Ogrzewanie i ledwo ciepłe kaloryfery w mieszkaniu - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Fedaykin

Re: Ogrzewanie i ledwo ciepłe kaloryfery w mieszkaniu - Orlińskiego 1

Postautor: Fedaykin » 21 lut 2018, 17:43

Witam.
Mam wrażenie, że nadal jest jakiś problem z ogrzewaniem w naszym bloku.
Mieszkam w klatce E na drugim piętrze. Kaloryfery w mieszkaniu są ledwo ciepłe, podobnie jak rurka doprowadzająca ciepło, która znajduje się na korytarzu. Przez to w łazience, pomimo kaloryfera odkręconego na 5 cały czas jest jedynie 19 st. W pokoju przy kaloryferze odkręconym na 5 temperatura osiąga maksymalnie 20,5 st (wiem, że to wystarczająca wartość jednak uważam, że powinna być do osiągnięcia już na mniejszych ustawieniach kaloryfera). A najgorsze jest to, że pomimo marznięcia w mieszkaniu w ostatnim miesiącu zużycie ciepła wyniosło ok 5 GJ, co wydaje mi się strasznie dużą wartością.
Czy ktoś ma podobny problem? Co z tym mogę zrobić? Do kogo zgłosić?

Rozwiązanie problemu zostało już najprawdopodobniej poruszone w tym wątku ...

Problem pojawił się, ponieważ coraz więcej osób wprowadza się do mieszkań. Moc, która była zamówiona na tyle mieszkań ile jest u Państwa w budynku była za niska i niestety w wyniku czego większość mieszkań jest w tym momencie nie dogrzana.

Czyli należy kontaktować się z Administracją, by zamówiła więcej mocy u MPEC. Również mieszkam w klatce E na 2gim piętrze. Po ostatnim zwiększeniu mocy, kaloryfery zaczęły działać prawidłowo (przed zwiększeniem mocy były praktycznie zimne nawet na 5, pomimo wcześniejszego braku problemów). Od jakichś 2 tygodni ponownie obserwuję powolny spadek temperatury kaloryferów.

Jeżeli mieszkanie zostało dopiero niedawno odebrane i nie wiesz czy kaloryfery działały poprawnie wcześniej, możesz dla pewności sprawdzić ustawienie regulacji pod termostatem przy każdym z kaloryferów (zalecane jest 3/4).

kasiekk

Postautor: kasiekk » 21 lut 2018, 18:50

Wynajmuję to mieszkanie od stycznia, więc nie wiem jak było tutaj wcześniej z kaloryferami. Czy mógłbyś mi wyjaśnić jak sprawdzić to ustawienie regulacji pod termostatem?

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 21 lut 2018, 19:21

Wynajmuję to mieszkanie od stycznia, więc nie wiem jak było tutaj wcześniej z kaloryferami. Czy mógłbyś mi wyjaśnić jak sprawdzić to ustawienie regulacji pod termostatem?

Po prostu zdejmujesz termostat i pod nim jest osobne "pokrętło", odpowiadające (w uproszczeniu) za moc nagrzewania kaloryfera. Bieżące ustawienie oznaczone jest kropką. Możliwe opcje to najczęściej od 1 do 5 i na końcu N. 1 to minimum, N to pełna moc. Teoretycznie przy pełnej mocy, kaloryfer powinien nagrzewać się do bardzo wysokich temperatur. Jak już pisałem - optymalne ustawienie to zazwyczaj 3/4. U nas w bloku powinno być domyślnie ustawione na 3.

Jeżeli rurka doprowadzająca ogrzewanie na klatce schodowej jest zimna/letnia, jak piszesz - raczej nic to nie pomoże, ale przynajmniej upewnisz się, że ustawienie jest prawidłowe. Najlepiej kontaktuj się z Administracją, by ponownie MPEC "dorzucił mocy". Sam też będę. :)

kasiekk

Postautor: kasiekk » 27 lut 2018, 20:44

A czy może mi ktoś powiedzieć ile średnio takie mieszkanie 32m2 powinno zużyć ciepła w ciągu miesiąca?

Mając kaloryfery odkręcone na 3 (w łazience na 5) wychodzi, że zużywałabym ok. 2,5 GJ, przy odkręconych bardziej zużycie z ostatniego miesiąca wyszło ponad 5 GJ, a wspólnota w czynszu liczy jedynie zużycie 1 GJ i na tyle płacę zadatek.
Czy coś może być nie tak z licznikiem ciepła, czy faktycznie tyle się zużywa, a to oni we wspólnocie mają za niskie założenie? Przez to boję się, że na koniec przyjdzie strasznie duża dopłata do zużycia ciepła :(

adamR

Postautor: adamR » 27 lut 2018, 21:00

Prawdopodobnie liczą 1 GJ ale przez cały rok. Zużywasz natomiast 2,5 GJ ale tylko przez kilka miesięcy.

bruinen

Postautor: bruinen » 27 lut 2018, 22:26

U mnie wyszło około 9 GJ na miesiąc przy założeniu 1 GJ. Trzeba zrobić świnkę skarbonkę na wyrównanie i tyle :-)

Polpol

Postautor: Polpol » 27 lut 2018, 22:37

bruinen pisze:U mnie wyszło około 9 GJ na miesiąc przy założeniu 1 GJ. Trzeba zrobić świnkę skarbonkę na wyrównanie i tyle

Odkąd mieszkam na tym osiedlu nie miałem zuzycia wiekszego niż 3GJ a mieszkanie 60m2. No chyba że wasi sąsiedzi jeszcze nie grzeją faktycznie ale to i tak jakaś masakryczna ilosc. Policz sobie teraz 9GJ *51 co daje za samo ogrzewanie twojego mieszkania za 1 miesiąc 455 zł - taniej wyjdzie ogrzać dom 120-150 metrowy w zimie.

kasiekk

Postautor: kasiekk » 27 lut 2018, 23:13

No mnie właśnie to 5 GJ z ostatniego miesiąca trochę przeraziło.Szczególnie, że pomimo takiego zużycia w mieszkaniu jest zimno.
Niestety jedno mieszkanie obok i mieszkanie pode mną są jeszcze niezamieszkałe. Dodatkowo to obok ma w ogóle zakręcony zawór przed licznikiem ciepła w skrzynce na korytarzu, więc kaloryfery się tam nie włączą jeśli temp. w mieszkaniu spadnie poniżej 15 st.

bruinen

Postautor: bruinen » 28 lut 2018, 8:18

Wiem że to makabrycznie wysoka wartość, może (mam nadzieję) źle odczytałem licznik. Sąsiedzi oczywiście nie grzeją kompletnie, więc robię za kaloryfer ;)

Fiszka

Postautor: Fiszka » 01 mar 2018, 11:38

Jak czytam o zużyciu ciepła na poziomie 9 GJ za miesiąc to lekko się zdziwiłam. Ja od 05.2016 do 12.2017 w O4 miałam zużyte jedynie 16,79 GJ. Mieszkanie jest narożne, ma wiele okien i metraż prawie 50m2. Faktycznie nie rozkręcam kaloryferów do maksimum we wszystkich pomieszczeniach. Ale nie są też skręcone na 0. W pierwszym okresie grzewczym bywało chłodno. Natomiast w tym roku, jak przyszły mrozy, to kaloryfer wręcz parzył.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”