Ogrzewanie i ledwo ciepłe kaloryfery w mieszkaniu - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kasiekk

Re: Ogrzewanie i ledwo ciepłe kaloryfery w mieszkaniu - Orlińskiego 1

Postautor: kasiekk » 01 mar 2018, 16:48

Mieszkanie jest narożne, ma wiele okien i metraż prawie 50m2.

Może pomimo tego, że to mieszkanie jest narożne to z jakichś innych powodów jest ono z tych "ciepłych". W każdym razie masz widocznie szczęście ;)

U mnie po obserwacji kilka dni pomimo kaloryferów okręconych na 3 i tak wychodzi zużycie w granicach 3,5-4 GJ na miesiąc. Trudno, jakoś trzeba przetrwać do końca zimy. W kolejną może już wszyscy sąsiedzi będą mieszkać i będzie cieplej. :)

Polpol

Postautor: Polpol » 01 mar 2018, 19:03

kasiekk pisze:
Mieszkanie jest narożne, ma wiele okien i metraż prawie 50m2.

Może pomimo tego, że to mieszkanie jest narożne to z jakichś innych powodów jest ono z tych "ciepłych". W każdym razie masz widocznie szczęście ;)

U mnie po obserwacji kilka dni pomimo kaloryferów okręconych na 3 i tak wychodzi zużycie w granicach 3,5-4 GJ na miesiąc. Trudno, jakoś trzeba przetrwać do końca zimy. W kolejną może już wszyscy sąsiedzi będą mieszkać i będzie cieplej. :)

A kiedy się wprowadziłaś do mieszkania ? Te kilka dni co teraz były napewno nie dadzą Ci miarodajnego wyliczenia.

kasiekk

Postautor: kasiekk » 01 mar 2018, 20:28

A kiedy się wprowadziłaś do mieszkania ? Te kilka dni co teraz były napewno nie dadzą Ci miarodajnego wyliczenia.

Wprowadziłam się na początku stycznia. Tak wiem, że teraz przez te mrozy to średnio miarodajne te wyniki, ale w styczniu mrozów nie było a zużycie 5 GJ się z czegoś zrobiło ;) Będę patrzyć w kolejne dni jak się sytuacja rozwinie.

orlik

Postautor: orlik » 02 mar 2018, 12:52

Polecam skręcanie grzejników na noc, przecież np. w pomieszczeniach, w których nas nie ma, jak śpimy, nie muszą grzać na 100%. Warto też na koniec miesiąca spisywać sobie liczniki, żeby mieć obraz zużycia, jakiś szacunkowy :)

gucio

Postautor: gucio » 02 mar 2018, 13:15

orlik jak masz szczelne zamknięte pomieszczenia to może jest sens natomiast grzejnik nawet jak walczysz jeden na całe mieszkanie to będzie nadrabial pozostałe grzejniki bo musi ustawić żądaną temperaturę w pomieszczeniu wiec sam rozumiesz . . . wydaje mi się nawet że ogrzanie ponowne pozostałych pomieszczeń będzie droższe niż trzymanie stałej temperatury ale o taką wiedzę trzeba by spytać specjalistów ;-)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”