 2015r.
2) 70% do 31 marca 2016r.
3) 80% do 15 czerwca 2016r
4) 90% do 15 sierpnia 2016r.
5) zakończenie realizacji robót potwierdzone wpisem inspektora nadzoru do dziennika budowy, nastąpi do dnia 8 października 2016r., w terminie zgodnym z podpisaną umową deweloperską.
W związku z powyższym nowy harmonogram wpłat określony w par. 7 pkt 3 umowy deweloperskiegj będzie zawierał zapisy:
1) do dnia 7 grudnia 2015r. nabywca wpłaci kwotę ..... co odpowiadać będzie 59% stanu zaawansowania inwestycji;
2) do 7 kwietnia 2016r. ....... 70%
3) do 22 czerwca 2016r. ....... 80%
4) do 22 sierpnia 2016r. ....... 90%
5) do dnia 15 listopada 2016r. tj. po zakończeniu realizacji robót potwierdzonego wpisem inspektora nadzoru do dziennika budowy, nabywca wpłaci kwotę do 100% tytułem Ceny.
w sytuacji, gdy realizacja określonego stanu zaawansowania inwestycji nastąpi wcześniej niż daty wskazane w harmonogramie przedsięwzięcia deweloperskiego, wpłata środków naspai w terminie do 7 dni od daty potwierdzenia wykonania zaawansowania stosownym oświadczeniem Spółki.
stan na dzień 30 listopada 2015r. wyniósł 59%.
pozdrawiam,
BDMX zgodził się aneksować akt notarialny na swój koszt, ale już koszt aneksu umowy kredytowej musiałam pokryć sama (50pln).
z tego co się orientuję, to nie wszystkich kredytobiorców PEKAO SA zmusza do aneksowania umowy. to zależy bardzo od opiekuna. niektórzy nie są tak nadgorliwi jak mój. Forumowicz @morth nie ma takich problemów.
mam nadzieję, że pomogłam!
pozdrawiam
-
majster500
Dzięki @karolina.j. Ja niestety popełniłem ten błąd że przy podpisywaniu umowy kredytowej podpisałem wszystkie zlecenia na wypłaty kolejnych transz (chyba naiwnie liczyłem że nie będzie ani opóźnień ani przedwczesnego oddania inwestycji). Noi teraz niechcą mi przesunąć wpłaty. Dzwoniłem w tej sprawie do Bdmx i tam miła pani powiedziała że pierwszy raz się spotyka z sytuacją że Bank żąda dodatkowego potwierdzenia pisemnego od dewelopera o zgodzie na przesunięcie wypłaty. Mieli mi takie przesłać z warszawy ale trwa to już 2 tygodnie i odpowiedzi niema.
-
karolina.j
@majster500 - BDMXowi i tak nie zależy na tych transzach, bo dopóki nie osiągną danego etapu inwestycji to i tak nie dysponują kasą. Ona leży na rachunku powierniczym, gdzie jest obracana przez bank.
To zadzwoń do Warszawy, że potrzebujesz pilnie skan i prześlij go do PEKAO a papier doniesiesz jak przyjdzie.
ps. duże opóźnienie? u nas na chwilę obecną 2.5 mca.
To zadzwoń do Warszawy, że potrzebujesz pilnie skan i prześlij go do PEKAO a papier doniesiesz jak przyjdzie.
ps. duże opóźnienie? u nas na chwilę obecną 2.5 mca.
-
majster500
Tak zrobię bo termin goni.
PS. Ciężko powiedzieć ile miesięcy, ale zgodnie z umową deweloperską powinno być wyciągnięte 8 pięter z czego 4 powinny mieć już zamontowaną stolarkę okienną. A póki co jest lane 7 piętro, zaczynają od dołu stawiać działówki a okien niema żadnych.
PS. Ciężko powiedzieć ile miesięcy, ale zgodnie z umową deweloperską powinno być wyciągnięte 8 pięter z czego 4 powinny mieć już zamontowaną stolarkę okienną. A póki co jest lane 7 piętro, zaczynają od dołu stawiać działówki a okien niema żadnych.
U mnie wg aktu notarialnego do 15 grudnia miało być 60%, w portalu budimexu na dzień 30.11.2015r jest 45,4%
Pytanie do osób korzystających z MDM, czy w obecnej sytuacji (zmiana pozwolenia na budowe) możliwe jest wstrzymanie wypłaty transzy jeżeli już w umowie kredytowej mam je rozpisane z dokładnymi datami?
Kredyt brałem w BZWBK, czy ktoś może jest w podobnej sytuacji i mógłby mi to rozjaśnić?
Kredyt brałem w BZWBK, czy ktoś może jest w podobnej sytuacji i mógłby mi to rozjaśnić?
-
BraveHeartt
Witam,
też mam pytanie bo wczoraj tak patrzyłem na proces budowy i to w jakim punkcie są a w jakim powinni być. Dokładniej mają zrobione 52% budynku są mniej więcej na 9 piętrze a według tego co jest napisane w planach powinni mieć już ostatnie piętro zaczęte do 24 marca. Jakoś tego nie widzę żeby się z tym wyrobili a podobno jak nie wywiązują się z terminów można wstrzymać przelew transzy. Co wy o tym myślicie? Zgłaszacie może do banku oto by zrobili kontrole i w razie czego wstrzymali transze?
też mam pytanie bo wczoraj tak patrzyłem na proces budowy i to w jakim punkcie są a w jakim powinni być. Dokładniej mają zrobione 52% budynku są mniej więcej na 9 piętrze a według tego co jest napisane w planach powinni mieć już ostatnie piętro zaczęte do 24 marca. Jakoś tego nie widzę żeby się z tym wyrobili a podobno jak nie wywiązują się z terminów można wstrzymać przelew transzy. Co wy o tym myślicie? Zgłaszacie może do banku oto by zrobili kontrole i w razie czego wstrzymali transze?
-
karolina.j
na O1 i tak będziecie mieć aneksy do aktu notarialnego, gdzie zmienia wam się tez terminy ze stopniem zaawansowania, to również wymusi aneks do umowy kredytowej. BDMX i tak nie dostaje tej kasy, dopóki nie osiągnie ustalonego zaawansowania inwestycji - one wtedy leżą na rachunku powierniczym a Wy płacicie odsetki od wyższej kwoty.
Ja wstrzymałam swoje transze na O8 (na początek stycznia mieli mieć 70% a mieli 61%)
Ja wstrzymałam swoje transze na O8 (na początek stycznia mieli mieć 70% a mieli 61%)
Dziś dostałem odpowiedź z banku (BZWBK):

Witam,
Jeśli transze są uruchamiane na pisemna dyspozycje to wówczas klient decyduje o terminie ich uruchomienia.
Pozdrawiam
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”