Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Micha
Kontaktowanie:

Re: Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1

Postautor: Micha » 15 lis 2017, 21:26

anonim pisze:Najbardziej umiesz obrażać innych. Pewnie jesteś z tego dumny, innych argumentów nie pojmujesz, niech tak zostanie.

Nie odpisałem Ci na pozostałą część twojej wypowiedzi ponieważ jest nieziemsko głupia, a nie dlatego że nie pojmuje.W Każdym Twoim zdaniu co napiszesz jest jakaś bzdura i sprawia to że dyskutowanie z Tobą jest po prostu śmieszna. Podejrzewam że nie jestem pierwszą osobą która Ci coś podobnego napisała bądź powiedziała. Nie miało to na celu obrazić cię tylko bardziej oświecić.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2017, 21:05 przez Micha, łącznie zmieniany 1 raz.

anonim

Postautor: anonim » 17 lis 2017, 3:57

Nie odpisałem Ci na pozostałą część twojej wypowiedzi ponieważ
1- jest nieziemsko głupia,
2- a nie dlatego że nie pojmuje.
3- W Każdym Twoim zdaniu co napiszesz jest jakaś bzdure
4- i sprawia to że dyskutowanie z Tobą jest po prostu śmieszne.
5- Podejrzewam że nie jestem pierwszą osobą która Ci coś podobnego napisała bądź powiedziała.
6- Nie miało to na celu (.....) tylko bardziej oświecić.

To są te twoje argumenty na temat mieszkania jako kapitału ? Jesteś prosty człowiek, który w dyskusji myli argumenty z dresem, pewnie z wandalami się szybciej dogadasz a resztę oświecisz tak jak mnie.

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 06 gru 2017, 18:09

WItam,

podbijam temat opłat na Orlińskiego,

opłaty miesieczne za mieszkanie 46m^2 (1os) : 362zł

Obrazek

Według mnie jest to mega-drogo, czy bylibyście zainteresowani zminiejszeniem tych opłat ?

Mate

Postautor: Mate » 07 gru 2017, 0:39

Micha pisze:WItam,

podbijam temat opłat na Orlińskiego,

opłaty miesieczne za mieszkanie 46m^2 (1os) : 362zł

Obrazek

Według mnie jest to mega-drogo, czy bylibyście zainteresowani zminiejszeniem tych opłat ?

"Opłata eksploatacyjna" jest wysoka. I właściwie to jedyna pozycja, za pomocą której można obniżyć czynsz.

Gaspa

Postautor: Gaspa » 07 gru 2017, 2:30

Nie mam na chwilę obecną zdania o ochronie. Muszę poobserwować :))
Parę razy widziałem ze pan z ochrony zwraca komuś uwagę by nie parkował pod drzwiami klatki a tak to ktoś w mundurku człapie dookoła bloku. No ok. Jakieś 45 zł mnie to kosztuje miesiecznie. Do przeżycia ale nie jestem pewien czy to wydatek konieczny. Nie będzie go w windzie gdy ktoś będzie maział pisakiem Arka Gdynia kurczak świnia, nie zobaczy kto porysował inne auto cofając na parkingu etc a kamery mogą to nagrać. U mojej mamy (Activ - Okulickiego) po włamaniu do piwnicy właśnie dzięki analizie nagran z kamer udało się złapać włamywacza (gość z osiedla tak BTW)

IMO kamery w windzie przy wejściu do klatki i garażu a także dookoła bloku wiecej dałyby nam pożytku niż pan z ochrony. Co do imprez, krzyków i ogólnie trudnych mieszkańców nie bardzo sobie wyobrażam co może ochrona zrobić? Zwrócić uwagę? Uwagę może zwrócić każdy mieszkaniec. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach zawsze można wezwać policję lub straż miejską co z pewnością lepiej podziala niż starszy pan.

Platek

Postautor: Platek » 07 gru 2017, 9:25

Ceny napewno spadną np kiedyś skończy się wywóz gruzu ;) co do ochrony to lipa lepsze kamery jak pisze „przed mówca”;) może pierwszy koszt wyższy ale bardziej efektywne jest to jednak więcej par oczu ;) które nagrywają niż 1 pan na jednej zmianie który ma pilnować 300 mieszkań lokale usługowe klatki parkingi itp. A co do rożnego rodzaju sąsiadów i ich uspokajania przez ochronę to jest nie realne, to nie jest parkowe wzgórza lub jakieś inne zacne apartamentowce.. zeby gość był na nasze „zawołanie” a tak na marginesie od pilnowania porządku czy ktoś dobrze parkuje czy tez nie są inne odpowiednie służby od tego za które już i tak płacimy a napewno będą tam często ;) pzdr.

sunder

Postautor: sunder » 08 gru 2017, 13:42

Oplata za gruz zniknie od 1 kwartalu nowego roku po uchwale,
Ochrona do wywalenia,
Oplata eksploatacyjna - do zmniejszenia,

I tym sposobem bedzie kolo 100zl na czynszu do przodu, w rok 1200zl.

Mate

Postautor: Mate » 08 gru 2017, 14:09

sunder pisze:Ochrona do wywalenia,

Właśnie co do tej likwidacji ochrony, to nie jestem przekonany. Na pewno do momentu powstania jakiejś alternatywy (monitoringu).

sunder

Postautor: sunder » 08 gru 2017, 15:47

Mate pisze:
sunder pisze:Ochrona do wywalenia,

Właśnie co do tej likwidacji ochrony, to nie jestem przekonany. Na pewno do momentu powstania jakiejś alternatywy (monitoringu).

No wiesz 30zl * 300 mieszkan = 9000 za ochrone niezle.

Zglaszam sie na ochotnika, bede sobie siedzial w cieplej kanciapie ogladal TV za 9 kafli.

Gosc ktory nic nie robi, tylko siedzi, a wieczorami spi. Juz nie mowiac o tym ze kiedys zapomnialem klucza do klatki. Mowie mu zeby mi otworzyl i nawet nie sprawdzil, czy jestem wlascicielem czy nie. Rownie dobrze mozna by postawic plastikowego manekina z kamizelka ochrona i bylo by tak samo.

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 08 gru 2017, 22:14

sunder pisze: Oplata za gruz zniknie od 1 kwartalu nowego roku po uchwale,

Super wiadomość, myślałem ze jeszcze długo będą pobierać tę opłatę.

sunder pisze: Ochrona do wywalenia,
Oplata eksploatacyjna - do zmniejszenia,

Popieram

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”