Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Charlie30

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Charlie30 » 18 lip 2016, 2:13

Witam. U mnie wygląda to tak. Ostatnia wpłata była robiona w grudniu.

Obrazek
Obrazek

kamil

Postautor: kamil » 18 lip 2016, 20:06

Czyli jak ktoś płacił ostatnią transzę w grudniu, to teraz nie musi wpłacać, dopiero w październiku?

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 19 lip 2016, 8:12

kamil pisze:Czyli jak ktoś płacił ostatnią transzę w grudniu, to teraz nie musi wpłacać, dopiero w październiku?

Tak właśnie uważam (zapłata w grudniu była na poczet 60%, które jest osiągnięte dopiero teraz).

I podbiję zapytanie - czy (i w jaki sposób) wywalczył ktoś od BDX zwrot kosztów za podpisanie aneksu z bankiem (w związku ze zmianą aktu notarialnego).

nojo

Postautor: nojo » 19 lip 2016, 14:35

Nietoperzu pisze:
kamil pisze:Czyli jak ktoś płacił ostatnią transzę w grudniu, to teraz nie musi wpłacać, dopiero w październiku?

Tak właśnie uważam (zapłata w grudniu była na poczet 60%, które jest osiągnięte dopiero teraz).

I podbiję zapytanie - czy (i w jaki sposób) wywalczył ktoś od BDX zwrot kosztów za podpisanie aneksu z bankiem (w związku ze zmianą aktu notarialnego).

Nie trzeba nic wywalczać. Wystarczy do nich napisać pismo z prośbą o zwrot kosztów i pokazać jakieś potwierdzenie z banku o uiszczeniu takiej wpłaty (i oczywiście jej wysokość). Zwrócą wtedy 100%

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 19 lip 2016, 14:49

Rozumiem, że taką dostałeś inf z BDX, bądź wręcz dostałeś zwrot ww.?
Upewniam się, ponieważ jak ja o to pytałam (na początku lipca) - to dostałam informację, że nie ma takiej możliwości i jedyne co mają zamiar "pokryć' to koszty notariusza.

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 19 lip 2016, 14:52

:) poza tym, to stwarza precedens do żądania również zwrotu zapłaconych odsetek, które z winy BDX płacić będziemy "za darmo" bankowi nie do grudnia br. ale 4 miesiące dłużej.

Mate

Postautor: Mate » 19 lip 2016, 15:13

Przecież podwyższona marża obowiązuje do czasu uprawomocnienia się wpisu hipoteki umownej, a nie do zakończenia prac budowlanych. Więc opóźnienie zakończenia budowy nie wpływa na marżę. Tak wynika z mojej umowy.

kamil

Postautor: kamil » 19 lip 2016, 18:15

Dziś zadzwoniłem, żeby się upewnić i dostałem informacje, ze w sprawie aneksów w pierwszej kolejności kontaktują się z osobami, które nie wpłacały transzy grudniowej (osoby które to zrobiły następną transze muszą wpłacić dopiero w październiku).

Nowy

Postautor: Nowy » 19 lip 2016, 20:11

jas78 pisze:
Nowy pisze:No to po 29 stronach postów, temat doczekał się szczęśliwego zakończenia :) Miejmy nadzieję, że tym razem wszystkie terminy zostaną utrzymane, a i blok zostanie należycie zbudowany. Gratulacje za cierpliwość, przynajmniej dla co poniektórych :!:

Przepraszam bardzo, Pan pracuje w Budimexie że taka propaganda sukcesu?

Nie kupiłem mieszkania w tym bloku, więc może coś mi umknęło, ale zdaje się, że deweloper zobowiązał się do dotrzymania terminów zawartych w umowach. Zdaje się, że koszty aneksów też pokrywa. A jeśli transze będą przesunięte na później, to też chyba nie jest strata dla klientów, jeśli zaczną płacić od nich odsetki później :idea:

Owszem, kiepsko to wygląda z perspektywy osób, którym zmieniono przez to układ mieszkania i np. kupowali z osobną kuchnią, a mają dostać z aneksem. Tu mam nadzieję, że jakoś uda im się w miarę bez straty wyjść z tej sytuacji, ale generalnie dla większości chyba jednak niewiele się zmieniło, więc nie wiem gdzie tu propaganda sukcesu. I nie, nie pracuję w Budimexie :)

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 20 lip 2016, 8:22

:)
oboje - Nowy i Mate, macie tylko pół racji (wg. mnie to mniejsze pół).

po pierwsze - korzyść z tego, że transze są później wypłacane i później płaci się od nich odsetki, to tylko korzyść pozorna. Dlaczego?- ponieważ odsetki od tych transz które wypłacono już wcześniej będzie się płaciło znacznie dłużej - to jest strata finansowa, nie zysk niestety.

po drugie - to nie o marżę chodzi (choć pośrednio też) - tylko o to, że wydłuża się czas płacenia pustych odsetek. Im później zostanie uruchomiony cały kredyt, tym później zaczniesz spłacać kapitał, a to oznacza że o tyle wydłuży się spłata kredytu. Póki kredyt nie jest w całości uruchomiony - płacimy do banku frycowe, niestety.

pomijając już zupełnie fakt, że póki kredyt nie jest uruchomiony w całości, nie można do niego robić nadpłat. A to już jest dla niektórych, bardzo duża strata. Ja osobiście wolałabym wypłacić BDX całość kredytu w grudniu mimo nieukończonej budowy i móc sobie dalej działać z kredytem - niestety, nie da się tak pewnie.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”