Wentylacja a raczej jej brak w mieszkaniu w bloku Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Cineq

Re: Wentylacja a raczej jej brak w mieszkaniu w bloku Orlińskiego 1

Postautor: Cineq » 14 paź 2018, 22:25

Czy ktoś orientuje się gdzie można zgłosić działanie wsteczne wentylacji?

Te smrody są straszliwie drażniące, nie mówiąc o bezpieczeństwie mieszkańców. Wywietrzniki mam otwarte, niestety wentylacja w zasadzie niczego nie zasysa.

W porze obiadowej odczuwalne są "zapachy"... pomieszanie wszystkiego (kapuchy, kotleta, curry itd..)

Czy może ktoś próbował walczyć z tym na własną rękę? Może zamontotanie wysokiej klasy przepustnicy zwrotnej rozwiązałoby problem?

hysiek83

Postautor: hysiek83 » 19 paź 2018, 13:52

Polecam zainstalowanie przepustnicy zwrotnej, u mnie pomogło:
went-dom.pl/produkty/wentylacja/osprzet_wentylacyjny/przepustnice/kae_-_szczelna_przepustnica_zwrotna_wsuwana_w_rure

tewu999

Postautor: tewu999 » 28 paź 2018, 20:33

sunder_fresh pisze:A masz zaklejone wywietrzniki w oknach??

90% problemow ze smierdzi w mieszkaniu jest powodem ze ludzie zaklejaja w oknach nawiew. Wtedy wentylacja szybciej wyciaga powietrze niz ma go z zewnatrz. I pozniej smierdzi z rur. Sam to sprawdzalem i tak niestety jest.
To samo sie dzieje jesli wladuje sie filc lub filtr w obudowe ktory hamuje lub zmiejsza wymiane powietrza.

Chcac robic takie rzeczy proponuje kupic sobie przyrzad za 50-70zl do pomiaru przeplywu powietrza. Zmierzyc predkosc przy wyciagu zasysanego powietrza. A pozniej na wlocie.
Najlepiej kupic rozne gabki o roznej gestosci powkladac je w obudowy i zmierzyc jaki jest przeplyw powietrza na wejsciu. Zaleca sie by byla wymiana rzedu 30-50m3/h

Jak ktos pcha filc lub filtry do wentylacji pozniej sie dziwi ze smierdzi, jest grzyb. A co wiecej moze nawet powodowac smrod u sasiada i na pietrach wyzej

wywietrzniki w oknach są otwarte, smród (tak napisze bo inaczej się już nie da) pochodzi z rur które znajdują się w kuchni. W zasadzie z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej, a na dodatek w garażu podziemnym kapie woda z sufitu w okolicach tego pionu. Sprawa zgłoszona, był konserwator i powiedział, ze zgłosi "zasypanie kanalizacji" cokolwiek to znaczy...mam nadzieje, że pomoże...

sunder_fresh

Postautor: sunder_fresh » 28 paź 2018, 22:48

ktora to klatka??

gapek

Postautor: gapek » 31 paź 2018, 12:00

Cineq pisze:Czy ktoś orientuje się gdzie można zgłosić działanie wsteczne wentylacji?

Te smrody są straszliwie drażniące, nie mówiąc o bezpieczeństwie mieszkańców. Wywietrzniki mam otwarte, niestety wentylacja w zasadzie niczego nie zasysa.

W porze obiadowej odczuwalne są "zapachy"... pomieszanie wszystkiego (kapuchy, kotleta, curry itd..)

Czy może ktoś próbował walczyć z tym na własną rękę? Może zamontotanie wysokiej klasy przepustnicy zwrotnej rozwiązałoby problem?

Ja rozpoczęłam walkę z tym.. zgłosiłam usterkę do Budimexu. Co do wentylacji to nie działa ona u mnie przy włączonym okapie - dowiedziałam się od inspektora, że każdy z otworów wentylacyjnych ma przepustowość ok. 50 m3 więc jak okap jest mocniejszy to w trakcie jego działania nie będzie wywiewało powietrza. Dodatkowo w instrukcji użytkowania lokalu jest informacja, że przy włączaniu okapu należy uchylać okno w kuchni i tego Budimex się trzyma i tak odpowiada.
Mam natomiast problem z "zapachami" z okapu (wydawało mi się wcześniej że to z wentylacji ale to jest z okapu) a ponadto bardzo wieje z okapu - cały czas wpuszcza mi zimne powietrze - chyba nawet bardziej niż z wywietrzników i mam sprawdzić czy mam ten zawór zwrotny w rurze, bo podobno w kilku mieszkaniach zdarzyło się, że go nie było. Zobaczymy co się zdarzy dalej jeśli okaże się, że klapa jest a nadal tak wieje.

Ktoś jeszcze zgłaszał usterkę problemów z wentylacją i wywietrznikiem okapowym?

dzin

Postautor: dzin » 07 lut 2019, 20:54

Witam udało się komuś zwalczyć problem ze smrodem z wentylacji?

gapek

Postautor: gapek » 08 lut 2019, 8:38

dzin pisze:Witam udało się komuś zwalczyć problem ze smrodem z wentylacji?

Mi :)
Okazało się że klapa zwrotna była zepsuta i w ramach reklamacji została wymieniona na nową (przy okazji okazało się że klapa przeciwpożarowa też była uszkodzona i też była wymieniana). Od czasu wymiany już nie śmierdzi. A wcześniej była tragedia..

tewu999

Postautor: tewu999 » 08 lut 2019, 13:03

U nas to jest raczej problem z pionem kanalizacyjnym i niestety nic się nie poprawiło... jak śmierdziało tak śmierdzi...

gucio

Postautor: gucio » 08 lut 2019, 20:55

tewu999 pisze:

U nas to jest raczej problem z pionem kanalizacyjnym i niestety nic się nie poprawiło... jak śmierdziało tak śmierdzi...

Która klatka i który pion?

hysiek83

Postautor: hysiek83 » 10 lut 2019, 5:02

klimamarket.pl/klapa-zwrotna-do-okapow-kuchennych-ms125.html

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”