Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
D89

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: D89 » 31 sty 2016, 21:43

Termin zgodny z prawem budowlanym, art 36 pkt 6:
W przypadku gdy właściwy organ nie wyda decyzji w sprawie pozwolenia na budowę w terminie 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji, organ wyższego stopnia wymierza temu organowi, w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie, karę w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki. Wpływy z kar stanowią dochód budżetu państwa.

gucio

Postautor: gucio » 31 sty 2016, 22:02

Ale to niePiNB narobił błędów i zatrudnił tępych geodetow tylko Budimex wiec to wina właśnie jego i to jest jego opóźnienie a nie kogo innego . . .

piterek

Postautor: piterek » 31 sty 2016, 22:36

gucio pisze:
piterek pisze:A ja tam dzwoniłem na podany numer. U mnie nie ma zmian, I tak jest u większości. I git. Potwierdzili ten błąd geodety.koleś się rypnął i tyle.
Ci co mają zmiany są podobno zapraszani na rozmowy do biura. Pewnie im coś proponują. Ciekawe ile, haha.
Pytałem też o miejsca parkingowe. Ma ich być mniej. I też dla mnie git, bo mniej jazdy pod oknami będę miał. Ale w sumie to kij im w oko z tymi miejscami.

Piterek a która ty klatka jesteś? Wysokie piętro czy niskie?

ja na szczęście wysoko, w tej wiezy

wojtekf

Postautor: wojtekf » 31 sty 2016, 22:48

Przecież oni nie wstrzymali prac na budynku w sobotę normalnie trwały prace ;)

gucio

Postautor: gucio » 31 sty 2016, 22:49

To są prace ZABEZPIECZAJĄCE :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D

wojtekf

Postautor: wojtekf » 31 sty 2016, 22:55

No tak będą zabezpieczać piętro po piętrze aż dojdą do 15:P

D89

Postautor: D89 » 31 sty 2016, 23:35

Tak, bo zabezpieczają już wybudowaną część przed zalaniem przez deszcz. Najlepsza metoda to zbudować budynek do końca i zrobić dach, więc wszystkie prace są tylko zabezpieczające ;) Także o terminy nie macie co się specjalnie martwić.

platki

Postautor: platki » 01 lut 2016, 7:40

byłem w piatek i miła pani powiedziała ze najprawdopodobniej w następnym tygodniu zostaną przerwane prace i bedą prace zabezpieczajace a jakie ?niewiadomo to musi określić odpowiedni organ

Adam

Postautor: Adam » 01 lut 2016, 14:28

D89 pisze:Termin zgodny z prawem budowlanym, art 36 pkt 6:
W przypadku gdy właściwy organ nie wyda decyzji w sprawie pozwolenia na budowę w terminie 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji, organ wyższego stopnia wymierza temu organowi, w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie, karę w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki. Wpływy z kar stanowią dochód budżetu państwa.

Ten przepis nie dotyczy w ogóle PINBu.
PINB nie wydaje pozwolenia na budowę tylko ewentualnie na wznowienie robót z nowym projektem.
Nie ma żadnych kar.

Tu ma zastosowanie art. 51 ust. 4 ustawy prawo budowlane, a nie 36.

sunder

Postautor: sunder » 01 lut 2016, 17:13

Beda pracować cały czas na pewno. Jeśli maja układy to prace nie zostaną przerwane, albo daje się w łapę inspektorowi 10tys i sprawa załatwiona.
Tak to w budowlance wygląda, prędzej się kombinuje coś póki można niż później płacić kary za niedotrzymanie terminów. Albo dogadali sie, ze bedą robione prace zabezpieczające w cudzysłowiu.

Co więcej mieszkalem kiedys na prądniku, deweloper mial opoznienie. Budował 24h/7. Sąsiedzi codziennie wzywali policje o zaklocanie ciszy nocnej. Codzienne mandaty, sprawa w sadzie. Takie kary po 200-300zl dla dewelopera to pikuś...

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”