Zebranie wspólnoty mieszkaniowej / lista tematów do poruszenia - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
aamm

Re: Zebranie wspólnoty mieszkaniowej / lista tematów do poruszenia - Orlińskiego 1

Postautor: aamm » 16 mar 2018, 14:43

Co myślicie, o wyborze zarządu wspólnoty mieszkaniowej? Trzy osoby spośród właścicieli lokali. Może będziemy mieć większą kontrolę nad zarządca.
A widział, ktoś może umowę o zarządzanie jaką Budimex podpisał z zzn?

dzin

Re: Zebranie wspólnoty mieszkaniowej / lista tematów do poruszenia - Orlińskiego 1

Postautor: dzin » 17 mar 2018, 21:39

faktycznie z ty,i podwyzkami to jakaś kpina na innych nowych osiedlACH JEST DUŻO TANIEJ

kamil

Postautor: kamil » 20 mar 2018, 15:52

Ktos sie orientuje ile zwykle trwa takie spotkanie?

gucio

Postautor: gucio » 20 mar 2018, 16:10

przypominam dzisiaj jest zebranie Wspólnoty i proszę przyjść bo to dotyczy Nas wszystkich . . .
17.00 w szkole podstawowej

kasiekk

Postautor: kasiekk » 20 mar 2018, 21:02

Jeśli ktoś mógłby streścić co się wydarzyło dzisiaj na zebraniu to byłabym wdzięczna :)

dzin

Postautor: dzin » 20 mar 2018, 22:38

Podłączam się....zrezygnowaliśmy z ochrony i z kontenera? Zmniejszylismy opłaty

michal.d

Postautor: michal.d » 20 mar 2018, 23:53

Byłem na zebraniu i ogólnie jeden wielki chaos oraz zamiast oczekiwanej racjonalizacji kosztów, tłumaczenie wyższych stawek, że takie prognozy, które przedstawiciele zarządcy tłumaczą doświadczeniem tegoż zarządcy z innych nieruchomości, którymi zarządza. Oraz paradoksalnie tłumaczenie, że nasz budynek jest bardzo duży i stad takie wysokie stawki, gdzie myślę, że powinno być raczej odwrotnie, gdyż im większy budynek, tym chyba większy efekt skali. Np pozycja "pozostałe koszty" (0,55zł/m2 i prawie 20% całego planu na 2018) to środki na bliżej nieokreślone usterki i uszkodzenia, których póki co nie ma, ale na pewno się pojawią i będzie ich bardzo dużo i kto wie co jeszcze - takie było tłumaczenie.
Od razu zarządca wystąpił z pomysłem powołania funduszu remontowego 0,50 od metra, jakby blok miał się niedługo zacząć sypać i lada moment była potrzeba remontów, nic to że 5 lat obowiązuje rękojmia. O dziwo parę osób przyklasnęło temu pomysłowi. Co ciekawe odniosłem wrażenie, że za wyższymi stawkami i funduszem remontowym opowiadały się chyba głównie osoby wynajmujące swoje mieszkania (ma to sens bo koszt przerzucą i tak na najemców, a do tego zwiększą wspólne nakłady wszystkich mieszkańców na przyszłe usterki i remonty).
Oczywiście tłumaczenie w stylu, że warto wcześniej uzbierać fundusz na poczet przyszłych remontów. W sumie można czemu nie nawet 5 zł zamiast 50 groszy za m2, tak żeby uzbierać od razu kilka milionów na koncie wspólnoty, tylko po co??? Wolę sam te pieniądze mieć w dyspozycji na czarną godzinę.
Moja mama w mieszkaniu 50m2 w bloku z lat 90 w Piotrkowie ma niższe koszty użytkowania, remontów i innych "pozostałych kosztów".
W sprawie uchwał o likwidację ochrony i kontenerów można oddać głosy przez internet, myślę, że przejdą bo dużo ludzi było przeciw utrzymywaniu tych fanaberii dłużej. Niestety nawet po odjęciu tych pozycji myślę, że sumarycznie koszty pewnie wzrośnie.
Ja bym zaczął rozglądać się za innym zarządcą, który ma bardziej racjonalne podejście do kosztów i prognoz, bo jak co roku będą takie pomysły to szybko staniemy się "elitą" w Krakowie, płacącą "królewskie" stawki.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 21 mar 2018, 0:08

Jak dla mnie niestety ... no ... troszkę żenada. :cry: Nagłośnienie nie działało, więc Panie prowadzące zebranie musiały mówić bez mikrofonu. Jeśli nie siedziało się zaraz na przodzie, to praktycznie nie było ich słychać. Wystarczyło kilka rozmawiających między sobą osób by całkowicie je zagłuszyć. Słaba (a w zasadzie niemal nieistniejąca) moderacja spotkania. Ludzie często wtrącali się z uwagami niezgodnymi z aktualnym tematem i przerywali prowadzącym, którzy dawali się wciągać w dialog, miast odsyłać do punktu czternastego "porządku obrad" - wolnych wniosków. Koniec końców czas zaczął naglić (pani sprzątaczka zaczęła nas wypraszać), więc część z punktów "porządku obrad" nie została w ogóle poruszona, część omówiona "na szybko" i "po łebkach" (o ile w panującym wtedy harmidrze udało się usłyszeć o czym mowa :lol: ).

Wszystkie głosowania odbyte na spotkaniu, dostępne mają być online.

Z "gorących" tematów na forum - głosowanie w sprawie rezygnacji z ochrony się odbyło. Kwestia rezygnacji z kontenerów została poruszona i o ile dobrze usłyszałem, to znikną one za kilka miesięcy (naturalnie wzrośnie wtedy opłata za wywóz śmieci, gdyż część ludzi traktuje te kontenery jak zwykłe śmietniki). Sprawa parkowania (poza ożywioną dyskusją w sprawie opłat za niektóre miejsca postojowe) w ogóle nie została poruszona ... albo po prostu i mimo szczerych chęci jej nie usłyszałem ( :lol: ).

Z innych kwestii, to większość osób obecnych na sali zatwierdziło fundusz remontowy w wysokości 20gr/m^2. Zapewne również, jak wszystko, podlega głosowaniu online. Pani prowadząca mówiła też coś ważnego o radiowych odczytach liczników, ale nie było jej słychać. Podobnież - była mowa o jakichś odsetkach dla osób nieopłacających terminowo rachunków.

Ogólnie całym tym "zebraniem wspólnoty" jestem po prostu zawiedziony - organizacja zawiodła. Trzymam kciuki, że na następnym zebraniu będzie lepiej. Widać, że Paniom zarządzającym zależy na rozwiązywaniu problemów. Najjaśniejszym punktem z całą pewnością była frekwencja - przybyło nas całkiem sporo. :) Przy okazji zebrania dało się również zauważyć jak wiele jest aktualnych problemów wymagających rozwiązania i jak ważny jest dialog między mieszkańcami. Przy częstotliwości zebrań raz do roku raczej nieprędko uda się ogarnąć kwestie istotne dla nas wszystkich.

kasiekk

Postautor: kasiekk » 21 mar 2018, 0:13

Np pozycja "pozostałe koszty" (0,55zł/m2 i prawie 20% całego planu na 2018) to środki na bliżej nieokreślone usterki i uszkodzenia,

Skoro pieniądze z pozycji "pozostałe koszty" są zbierane na uszkodzenia i usterki to po co jeszcze fundusz remontowy?
Nawet jeśli odejdzie opłata za kontener to przyjdzie opłata za normalny wywóz śmieci, która pewnie będzie niewiele niższa, więc to dużo nie zmieni. Ale mam nadzieję chociaż, że ludzie przegłosują rezygnację z ochrony.

Co ciekawe odniosłem wrażenie, że za wyższymi stawkami i funduszem remontowym opowiadały się chyba głównie osoby wynajmujące swoje mieszkania (ma to sens bo koszt przerzucą i tak na najemców, a do tego zwiększą wspólne nakłady wszystkich mieszkańców na przyszłe usterki i remonty).

Dlatego zaczynam powoli zastanawiać się czy to był dobry pomysł skusić się na wynajmowanie nowego mieszkania zamiast w jakimś starym budownictwie. Już po zgłoszeniu mieszkających osób czynsz skoczył o ponad 70 zł, a teraz po tych proponowanych podwyżkach urośnie drugie tyle pewnie. A wszyscy oferujący takie nowe mieszkania tylko się chwalili w ofertach, że niskie czynsze, które szybko nie wzrosną...

Kwestia rezygnacji z kontenerów została poruszona i o ile dobrze usłyszałem, to znikną one za kilka miesięcy (naturalnie wzrośnie wtedy opłata za wywóz śmieci, gdyż część ludzi traktuje te kontenery jak zwykłe śmietniki)

Trudno żeby nie traktowali ich jak śmietniki, skoro z ogłoszenia powieszonego na drzwiach wynika, że normalne pojemniki na śmieci są póki co jedynie przy klatce E dla całego bloku ;)

Polpol

Postautor: Polpol » 21 mar 2018, 0:14

A co to jest ta działka infrastrukturalna? - wyjaśnili ?
Ochronę w tej formie to bzdura nie jest efektywna a kosztowna natomiast kontener na gruz jak zniknie to gdzie będą wyrzucane takie odpady? jeszcze dużo mieszkań się remontuje ( lokale również ).

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”