Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Emi

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Emi » 13 lut 2016, 23:39

D89 pisze:Zgodnie z tą umową oraz zapisami KC przy rozwiązaniu umowy z winy dewelopera nabywcy przysługuje podwójna kwota zadatku czyli 10 000 zł - nie potrzeba do tego żadnej wiedzy tajemnej i więcej od Bx nie da się wydębić. Jeśli ktoś nie zdecyduje się na rozwiązanie umowy to będzie musiał zadowolić się niższą kwotą, bo jak pisał kolega mieszkanie na pewno się sprzeda a nawet ceny są obecne wyższe.

:) niekoniecznie, ale przynajmniej gratuluje propagandy:D

D89

Postautor: D89 » 14 lut 2016, 0:16

Wiem bo przeczytałem w swojej umowie (zakładam że dla wszystkich bloków jest ten sam wzór) zajęło mi to 5 min, a kolejne 10 sprawdzenie KC. Niestety wysokie odszkodowania to nie w Polsce - sorry taki mamy klimat jak to mawiał klasyk. Ja kupiłem w Avii 2 więc mnie to nie dotyczy, ale ogólnie w związku z tą sytuacją trochę zawiodłem się na Bx. Nawet nie chodzi o ten błąd geodezyjny, ale pismo które pojawiło się tutaj wygląda na pisane przez jakiegoś stażystę po socjologii - brak konkretów, brak języka budowlanego i prawniczego, brak informacji o możliwościach dalszego postępowania. Niemniej jednak jak pisał kolega niewiele tu można ugrać poza jakimś rabatem.

A darmowych porad prawych nie ma, tak samo jak nie ma darmowych obiadów. Nawet jeśli są "państwowe" to prawnik na pewno ma płacone od sztuki więc ma prosty interes żeby prowadzić jakąś sprawę. Mało kto zdaje sobie sprawę że interes prawnika jest zupełnie sprzeczny z interesem jego klienta - klient chce mieć sprawę załatwioną szybko i sprawnie, a prawnik ma interes ją przeciągać i na niej zarabiać.

Staś

Postautor: Staś » 14 lut 2016, 11:27

D89 ma rację - umową ostateczną jest tu umowa przeniesienia własności po zakończeniu budowy. Przepisy KC o zadatku oraz te zawarte w umowie deweloperskiej cały czas obowiązują. Tym , którzy kupili w O.1 i mają umowy deweloperskie polecam przeczytać & 12,13 umowy dewelop. , a ze szczególną uwagą & 13 punkt 1 oraz & 14. Wniosek z tego taki, że więcej niż 10 000 PLN się nie uzyska, a kwota 100 PLN/m2 jako rekompensata wydaję się być rozsądna.
Ja dostanę 2600 PLN za zamianę miejsca parkingowego. Też mógłbym wytaczać działa, że będę miał dalej, że przez ulice trzeba będzie przejść, że na mój samochód kupę będą robić gołębie z sąsiedniego dachu , a nie te które będą mieszkać na O.1 itp., itd...ale nie robię tego po chłodnej ocenie sytuacji.
Mamy więc do wyboru:
- wypowiedzieć umowę i czekać na 10 000 PLN odszkodowania + zwrot wpłaconych kwot ( 14 dni), oraz szukać nowego mieszkania,
- wziąć np. 5000 PLN rekompensaty i mieć wybrane mieszkanie ale ze zmianami.
. mieszkań w całym bloku jest tylko klika chyba. To jest kropla w morzu.
Bx też ma prawników i na pewno wcześniej zostało wcześniej przemyślane i skalkulowane. Myślę , że więcej się nie uzyska . Jak już pisałem Bx bez problemu sprzeda te . mieszkania i odbije sobie te 10 000 , a może nawet zarobi, bo ceny są teraz o 500 PLN większe za 1m2 niż na początku (sprzedając ponownie mieszkanie 50 m2 uzyska dodatkowo 25 000 PLN minus 10 000 PLN odszkodowania = 15 000 PLN zysku dla BX).

Nie mogę powstrzymać się od dodatkowego komentarza.
Mam wrażenie, że niektórzy naoglądali się amerykańskich filmów i myślą chyba, że w Hollywood będą kręcić serial o BX. To jeszcze nie Ameryka (czasem myślę , że na szczęście), i nie chciałbym się konsultować z prawnikiem za każdym razem, gdy natura w moich trzewiach nieubłaganie da o sobie znać.
Nie wiem po ile chodzą Niderlandy, słyszałem, że zdrożały, ale lokomotywy staniały ostatnio.
Czytajcie umowy zwłaszcza przed podpisaniem. Gdy podpisuje się tak ważna umowę jak deweloperska, tym bardziej przy zakupie na kredyt, na np. 30 lat, należy zakładać , że coś się nie uda ( i często się nie udaje- niestety). Wypada dokładniej wiedzieć przed podpisaniem co nas czeka, gdy coś nie wyjdzie, niż co nas czeka, gdy się uda (bo to jest jasne od początku).

Emi

Postautor: Emi » 15 lut 2016, 21:18

Staś pisze:D89 ma rację - umową ostateczną jest tu umowa przeniesienia własności po zakończeniu budowy. Przepisy KC o zadatku oraz te zawarte w umowie deweloperskiej cały czas obowiązują. Tym , którzy kupili w O.1 i mają umowy deweloperskie polecam przeczytać & 12,13 umowy dewelop. , a ze szczególną uwagą & 13 punkt 1 oraz & 14. Wniosek z tego taki, że więcej niż 10 000 PLN się nie uzyska, a kwota 100 PLN/m2 jako rekompensata wydaję się być rozsądna.
Ja dostanę 2600 PLN za zamianę miejsca parkingowego. Też mógłbym wytaczać działa, że będę miał dalej, że przez ulice trzeba będzie przejść, że na mój samochód kupę będą robić gołębie z sąsiedniego dachu , a nie te które będą mieszkać na O.1 itp., itd...ale nie robię tego po chłodnej ocenie sytuacji.
Mamy więc do wyboru:
- wypowiedzieć umowę i czekać na 10 000 PLN odszkodowania + zwrot wpłaconych kwot ( 14 dni), oraz szukać nowego mieszkania,
- wziąć np. 5000 PLN rekompensaty i mieć wybrane mieszkanie ale ze zmianami.
. mieszkań w całym bloku jest tylko klika chyba. To jest kropla w morzu.
Bx też ma prawników i na pewno wcześniej zostało wcześniej przemyślane i skalkulowane. Myślę , że więcej się nie uzyska . Jak już pisałem Bx bez problemu sprzeda te . mieszkania i odbije sobie te 10 000 , a może nawet zarobi, bo ceny są teraz o 500 PLN większe za 1m2 niż na początku (sprzedając ponownie mieszkanie 50 m2 uzyska dodatkowo 25 000 PLN minus 10 000 PLN odszkodowania = 15 000 PLN zysku dla BX).

Nie mogę powstrzymać się od dodatkowego komentarza.
Mam wrażenie, że niektórzy naoglądali się amerykańskich filmów i myślą chyba, że w Hollywood będą kręcić serial o BX. To jeszcze nie Ameryka (czasem myślę , że na szczęście), i nie chciałbym się konsultować z prawnikiem za każdym razem, gdy natura w moich trzewiach nieubłaganie da o sobie znać.
Nie wiem po ile chodzą Niderlandy, słyszałem, że zdrożały, ale lokomotywy staniały ostatnio.
Czytajcie umowy zwłaszcza przed podpisaniem. Gdy podpisuje się tak ważna umowę jak deweloperska, tym bardziej przy zakupie na kredyt, na np. 30 lat, należy zakładać , że coś się nie uda ( i często się nie udaje- niestety). Wypada dokładniej wiedzieć przed podpisaniem co nas czeka, gdy coś nie wyjdzie, niż co nas czeka, gdy się uda (bo to jest jasne od początku).

Takze nie moge powstrzymac sie od komentarza. Umowe dokladne przeczytalam ze zrozumieniem. Kupilam mieszkanie 2 pokojowe i oddzielna kuchnia (nie dwa pokoje z aneksem Kuchennym). A umowy deweloperskie wprowadzono m.in. Dlatego zeby nie bylo "gdy cos nie wyjdzie".

gucio

Postautor: gucio » 15 lut 2016, 22:02

Dlatego Budimex tez się zabezpieczyl przed ewentualnymi "wtopami"jak ta która wyszła teraz i macie dwie możliwości albo odstąpić od umowy z winny developera i dostać 10tys albo dostać mniejsze odszkodowanie i zostać ze swoim mieszkaniem lekko zmienionym . Wybór zostaje po waszej stronie innych możliwości nie macie i życzę aby wygrała wersja druga i żeby udało się wam wynegocjować jak najwięcej pieniędzy drodzy sąsiedzi bo będziemy za Wami tęsknić :)

pawciooo

Postautor: pawciooo » 15 lut 2016, 23:13

A jak to jest z tymi aneksami do umowy czy po uzyskaniu nowego pozwolenia na budowe bx będzie informował o konieczności jego podpisania czy raczej trzeba będzie samemu o to zadbać? Zmian w moim mieszkaniu nie ma ale sprawa dotyczy całego budynku

michalb

Postautor: michalb » 21 lut 2016, 23:15

a moim zdaniem w tej sytuacji to nie koszty pieniężne na pojedyńczych mieszkaniach są dla BDX istotne. Jak już przedmówcy zauważyli, mieszkania sprzedają się o kilka stówek drożej i pewnie się sprzedadzą nawet jak ktoś odstąpi od umowy. Odszkodowanie umowne 10 tys. to jest jedna sprawa. można także domagać się na drodze cywilnej innych rekompensat za poniesione z tego powodu dodatkowe koszty - to polskie prawo przewiduje. kwestia tylko poświęcenia czasu i pieniędzy na prawników oraz procesy. (wiadomo BDX będzie wtedy robił analogicznie broniąc się przed wypłatą innych odszkodowań niż umowne).
Druga kwestia to ta bardziej formalna. Czyli fakt zdobywania nowego pozwolenia, przerwania prac, zabezpieczania itp.... jeśli tego typu sprawa została by rozdmuchana przez potencjalnych niedoszłych klientów po sądach i innych instytucjach np. nadzoru, to dotrzymanie terminu stanęłoby pod znakiem zapytania. wtedy to każdny nowy właściciel mógłby żądać rekompensaty za opóźnienia.
Swoją drogą zastanawiam się dlaczego jeszcze w mediach o tym nie słychać że pierwszoligowy gracz na rynku deweloperskim pomylił się o 3 metry na inwestycji? Reputacja nadszarpnięta :)
Trzy, jeśli komuś nie pasuje jakość lub wyskość odszkodowania, to jeśli prawdą jest to co piszą na tym forum przedmówcy ze prace nadal się posuwają do przodu, pomimo że papiery są niezgodne, można uczciwie z BDX pogadać iż zatroskany o bezpieczeństwo pracujących obywatel doniesie tu i tam na uchybienia na budowie. Wtedy dotrzymanie terminów tez stanie pod znakiem zapytania.

Sąsiad Staś jest zadowolony bo otrzymał rabat na miejsce postojowe w wysokości 2600. a jaka byłaby jego reakcja gdyby jego sąsiad wyżej lub niżej, który miałby podobną sytuację otrzymał jako rekompensatę całe miejsce postojowe? A wystarczyło tylko dłużej ponegocjować lub przedłożyć interesującą propozycję dla BDX, albo skorzystać z rekomendacji prawników lub negocjatorów od podobnych przypadków.

Osoby niezgadzające się z postawą BDX mają rację, że nie zgadzają się na pierwsze lepsze propozycje od dewelopera. Argumenty są po ich stronie, dlatego można i należy się targować.

Cała ta sytuacja to dowód na niekompetencje i brak profesjonalizmu.
1. BDX myli sie o 3 metry.
2. informacja o tym wychodzi oficjalnie do nabywców gdy inwestycja ma zaawansowanie +50%.
3. likwidowane są miejsca postojowe.
4. mieszkania mają mniejsze niż wymagane naświetlenie.
5. proponowane przez BDX zmiany w projekcie zmieniają układ pokoi w danym mieszkaniu.
6. zgodnie z prawem prace powinny być wstrzymane, a opierając się na relacjach tu piszących osób prace są kontynuowane.

Czy nadal drodzy sąsiedzi uważacie że te 100 zł na metrze to adekwatna rekompensata, dla osób które świadomie i z uwagą kupowały i podpisywały dokumenty przygotowane przez BDX i ich notariusza?

michalb

Postautor: michalb » 21 lut 2016, 23:22

Jeszcze moim zdaniem jest interesujący aspekt dotyczący uzyskania nowego pozwolenia na budowę. aktualne wytyczne, by otrzymać pozowolenie na inwestycję w Krakowie wymagają, by współczynnik miejsc postojowych do mieszkań wynosił minimalnie 1,2. na Orlińskiego to zaś 0,6. Ciekawe czy będą taki wskaźnik sprawdzać i uwzględniać wydając nowe pozwolenie na budowę?

Emi

Postautor: Emi » 25 lut 2016, 20:46

michalb pisze:a moim zdaniem w tej sytuacji to nie koszty pieniężne na pojedyńczych mieszkaniach są dla BDX istotne. Jak już przedmówcy zauważyli, mieszkania sprzedają się o kilka stówek drożej i pewnie się sprzedadzą nawet jak ktoś odstąpi od umowy. Odszkodowanie umowne 10 tys. to jest jedna sprawa. można także domagać się na drodze cywilnej innych rekompensat za poniesione z tego powodu dodatkowe koszty - to polskie prawo przewiduje. kwestia tylko poświęcenia czasu i pieniędzy na prawników oraz procesy. (wiadomo BDX będzie wtedy robił analogicznie broniąc się przed wypłatą innych odszkodowań niż umowne).
Druga kwestia to ta bardziej formalna. Czyli fakt zdobywania nowego pozwolenia, przerwania prac, zabezpieczania itp.... jeśli tego typu sprawa została by rozdmuchana przez potencjalnych niedoszłych klientów po sądach i innych instytucjach np. nadzoru, to dotrzymanie terminu stanęłoby pod znakiem zapytania. wtedy to każdny nowy właściciel mógłby żądać rekompensaty za opóźnienia.
Swoją drogą zastanawiam się dlaczego jeszcze w mediach o tym nie słychać że pierwszoligowy gracz na rynku deweloperskim pomylił się o 3 metry na inwestycji? Reputacja nadszarpnięta :)
Trzy, jeśli komuś nie pasuje jakość lub wyskość odszkodowania, to jeśli prawdą jest to co piszą na tym forum przedmówcy ze prace nadal się posuwają do przodu, pomimo że papiery są niezgodne, można uczciwie z BDX pogadać iż zatroskany o bezpieczeństwo pracujących obywatel doniesie tu i tam na uchybienia na budowie. Wtedy dotrzymanie terminów tez stanie pod znakiem zapytania.

Sąsiad Staś jest zadowolony bo otrzymał rabat na miejsce postojowe w wysokości 2600. a jaka byłaby jego reakcja gdyby jego sąsiad wyżej lub niżej, który miałby podobną sytuację otrzymał jako rekompensatę całe miejsce postojowe? A wystarczyło tylko dłużej ponegocjować lub przedłożyć interesującą propozycję dla BDX, albo skorzystać z rekomendacji prawników lub negocjatorów od podobnych przypadków.

Osoby niezgadzające się z postawą BDX mają rację, że nie zgadzają się na pierwsze lepsze propozycje od dewelopera. Argumenty są po ich stronie, dlatego można i należy się targować.

Cała ta sytuacja to dowód na niekompetencje i brak profesjonalizmu.
1. BDX myli sie o 3 metry.
2. informacja o tym wychodzi oficjalnie do nabywców gdy inwestycja ma zaawansowanie +50%.
3. likwidowane są miejsca postojowe.
4. mieszkania mają mniejsze niż wymagane naświetlenie.
5. proponowane przez BDX zmiany w projekcie zmieniają układ pokoi w danym mieszkaniu.
6. zgodnie z prawem prace powinny być wstrzymane, a opierając się na relacjach tu piszących osób prace są kontynuowane.

Czy nadal drodzy sąsiedzi uważacie że te 100 zł na metrze to adekwatna rekompensata, dla osób które świadomie i z uwagą kupowały i podpisywały dokumenty przygotowane przez BDX i ich notariusza?

:) dlatego walcze o 100+; widze, ze sie zgadzamy:d

Nowy

Postautor: Nowy » 25 lut 2016, 23:30

A ja ostatnio będąc w okolicy Orlińskiego 1 widziałem, że na budowie tej inwestycji było jakoś znacznie spokojniej i niewiele się tam działo. Myślę, że miało to związek z tym, co udało mi się uwiecznić na zdjęciach poniżej. Ciekawe czy po tej wizycie nadal Budimex będzie tak gorliwie "zabezpieczał" placu budowy, czy teraz jednak wszystko zwolni ;) Dodam jeszcze, że kierowali się właśnie na plac budowy O1.

Obrazek
Obrazek

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”