Czynsz w mieszkaniach od Budimexy na Orlinskiego 1 - wysokość / oszczędności

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
michalb

Re: Czynsz w mieszkaniach od Budimexy na Orlinskiego 1?!

Postautor: michalb » 21 lut 2016, 16:58

Ten czynsz jest wysoki, w porównaniu do innych nowych inwestycji w Krakowe. Osobiście jestem właścicielem kilku mieszkań od Wawel Service, LCC Corp, Atal. W każdym jest wspólnota i w każdym zmiana zarządcy wychodzi na korzyść mieszkańcom. w najlepszej inwystycji udało się zejść do 33 gr za m2 dla zarządcy (z 50gr.) Zmiana zarządcy to jest dosyć czasochłonny proces, oraz wymaga przygotowania od mieszkańców jak i notariusza, lecz jest wart wysiłku. A patrząc na te nieruchomości od BDX, to każdy blok, każda wspólnota będzie łakomym kąskiem dla firmy zarządzającej. Poprostu skala (ilość m2 oraz mieszkań) wymusi w mojej opinii niską cenę. Cały proces przecwiczyłem kilkukrotnie więc mogę jakbyśmy we wspólnocie mieli większość służyć doświadczeniem oraz już przygotowanymi aktami notarialnymi.

P.S.
najtrudniejszym aspektem będzie zebranie większości - na każdej mojej inwestycji nie udało się tego zrobić w pierwszym roku, sukces to rok drugi. A standardowo to trzeci jak już pierwotny-narzucony zarządca zajdzie za skórę większej liczbie mieszkańców.

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 01 sty 2017, 4:38

michalb pisze:Ten czynsz jest wysoki, w porównaniu do innych nowych inwestycji w Krakowe. Osobiście jestem właścicielem kilku mieszkań od Wawel Service, LCC Corp, Atal. W każdym jest wspólnota i w każdym zmiana zarządcy wychodzi na korzyść mieszkańcom. w najlepszej inwystycji udało się zejść do 33 gr za m2 dla zarządcy (z 50gr.) Zmiana zarządcy to jest dosyć czasochłonny proces, oraz wymaga przygotowania od mieszkańców jak i notariusza, lecz jest wart wysiłku. A patrząc na te nieruchomości od BDX, to każdy blok, każda wspólnota będzie łakomym kąskiem dla firmy zarządzającej. Poprostu skala (ilość m2 oraz mieszkań) wymusi w mojej opinii niską cenę. Cały proces przecwiczyłem kilkukrotnie więc mogę jakbyśmy we wspólnocie mieli większość służyć doświadczeniem oraz już przygotowanymi aktami notarialnymi.

P.S.
najtrudniejszym aspektem będzie zebranie większości - na każdej mojej inwestycji nie udało się tego zrobić w pierwszym roku, sukces to rok drugi. A standardowo to trzeci jak już pierwotny-narzucony zarządca zajdzie za skórę większej liczbie mieszkańców.

Michale czy jest jakis postep w sprawie? :)

pauliszia

Postautor: pauliszia » 26 kwie 2017, 13:07

Dla mieszkania 63m2 w O6 czynsz wynosi 500 zł (z ochroną). Po planowanym przez nas zakonczeniu kontraktu z firmą ochoroniarską wg. moich obliczeń powinno byc około 450 zł.

dzin

Postautor: dzin » 26 kwie 2017, 19:27

to taka relna nawet cena mysle ze w O1 nie powinno byc wiecej

Lucek

Postautor: Lucek » 27 kwie 2017, 18:35

Wychodzi 8zł/mkw. To są opłaty z mediami?

BraveHeartt

Postautor: BraveHeartt » 24 paź 2017, 18:34

Czy może ktoś z osób, które już odebrały mieszkanie powiedzieć jakiej wysokości jest czynsz? Bardzo proszę o odpowiedź.

playand1

Postautor: playand1 » 24 paź 2017, 21:47

BraveHeartt pisze:Czy może ktoś z osób, które już odebrały mieszkanie powiedzieć jakiej wysokości jest czynsz? Bardzo proszę o odpowiedź.

zaliczki ustalone dla 2 osób

Obrazek

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 25 paź 2017, 16:35

dzin pisze:na cholere ochrona, stary dziad z 2 grupą inwalidzką i to za tyle pieniędzy, MASAKRA, a i cena tez wielka jak za taki metraż, drożej niż na starych osiedlach ze spółdzielnią ;[

jeżeli to jest mieszkanie 37,85 to czynsz jest mega duży, ja na swom drugim mieszkaniu w Garden Residence płace 38m2-276zl+prąd
zgadzam się też z przedmówcą że wydatek na ochronę jest kompletnie niepotrzebny, siedzi tylko w portierni i bąki puszczo :lol: naprawdę, zawsze jak się przechodzi przez portiernie na Garden Ressidence to smierdzi potem albo czymś tam jeszcze :P

gucio

Postautor: gucio » 25 paź 2017, 18:05

ale tamten czynsz jest na dwie osoby a ty masz na ile?

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 25 paź 2017, 20:09

gucio pisze:ale tamten czynsz jest na dwie osoby a ty masz na ile?

Mam na 1 os zarejestrowane mieszkanie, ale wiekszość rzeczy i tak przelicza się do metażu - chyba tylko smieci liczy się od liczby osób... tak czy inaczej wysokość tego czynszu to nieporozumienie, co to jest wogóle wywóz gruzu i dlaczego trzeba za to płacić co miesiąc ??

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”