Sklepy w Naszym budynku na Orlińskiego 1 - gdzie zrobimy zakupy w Czyżynach

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
knd

Re: Sklepy w Naszym budynku na Orlińskiego 1 - gdzie zrobimy zakupy w Czyżynach

Postautor: knd » 18 kwie 2018, 21:05

Ja za pierwszym razem jadłem:
- meksykańskie - średnio mi smakowały (trochę konsystencja mi nie pasowała - za bardzo przypominała pasztet)
- z indykiem i cukinią - bardzo dobre

Dzieci jadły z serem na słodko i też były zadowolone.

Za drugim razem wziąłem sobie tylko te z indykiem i cukinią i niestety wtedy były - tak jak już ktoś napisał, jakieś takie suche na rogach.

mordredo

Postautor: mordredo » 19 kwie 2018, 11:38

Muszę przyznać niektórym przedmówcom rację, jestem ogromnym pierogożercą :D i może dlatego w tym temacie ciężko mnie zadowolić. Wybrałem się z synem w sobotę na nasze przyszłe osiedle pełen nadziei, że oto tu, pod nosem, będę mógł oddawać się swojemu hobby, jakim jest konsumpcja pierogów :twisted: no i...właśnie...meritum
pierwsze zdziwienie "ciasto" a raczej jego kolor, który starał się chyba współgrać z kolorem posadzki i stropu (a może to dlatego, że szary teraz jest modny :roll: )
drugie "temperatura" pierogi starały się nieśmiało być ciepłe (na mój gust śmierdziało mikrofalą bo jak już wspomnieliście na rożkach pierogi były obsuszone)
trzecie "farsz" zbyt zbity, mało wilgotny, strasznie blady (pewnie tylko z kuraka, jak ta "pomidorowa, z rosołu z wczoraj")
Nooo dobra, na koniec muszę przyznać, że "kołderka z cebulki" była extra, bardzo dobrze doprawiona i zajebiście mi smakowała, szczerze ;)

Mordin

Postautor: Mordin » 19 kwie 2018, 13:55

Zauważyłem, że przy Avii 3 wzdłuż Orlińskiego otworzyli trzecią Żabkę. Moim zdaniem po paru miesiącach okaże się które ze sklepów faktycznie mają i miały sens a które zostały otwarte tylko na fali ilości ludzi, którzy mieszkają lub mają mieszkać na tym osiedlu. Z tego co widać na szyldach będziemy mieli niedługo 4 pierkarnie (Rafapol, Aviteks, Buczek i Chleb Powszedni). Mam nadzieję, że tańsza konkurencja nie zaszkodzi tej ostatniej ,która sprzedaj bardzo dobrej jakości pieczywo.
Natomiast zachodzę w głowę jakie przesłanki ekonomiczne leżą za otwarciem na osiedlu samoobsługowej pralni chemicznej - drogi biznes ze względu na maszyny, ale wydaje mi się na nowym osiedlu gdzie każdy ma nowe pralki, nieuzasadniony. Jest to pralnia samoobsługowa a więc nie można tam np oddać garnituru do wyprania. Jak przechodzę to zawsze zaglądam ale nigdy nie widziałem jeszcze aby ktokolwiek korzystał - czy Państwo kiedyś korzystali lub macie zamiar korzystać z tej usługi?

knd

Postautor: knd » 19 kwie 2018, 21:15

Ja się w sprawie Chleba Powszedniego nie mogę zgodzić - żona raz kupiła tam chleb i zanim mi powiedziała skąd jest, to byłem przekonany, że to z Carrefoura, albo Auchana. No ale może na jakiś zły trafiłem.

Też uważam, że pralnia jest bez sensu. W Polsce to raczej norma - jak się wynajmuje mieszkanie, to jest w nim pralka i nikt nie ma po co latać do pralni. No chyba, że trzeba coś na szybko wysuszyć, ale wtedy może warto się zastanowić i kupić pralkę z suszarką.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 19 kwie 2018, 21:55

Zauważyłem, że przy Avii 3 wzdłuż Orlińskiego otworzyli trzecią Żabkę. Moim zdaniem po paru miesiącach okaże się które ze sklepów faktycznie mają i miały sens a które zostały otwarte tylko na fali ilości ludzi, którzy mieszkają lub mają mieszkać na tym osiedlu.

100% zgoda. 3 Żabki na tak niedużym terenie ...

Natomiast zachodzę w głowę jakie przesłanki ekonomiczne leżą za otwarciem na osiedlu samoobsługowej pralni chemicznej - drogi biznes ze względu na maszyny, ale wydaje mi się na nowym osiedlu gdzie każdy ma nowe pralki, nieuzasadniony. Jest to pralnia samoobsługowa a więc nie można tam np oddać garnituru do wyprania. Jak przechodzę to zawsze zaglądam ale nigdy nie widziałem jeszcze aby ktokolwiek korzystał - czy Państwo kiedyś korzystali lub macie zamiar korzystać z tej usługi?

Jeśli o tę pralnię chodzi to czekam tylko na upadek ... oczywiście - nie życzę nikomu źle. Takie przybytki są potrzebne, np. przy akademikach pralnia tego typu byłaby super. Być może w miejscu wielkiego zagęszczenia hoteli również spełniałaby swoją funkcję. Jednak rozkręcanie pralni samoobsługowej na typowym osiedlu mieszkalnym, z pralką w każdym mieszkaniu ... zupełnie mija się z celem. Zawsze gdy przechodzę zaglądam z ciekawości. Przez cały czas od otwarcia widziałem raptem dwóch klientów. O ile nie jest to "pralnia pieniędzy" - raczej nie ma racji bytu.

Choć z typowej pralni "eksperckiej" bym się cieszył. Garnituru, czy też płaszcza raczej w zwykłej pralce nie upiorę.

creaf

Postautor: creaf » 20 kwie 2018, 6:38

Ja też jak i moi znajomi bardzo się cieszyłem że będzie pralnia na osiedlu ale to co otworzyli to największe rozczarowanie wśród lokali użytkowych :-P

michalxg

Postautor: michalxg » 20 kwie 2018, 6:51

Mordin pisze: Z tego co widać na szyldach będziemy mieli niedługo 4 pierkarnie (Rafapol, Aviteks, Buczek i Chleb Powszedni). Mam nadzieję, że tańsza konkurencja nie zaszkodzi tej ostatniej ,która sprzedaj bardzo dobrej jakości pieczywo.

W porównaniu do Awiteksu może i jest smaczniejsze,ale bardzo dobrej jakości? :) Fajnie nadmuchane jak jest świeże, po paru godzinach już słabo, a na drugi dzień w zasadzie niejadalne. Już w Buczku mają niektóre lepsze jakościowo chleby. Spróbuj chleba z Piekarni Mojego Taty, to się dowiesz co to jest bardzo dobrej jakości pieczywo ;)

Czyżyk (cukiernia w O5) również posiada dobre chleby, jak i ten eko-warzywniak. Myślę, że ten cały Chleb Powszedni się długo nie utrzyma z uwagi na tańszą i niekoniecznie gorszą konkurencję oraz fatalne godziny otwarcia.

Mordin

Postautor: Mordin » 20 kwie 2018, 7:48

michalxg pisze:
Mordin pisze: Z tego co widać na szyldach będziemy mieli niedługo 4 pierkarnie (Rafapol, Aviteks, Buczek i Chleb Powszedni). Mam nadzieję, że tańsza konkurencja nie zaszkodzi tej ostatniej ,która sprzedaj bardzo dobrej jakości pieczywo.

W porównaniu do Awiteksu może i jest smaczniejsze,ale bardzo dobrej jakości? :) Fajnie nadmuchane jak jest świeże, po paru godzinach już słabo, a na drugi dzień w zasadzie niejadalne. Już w Buczku mają niektóre lepsze jakościowo chleby. Spróbuj chleba z Piekarni Mojego Taty, to się dowiesz co to jest bardzo dobrej jakości pieczywo ;)

Czyżyk (cukiernia w O5) również posiada dobre chleby, jak i ten eko-warzywniak. Myślę, że ten cały Chleb Powszedni się długo nie utrzyma z uwagi na tańszą i niekoniecznie gorszą konkurencję oraz fatalne godziny otwarcia.

Kupuję tam, co drugi/trzeci dzień o pd otwarcia - nigdy jeszcze nie widziałem aby pieczywo było "nadmuchane", wytrzymywało również około dwóch dni - więc być może to jakieś nieporozumienie i pisze Pan o innej piekarni. Mi chodzi o tą piekarnię gdzie pieką na miejscu przy Avii 3.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 15 maja 2018, 10:48

Dzisiaj otwarty został Rossmann. Chyba też wczoraj otworzył się Buczek.

mieszkankaavia

Postautor: mieszkankaavia » 15 maja 2018, 13:25

Mordin pisze:
michalxg pisze:

Kupuję tam, co drugi/trzeci dzień o pd otwarcia - nigdy jeszcze nie widziałem aby pieczywo było "nadmuchane", wytrzymywało również około dwóch dni - więc być może to jakieś nieporozumienie i pisze Pan o innej piekarni. Mi chodzi o tą piekarnię gdzie pieką na miejscu przy Avii 3.

witam, niestety co do tej piekarni również mam złe doświadczenia, mąż kupił w sobotę chleb i 4 bułki i po przekrojeniu kleiły się bardzo przez co były niejadalne. Dla mnie to miejsce jest przekreślone, a szkoda.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”