Miejsca parkingowe na pasie startowym przy os Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
gucio

Re: Miejsca parkingowe na pasie startowym przy os Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 20 mar 2017, 18:17

ragandbones pisze:Dyskutowalem temat z prawnikiem. Jesli wspolnota przeglosuje, ze na terenie waszych miejsc wykupionych bedzie plac zabaw to bedzie plac zabaw. Nie macie ksiegi wieczystej ziemi pod miejscem parkingowym.

Tak, dla mnie jest to przekret. W bialych rekawiczkach, ale jednak.

Kosztem zmniejszenia "NASZYCH" miejsc parkingowych oraz przesunieciem bloku o 3metry macie powiekszony teren o 3metry na calej dlugosci bloku wiec jestem za zeby przeglosowac aby ten teren posluzyl "NASZYM" pociechom jako plac zabaw , bardzo dobry temat na zebranie wspolnoty :)

Staś

Postautor: Staś » 20 mar 2017, 18:42

ragandbones pisze:Dyskutowalem temat z prawnikiem. Jesli wspolnota przeglosuje, ze na terenie waszych miejsc wykupionych bedzie plac zabaw to bedzie plac zabaw. Nie macie ksiegi wieczystej ziemi pod miejscem parkingowym.

Przegłosować można wszystko, nawet to, że sąsiadka z parteru to miss polonia, ale takie uchwały są nieważne bo:
- zmieniając np. miejsca parkingowe na plac zabaw narusza się prawa autorskie- projekt zagospodarowania parceli to też dzieło autorskie, w dodatku jest częścią całego projektu,
- zmieniając np. miejsca parkingowe na plac zabaw narusza się obowiązkowe, minimalne "uparkingowienie" , a co za tym idzie narusza się warunki zabudowy,
- zmieniając np. miejsca parkingowe na plac zabaw łamie się postanowienie umowy, którą wszyscy podpisali u notariusza - jest to podstawa do pozwania wspólnoty,
Myślę, że taka uchwała mogłaby wspólnotę dużo kosztować.

Staś

Postautor: Staś » 20 mar 2017, 18:43

sand pisze:Idąc tym tokiem rozumowania, wspólnota równie dobrze może przegłosować, że w loggiach na ostatnich piętrach wyznacza ogólnodostępne tarasy widokowe, a w ogródkach pod mieszkaniami parterowymi wspólne miejsce na grilla. Tego typy pomysły pokazują wyraźnie, że ten kraj nie dorósł jeszcze do wolności, a umysły ludzi są nadal przesiąknięte bolszewickimi ideałami. XXI wiek a na wszystko musi być wyraźny zakaz albo nakaz. Dawniej ludzie mieli w sobie ten zmysł, czy coś wypada czy nie. Teraz wszystko musi być obwarowane całą masą przepisów najlepiej pod groźbą kary bo inaczej jest nieskuteczne. Nawet gdy z góry wiadomo, że coś jest moralnie niedopuszczalne to i tak znajdzie się kilku którzy testują tę granicę na wszelkie sposoby. Strach pomyśleć do czego to wszystko zmierza;/

100%
P.S. Za dużo się naoglądali amerykańskich filmów.

mqs

Postautor: mqs » 20 mar 2017, 22:00

Na początek proponuje zmienić prawnika, a potem poczytać co to jest umowa quoad usum.

jas78

Postautor: jas78 » 20 mar 2017, 22:14

Staś pisze:Spokojnie , mamy akty notarialne w których każdy podpisał iż zgadza się na oddanie na wyłączność innym mieszkańcom pewnych części nieruchomości.
Artykuł dotyczy sytuacji gdy deweloper wziął pieniądze na miejsce , a nie był doprecyzowany podział w umowie i akcie notarialnym.

I w zasadzie to powinno zamknąć sprawę. Powinno, bo widać że niektórym bardzo doskwiera że nie kupili tych miejsc i za wszelką cenę chcą sobie przynajmniej odbić traumę parkingową podwyższając ciśnienie sąsiadom. Czyli typowe wolactwo.

Można oczywiście zrobić wszystko, na przykład w 1939 przyszli Ruscy i zabrali nam rodzinną firmę. W "świetle prawa". Natomiast w normalnym, cywilizowanym świecie takie propozycje jak zabieranie przez wspólnotę miejsc są z miejsca zaskarżane do sądu. A w cywilizowanych krajach sądy jednak stoją na straży prawa.

Zamiast słuchać domorosłych "prawników" warto najpierw przeczytać akty notarialne. A jak dalej nie jest jasne pójść do eksperta, a nie radzić się szwagra.

AdamK

Postautor: AdamK » 21 mar 2017, 22:49

quoad usum jak najbardziej można zmienić.
Na przykładzie mojej spółdzielni: właściciel lokalu usługowego (nazwijmy go sklep) w akcie notarialnym uzyskał quoad usum, czyli umowę na wyłączne korzystanie z części nieruchomości, czyli 6 miejsc parkingowych przed sklepem. Nie miał o tym zapisu w księdze wieczystej (nie da się wydzielić bryły powietrza bez ścian/sufitu - jakiegokolwiek fizycznego ograniczenia), nie płacił podatku.
Miał w poważaniu kto, w jaki sposób i na jak długo tam parkuje i zostawia ogólny bałagan, w związku z tym nasza wspólnota zebrała większość, zaprosiła i opłaciła notariusza i dokonaliśmy skreślenia quoad usum w naszych umowach (tak, u nas też był zapis o quoad usum dla lokalu usługowego) i przesłaliśmy taką informację do właściciela owego lokalu (zaocznie). Minęło 6 tygodni na ewentualne jego odwołanie do sądu i dziś są to miejsca wspólne a sklep pozostał bez miejsc parkingowych za które zapłacił deweloperowi.
Takie nasze polskie prawo i taka sprawiedliwość.

Jeszcze nie jestem tak zdesperowany, żeby powietrze od dziadimeksów kupować.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 22 mar 2017, 12:51

Staś pisze:

[...]
Myślę, że taka uchwała mogłaby wspólnotę dużo kosztować.

Ja tylko napisalem ze mozna, nie mowilem nic ze to latwe lub tanie. Nikt o to nie pytal ;)

jas78

Postautor: jas78 » 22 mar 2017, 21:26

AdamK pisze:quoad usum jak najbardziej można zmienić.
Na przykładzie mojej spółdzielni: właściciel lokalu usługowego (nazwijmy go sklep) w akcie notarialnym uzyskał quoad usum, czyli umowę na wyłączne korzystanie z części nieruchomości, czyli 6 miejsc parkingowych przed sklepem. Nie miał o tym zapisu w księdze wieczystej (nie da się wydzielić bryły powietrza bez ścian/sufitu - jakiegokolwiek fizycznego ograniczenia), nie płacił podatku.
Miał w poważaniu kto, w jaki sposób i na jak długo tam parkuje i zostawia ogólny bałagan, w związku z tym nasza wspólnota zebrała większość, zaprosiła i opłaciła notariusza i dokonaliśmy skreślenia quoad usum w naszych umowach (tak, u nas też był zapis o quoad usum dla lokalu usługowego) i przesłaliśmy taką informację do właściciela owego lokalu (zaocznie). Minęło 6 tygodni na ewentualne jego odwołanie do sądu i dziś są to miejsca wspólne a sklep pozostał bez miejsc parkingowych za które zapłacił deweloperowi.
Takie nasze polskie prawo i taka sprawiedliwość.

Jeszcze nie jestem tak zdesperowany, żeby powietrze od dziadimeksów kupować.

Przecież ta opowieść kupy się nie trzyma. Jeśli to był lokal spółdzielczy, to obowiązują jednak nieco inne przepisy bo się jest de facto członkiem spółdzielni, a nie właścicielem. Coś pan jednak pokręcił.

Natomiast co do "większości" - to nie wystarcza w przypadku wspólnoty. Każdy właściciel ma w umowie notarialnej taki zapis, więc wymaga to zmiany w każdej umowie. Żaden odpowiedzialny notariusz nie będzie firmował takiej sytuacji, w której większa część wspólnoty zmienia quoad usum, a pozostali - nie.

Dodatkowo właściciel nie musi się odwoływać do sądu. Ma przecież ważną umowę notarialną! I na jej podstawie może egzekwować swoje prawa - również w sądzie. Więc 6 tygodni bez jego reakcji nic nie znaczy - choćby i za 10 lat może wspólnotę pozwać i ma spore szanse na wygraną. Co więcej, ma szansę na dochodzenie utraconych korzyści z tytułu tych miejsc - np. spadek obrotów, bo potencjalni klienci nie mieli gdzie parkować.

Mnie przerażają tacy krzykacze którzy ledwo coś kupili próbują kwestionować zaistniały stan prawny. Wszystko fajnie jak to sąsiedzki spór o miedzę na wsi - tam ryzykuje się na własny rachunek. Tu natomiast ryzykuje się majątkiem pozostałych członków wspólnoty. Mało tego, inicjator takiej awantury może do tego czasu sprzedać mieszkanie i wyprowadzić się, a reszta podjudzonych właścicieli będzie miała kłopot.

Nikt tu nikogo nie zmusza do kupowania miejsc od BMX. Ale apeluję o rozsądek. Naprawdę ostatnią rzeczą którą chcą właściciele nowych mieszkań jest długoletni, stresujący i kosztowny proces sądowy.

maks

Postautor: maks » 07 kwie 2017, 11:52

Czy sprzedaż miejsc na dawnej płycie lotniska już ruszyła?

kamil

Postautor: kamil » 07 kwie 2017, 17:36

Nie i nadal nie wiadomo kiedy ruszy :x

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”