Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Gaspa

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Postautor: Gaspa » 12 wrz 2017, 0:47

czekamy 2017 pisze:U nas też prawie wszystko ok. Były usterki gdzie czas oczekiwania na naprawę 30-45dni faktyczna naprawa może potrwać max 20 minut. Więc odpuściliśmy. Klucze odebrane i zaczynamy działać (klatka B piętro 7)

Które mieszkanie?

Nietoperzu

Postautor: Nietoperzu » 13 wrz 2017, 17:51

Sama sobie odpowiem więc ;) odebrałam dziś mieszkanie - klatka E. Miło sprawnie i przyjemnie. 1 usterka balkonowa usunięta od razu, druga usterka oknowa do naprawy kiedyś. Resztę zrobimy sami, bo to przecie stan deweloperski a nie mieszkanie pod klucz. Ok.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 14 wrz 2017, 10:07

Klatka E, 2 piętro, mieszkanko odebrane. Wykryto trzy wady. Niewielka nierówność na wylewce w jednym miejscu, kilkucentymetrowa rysa na jednym z parapetów zaraz pod samym oknem, nieco wybrakowana fuga na jednej loggi. Wrażenia z odbioru pozytywne.

Aga_K

Postautor: Aga_K » 14 wrz 2017, 11:20

Cześć, ja odbierałam mieszkanie we wtorek w klatce E na 13 piętrze. Niestety nie zabrałam ze sobą kluczy. Masę poprawek na mieszkaniu (a miała być szczęśliwa 13nastka ;) typu porysowane szyby czy popękane ściany na łączeniach jednak najgorszą była wilgotna ściana w kuchni.

Piszę to głównie jako przestrogę dla mieszkańców, którzy mają mieszkania nad i pode mną (mieszkanie 3 pokojowe ok.61m2 okna na północ i południe).
Niestety nie obyło się bez wykucia kawałka szachtu wentylacyjnego, żeby sprawdzić co się dzieje po drugiej stronie. Szczęście me w nieszczęściu, że w nocy z poniedziałku na wtorek była solidna ulewa i usterka wyszła na jaw.
W szczegóły dokładnie nie wchodziłam bo mieszkanie pomagał mi odbierać mój wykończeniowiec ale okazało się, że usterka ma swoje podstawy już od dachu. Bodajże jest źle zabezpieczona rura odprowadzająca, którą dodatkowo 'otula' wata, tak więc wilgoć się kumulowała i wychodziła na murach. Być może to tylko urok mojego mieszkania ;) ale przypatrzcie się Państwo odbierający mieszkanie w tym samym pionie czy nie napotkacie na podobny mankament.

Oczywiście wszystko zgłoszone i mają się pozbyć wady w przeciągu 30 dni. Także czekam i życzę powodzenia pozostałym mieszkańcom:)

Mate

Postautor: Mate » 14 wrz 2017, 15:58

Post autor: Aga_K » 14 wrz 2017, 11:20
Cześć, ja odbierałam mieszkanie we wtorek w klatce E na 13 piętrze. Niestety nie zabrałam ze sobą kluczy. Masę poprawek na mieszkaniu (a miała być szczęśliwa 13nastka ;) typu porysowane szyby czy popękane ściany na łączeniach jednak najgorszą była wilgotna ściana w kuchni.

Piszę to głównie jako przestrogę dla mieszkańców, którzy mają mieszkania nad i pode mną (mieszkanie 3 pokojowe ok.61m2 okna na północ i południe).
Niestety nie obyło się bez wykucia kawałka szachtu wentylacyjnego, żeby sprawdzić co się dzieje po drugiej stronie. Szczęście me w nieszczęściu, że w nocy z poniedziałku na wtorek była solidna ulewa i usterka wyszła na jaw.
W szczegóły dokładnie nie wchodziłam bo mieszkanie pomagał mi odbierać mój wykończeniowiec ale okazało się, że usterka ma swoje podstawy już od dachu. Bodajże jest źle zabezpieczona rura odprowadzająca, którą dodatkowo 'otula' wata, tak więc wilgoć się kumulowała i wychodziła na murach. Być może to tylko urok mojego mieszkania ;) ale przypatrzcie się Państwo odbierający mieszkanie w tym samym pionie czy nie napotkacie na podobny mankament.

Oczywiście wszystko zgłoszone i mają się pozbyć wady w przeciągu 30 dni. Także czekam i życzę powodzenia pozostałym mieszkańcom:)

Mam pytanie, czy zawilgocenie dało się poznać w postaci widocznej goły okiem palmy na ścianie czy stwierdzili to Państwo badając specjalnym sprzętem do pomiaru wilgotności?

Aga_K

Postautor: Aga_K » 14 wrz 2017, 16:08

Było widać trzy zacieki na łączeniach płyt (w miejscu ich klejenia).
Wrzucam dodatkowo klatkę z filmu, który nakręciłam w trakcie oglądania mieszkania. Widoczny jest niestety tylko jeden z trzech zacieków - był największy.
https://drive.google.com/open?id=0B6myz-Cq3kbRa3F0U3BBX295d1k

_damian

Postautor: _damian » 14 wrz 2017, 22:52

My też klucze mamy odebrane.

creaf

Postautor: creaf » 14 wrz 2017, 23:45

Byłem dzisiaj w mieszkaniu narożne od Stella Sawickiego...

Z kratki wentylacyjnej w kuchni leje się woda, są zacieki na ścianach.

Naroże w łazience obok kratki mokre...

Obrazek

Obrazek

Mate

Postautor: Mate » 15 wrz 2017, 8:23

Post autor: creaf » 14 wrz 2017, 23:45
Byłem dzisiaj w mieszkaniu narożne od Stella Sawickiego...

Z kratki wentylacyjnej w kuchni leje się woda, są zacieki na ścianach.

Naroże w łazience obok kratki mokre...

Obrazek

Obrazek

Która klatka?

andrew

Postautor: andrew » 15 wrz 2017, 8:39

Witam

Mieszkanie nieodebrane, klatka B, najpoważniejsza usterka to wilgotne ściany i sufity praktycznie w każdym pomieszczeniu.
Wilgoć ponad normę pokazywały dwa urządzenia.
Pomimo widocznego zacieku inspektor z komisji udawał, ze wszystko jest ok i z uporem twierdził, że jego(!) urządzenie może źle wskazywać ponieważ bateria jest nienaładowana( była naładowana) a urządzenia firmy z którą odbierałem nie zna i na tej podstawie negował jego wyniki.
Miałem wrażenie, ze strasznie zależy mu na zbagatelizowaniu problemu.
Inne usterki to popękane ściany, rysy na szybach itd.
Ogólne wrażenie z odbioru niestety kiepskie :/

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”