Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Mate

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Mate » 01 cze 2016, 12:58

Otóż warto byłoby nagłośnić tą sprawę w lokalnych mediach, na pewno nam to nie zaszkodzi, a uważam że mogłoby pomóc.

Staś

Postautor: Staś » 01 cze 2016, 13:55

Ja uważam, że robienie dodatkowego szumu medialnego może tylko zaszkodzić. Pozwolenie na pewno będzie w ciągu 2 - 3 tygodni. Zrobicie szum, to zaraz się znajdą pismaki, ekolodzy, aktywiści, społecznicy, rowerzyści......mogą tylko zaszkodzić sprawie, a chyba wszystkim zależy na ukończeniu tego budynku.

Mate

Postautor: Mate » 01 cze 2016, 14:20

Budimex nam żadnej łaski nie robi tym że ukończy budynek, bo to jest jego obowiązek. Rzecz w tym żeby zmienił stosunek do klientów z O1. Abstrahując od tego czyja to wina (Budimexu, geodety, podwykonawców), Budimex powinien dokonać rekompensaty.

BraveHeartt

Postautor: BraveHeartt » 01 cze 2016, 14:20

Staś ale od rowerzystów to się odczep :D :lol: a tak poważnie to czekam do poniedziałku jak nadal nic nie będzie wiadomo to idę i osobiście z nimi pogadam bo przeginają

Staś

Postautor: Staś » 01 cze 2016, 14:56

Podejrzewam, że pozwolenie już jest, ale Bx czeka jeszcze 2 tygodnie z ogłoszeniem dobrej nowiny, aż będzie prawomocne i ostateczne. Nikogo z sąsiedztwa nie musi informować, bo sam wokół jest sobie sąsiadem. :-)
P.S. Rowerzyści są OK, ale tylko ci przestrzegający przepisów. ;-)

jas78

Postautor: jas78 » 01 cze 2016, 14:58

Staś pisze:Ja uważam, że robienie dodatkowego szumu medialnego może tylko zaszkodzić. Pozwolenie na pewno będzie w ciągu 2 - 3 tygodni. Zrobicie szum, to zaraz się znajdą pismaki, ekolodzy, aktywiści, społecznicy, rowerzyści......mogą tylko zaszkodzić sprawie, a chyba wszystkim zależy na ukończeniu tego budynku.

Ale co ekolodzy mają tu do rzeczy? Blok już stoi, zieleń wycięto więc nie ma czego bronić. Co innego, jak blok będzie stał dłużej w stanie surowym niezamkniętym - gotowe wprowadzić się rzadkie gatunki ptaków i wtedy faktycznie ekolodzy mogą się zainteresować.

zagi

Postautor: zagi » 01 cze 2016, 15:13

jas78 pisze:
Staś pisze:Ja uważam, że robienie dodatkowego szumu medialnego może tylko zaszkodzić. Pozwolenie na pewno będzie w ciągu 2 - 3 tygodni. Zrobicie szum, to zaraz się znajdą pismaki, ekolodzy, aktywiści, społecznicy, rowerzyści......mogą tylko zaszkodzić sprawie, a chyba wszystkim zależy na ukończeniu tego budynku.

Ale co ekolodzy mają tu do rzeczy? Blok już stoi, zieleń wycięto więc nie ma czego bronić. Co innego, jak blok będzie stał dłużej w stanie surowym niezamkniętym - gotowe wprowadzić się rzadkie gatunki ptaków i wtedy faktycznie ekolodzy mogą się zainteresować.

Przez 40 lat nie wprowadziły sie do "Szkieletora", to przez te kilka miesiecy chyba tutaj tez się nie zadomowiły, tym bardziej, ze pracownicy sa obecni w budynku. Nie strasz Pan ludzi i nie opowiadaj głupot.

mex2

Postautor: mex2 » 01 cze 2016, 16:32

Czy jest jakaś regulacja prawna która mówiłaby ze w ramach niedotrzymania warunków umowy (data odbioru) jako lokatrzy mozemy domagać sie zniżek/promocji itp?

D89

Postautor: D89 » 01 cze 2016, 16:33

Myślicie że "lokalne media" staną w obronie osób "niszczących zieleń i kradnących miejsca parkingowe"? "lokalne media" już nieraz pokazały swój "obiektywizm i profesjonalizm" opisując sprawy naszego osiedla. Dodatkowo taki "news" byłby wodą na młyn "aktywistów" i zapewniłby im kolejne darmowe 5 minut lansu.

Poza tym wydaje mi się że kolega Staś może mieć rację i Bx trzyma w tajemnicy decyzję do czasu aż stanie się prawomocna i ostateczna - w przeciwnym wypadku musielibyście przygotować się na kolejne tygodnie walki z "aktywistami" w SKO.

@mex2 - przeczytaj umowę i KC - możesz odstąpić od umowy z winy Bx i otrzymać związane z tym pieniądze.

jas78

Postautor: jas78 » 01 cze 2016, 16:45

zagi pisze:
jas78 pisze:

Przez 40 lat nie wprowadziły sie do "Szkieletora", to przez te kilka miesiecy chyba tutaj tez się nie zadomowiły, tym bardziej, ze pracownicy sa obecni w budynku. Nie strasz Pan ludzi i nie opowiadaj głupot.

Uprzejmie informuję, że powyższy post miał wydźwięk prześmiewczo-ironiczny :roll: Właśnie nawiązałem do szkieletora, gdzie rzekomo miały zadomowić się rzadkie ptaki - oczywiście znikłyby one po dofinansowaniu stosownej organizacji.

Nie wiem natomiast, co aktywiści mieli by zaszkodzić przyszłym mieszkańcom Orlińskiego 1. To co pisze D89 to zwykła manipulacja - wasz blok już stoi i nie ma żadnego sensu blokować dokończenia tej budowy. Więc akurat dla tych aktywistów problem Orlińskiego 1 jest w najgorszym wypadku obojętny. Ba, ludzie nie są takimi świniami by nie współczuć ludziom, którzy mają sporą nerwówkę z tą budową. Ja sam kupowałem mieszkanie w nieukończonym bloku, więc wiem co mówię.

Na zdrowy rozsądek - ta sprawa może zainteresować lokalne media, a to z kolei powinno zmusić dewelopera to troszkę przyjaźniejszej postawy wobec klientów. I nie trzeba tu robić żadnych protestów, wystarczy opisać rzetelnie problem i przesłać notkę do kilku redakcji. Ba, można to nawet zrobić anonimowo jeśli się ktoś boi swojego dewelopera.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”