Wybór, rezerwacja i zakup mieszkań na Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Nietoperzu

Re: Wybór, rezerwacja i zakup mieszkań na Orlińskiego 1

Postautor: Nietoperzu » 16 lis 2014, 22:37

Pytanie:
- w prospekcie informacyjnym mam wpisaną cenę m2 powierzchni lokalu mieszkalnego - kwota A (czysty rachunek: A x pow. mieszkania = cena mieszkania (zgodna z ofertą na stronie))
- natomiast w umowie deweloperskiej następuje rozbicie kwoty A na kwoty B (cena m2 lokalu mieszkalnego) i C (cena m2 balkonu) ( rachunek: B x pow.mieszk. + C x pow.balkonu = cena mieszkania (zgodna z ofertą na stronie)

na pierwszy rzut oka niby ok ale:
- po pierwsze skąd pomysł żeby sprzedawać części wspólne - ich nie można sprzedać, można oddać do wyłącznego użytkowania w zamian, że ja oddaję resztę części wspólnych w postaci balkonów sąsiadów do ich wyłącznego użytkowania (w sensie nie będę się im po balkonach włóczyć wskazując, że to przecież część wspólna). Ale ok, jakoś mogę przeboleć to dziwaczne sprzedawanie ALE:
- to w końcu jaką cenę za to mieszkanie będę zobowiązana zapłacić - czy ktoś nagle nie postanowi chcieć ode mnie wyrównania tej brakującej ceny, którą wydałam na balkon?
- wg. jakiej ceny będziemy się rozliczać z deweloperem jeżeli po ostatecznych wymiarach okaże się że powierzchnia lokalu mieszkalnego albo, co okazuje się może mieć znaczenie, powierzchnia balkonu jest większa/mniejsza?

Virginia

Postautor: Virginia » 16 lis 2014, 22:57

Jeśli cena mieszkania to 300 tyś, to przykładowo za podstawę masz 250 tyś, 2 tyś za balkon, 48 tyś za antresole - jest to rozbijane osobno, ale płacisz za całość.

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 16 lis 2014, 23:10

Virginia pisze:Jeśli cena mieszkania to 300 tyś, to przykładowo za podstawę masz 250 tyś, 2 tyś za balkon, 48 tyś za antresole - jest to rozbijane osobno, ale płacisz za całość.

Tak, tylko to nie jest odpowiedź na moje pytanie:

przy założeniu, że to mieszkanie ma powierzchnię 50m2
- to wg. prospektu będziesz miała wpisaną cenę 6.000,00 zł za m2 (50m2 x6.000,00 zł = 300.000 zł)
- ale już w umowie deweloperskiej będziesz mieć np. (50m2 x 5.000 zł + np. 10m2 balkonu x 200 zł + np. 48m2 antresoli x 1.000 zł)
Póki co ok.

Ale przychodzi do odbioru i geodeta wymierzył, że jednak wstawili grubsze ścianki działowe i powierzchnia np. Twojego dołu to nie 50 m2 tylko 48 m2
różnica 2m2 - uważasz że dostaniesz zwrot 10.000,00 zł czy 12.000,00 zł?

Albo jednak coś nie tak z balkonem wymierzyli - jednak masz go 3m2 większy - poczuwasz się do dopłaty 600 zł ?

pmj85

Postautor: pmj85 » 16 lis 2014, 23:26

Liczy się to co masz w umowie notarialnej.
Rozumiem Twoje wątpliwości co do sprzedaży części wspólnej. Będę we wtorek w Budimexie to się dopytam. Z drugiej strony kwota 216zł/m^2 loggi to bardziej mi pasuje na koszt jej wykończenia, bo w końcu będą położone płytki, tylko chyba ktoś to nieudolnie ujął w umowie.

iti

Postautor: iti » 17 lis 2014, 12:02

Tu jest jeszcze jedna sprawa z tymi częściami wspólnymi, są oddane do wyłącznego użytkowania, ale niejako są własnością wspólnoty. A to znaczy, że bez dogadania się z nią nie będzie sobie można np. balkonu zabudować czy coś takiego. Z drugiej strony, jeśli spadnie on komuś na głowę, to również jest to prawdopodobnie problem wspólnoty, a nie indywidualny. Tak że takie rozwiązanie ma też pewne plusy :)

A w obmiarze powykonawczym raczej wątpię, żeby coś nie zgadzało się na balkonie, zwłaszcza że będzie większy niż w planie. A jeśli mieszkanie będzie większe/mniejsze, to rozliczanie się za to po cenie, która jest zapisana w umowie. I wydaje się, że gdyby antresola była większa, to tu również ewentualna dopłata taka, jak cena jej metra. Choć na pewno lepiej dopytać tu sprzedawcy jeszcze w Budimexie.

Virginia

Postautor: Virginia » 18 lis 2014, 0:29

Oj, lepiej, żeby takie zabudowy nie były dozwolone, nie wyobrażam sobie takiego bloku, gdzie część balkonów jest zabudowana.

Iti, nie sądze, żeby powierzchnia balkonów była większa niż w planach.

iti

Postautor: iti » 18 lis 2014, 1:46

Też nie przypuszczam, żeby z powierzchnią balkonów był jakiś problem, to raczej czysto teoretyczne rozważania :)
A z tym, że blok z bezładnie zabudowaną częścią balkonów wyglądałby słabo, to się zgadzam ;)

Virginia

Postautor: Virginia » 18 lis 2014, 1:50

Większe balkony mogą być, ale mniejsze nie ;)

keniger

Postautor: keniger » 18 lis 2014, 18:39

witam
co sądzicie o zakupie mieszkania od ulicy Stella Sawickiego? Chodzi mi głównie o wyzsze piętra , jak tam bedzie z halasem od strony w/w ulicy ? Mieszkał bądz mieszka ktoś w podobnej lokalizacji , dzieki z góry za podzielenie sie opiniami
pozdrawiam

iti

Postautor: iti » 18 lis 2014, 20:19

Ja wybrałem właśnie na najwyższym piętrze (nie w tym budynku), ale właśnie nie w tym budynku. Jedno to odpowiadała mi zachodnia wystawa okien bardziej niż wschodnia (południowej nie miałem do wyboru :) ). No i był to dla mnie jakiś kompromis, od ulicy na pewno będzie głośno, ale wolałem mieć trochę przestrzeni przed oknami, a nie widok na blok na przeciwko nawet kosztem tego, że będę słyszał jeżdżące samochody.

A mieszkałem już kiedyś całkiem blisko opolskiej, w podobnej odległości, jak będę mieszkał od Stella-Sawickiego i hałas nie był tu problemem (nawet chciałem kupić tam mieszkanie), przynajmniej nie przypominam sobie, żebym zwracał na to jakąś wielką uwagę. A cisza to pod lasem, ale to wtedy trzeba wybrać czy mieszka się na wsi czy w mieście :)

No i jeszcze jeśli chodzi o Orlińskiego 1, to jest spora szansa, na to, że kiedyś na Stella-Sawickiego koło tego budynku powstanie rondo, pod którym będzie tunel dla samochodów jadących prosto (czyli znakomitej większości). To powinno trochę wyciszyć ten kawałek Czyżyn.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”