Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
kamil

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: kamil » 01 lut 2016, 18:44

Codziennie przejeżdżam tamtędy i póki co prace nadal trwają, leją kolejne kondygnacje więc pewnie mają dobre układy ;) dziś wschodnia wieża miała już część 9 piętra ;)

Emi

Postautor: Emi » 02 lut 2016, 23:02

Dostałam także pismo I mam zmiany. Propozycja architekta jest niezrozumiala, a developer nie jest w stanie wytlumaczyc ta zmianę, tylko zaciemnienie i naslonecznienie. :/

mania_an

Postautor: mania_an » 03 lut 2016, 1:52

Witam, obiecałam że dam znać więc piszę w szczególności dla tych osób które mają zmiany w projekcie. Pani na spotkaniu tłumaczyła się tym że zmiany w projekcie naszego mieszkania wynikają ze zmiany nasłonecznienia ściany itp.... Zmiany tak jak pisałam są dla nas nie do zaakceptowania ponieważ zamiast osobnej prawie 10 metrowej kuchni mamy pokój z aneksem którego mieć nie chcieliśmy. Powiem tylko tyle że na spotkaniu musiałam się mocno powstrzymywać żeby tej "biednej" Pani która jest tylko handlowcem i chyba za nic nie odpowiada nie wygarnąć co o nich wszystkich myślę. Kobieta nie była nawet przygotowana na to że może przydałoby się dać jakikolwiek rabat żebyśmy chociaż za swoje pieniądze nie musieli dobudowywać brakującej ściany. Rabat został zaproponowany dopiero po mojej ostrej reakcji na mydlenie oczu. Odpowiedzialność za to co się stało żadna z ich strony - stało się i już..... ( brak słów). Usłyszałam jeszcze tylko że pozostała część ściany ( tak jak pisałam wcześniej - połowa została, polowy nie ma) została pogrubiona o 2 cm ( zamiast 8 jest 10 cm) bo uwaga!!! - powierzchnia mieszkania zwiększyłaby się o ok 40 - 50 cm i musielibyśmy im wtedy dopłacić więc żeby nas nie obciążać kosztami pogrubili pozostałą cześć ściany.......(na taki tekst zabrakło mi już słów) Zmian na razie nie przyjęliśmy - mamy się zastanowić co dalej. Myślę jednak że zgodnie z radą kogoś z tego forum skontaktujemy się z prawnikiem..... Sama budowa niby termin ma być dotrzymany ale ja nie wiem czy można ufać ich profesjonalizmowi.

gucio

Postautor: gucio » 03 lut 2016, 10:26

Jadą ostro :-)

Emi

Postautor: Emi » 03 lut 2016, 16:31

Jak dla mnie sytuacja jest absurdalna. Spotkanie polega na tym, iż informują słownie o tym samym co jest napisane w piśmie (w kserokopii pisma, które wysyłają za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, czyli z tych ważniejszych ale już za dużo wysiłku, żeby je opatrzyć oryginalnym podpisem, kim jestem?:) czyli o błędzie ludzkim i jego konsekwencji (przesunięcie tylko 3 metry budynku, w co nie uwiężę) oraz, że nie mamy nic do powiedzenia ponieważ w takiej formie już został złożony projekt zamienny z wnioskiem o zmianę pozwolenia na budowę (około półtora tygodnia temu ale nie wiedzą gdzie złożony, na jakim etapie, kto się tym zajmuje itp.), więc zmiany te zostały dokonane bez konsultacji z nami, już od samego początku. Poza tym, żeby nas pocieszyć (i samych siebie) mówią, że pozwolenie to uzyskają w 2 miesiące (nierealne). Osoba, która prowadzi spotkanie nie jest poinformowana i przygotowana na to spotkanie. Deweloper nie podchodzi do tego poważnie, a małe i nieistotne zmiany (tak twierdzi developer ponieważ nie zmienia się konstrukcja) nie są małe i nieistotne, bo nie wymagałyby zmiany pozwolenia na budowę, a usunięcie ściany (w moim przypadku) wiąże się z zachowaniem i spełnieniem warunków technicznych oświetlenia pomieszczeń. Nie ma możliwości rozmowy z projektantem (on swoją pracę już wykonał) i inne propozycje rozwiązań projektowych nie wchodzą w rachubę. Próba pertraktacji z mojej strony (zgadzam się na to ale zróbcie mi np. odpływ i siłę w innym miejscu – nie ma możliwości zmian) zakończyła się fiaskiem. Na razie próbuje dojść do siebie po tym spotkaniu (jestem jeszcze w szoku, nie wiem jak mam reagować).

mania_an

Postautor: mania_an » 03 lut 2016, 16:43

Emi pisze:Jak dla mnie sytuacja jest absurdalna. Spotkanie polega na tym, iż informują słownie o tym samym co jest napisane w piśmie (w kserokopii pisma, które wysyłają za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, czyli z tych ważniejszych ale już za dużo wysiłku, żeby je opatrzyć oryginalnym podpisem, kim jestem?:) czyli o błędzie ludzkim i jego konsekwencji (przesunięcie tylko 3 metry budynku, w co nie uwiężę) oraz, że nie mamy nic do powiedzenia ponieważ w takiej formie już został złożony projekt zamienny z wnioskiem o zmianę pozwolenia na budowę (około półtora tygodnia temu ale nie wiedzą gdzie złożony, na jakim etapie, kto się tym zajmuje itp.), więc zmiany te zostały dokonane bez konsultacji z nami, już od samego początku. Poza tym, żeby nas pocieszyć (i samych siebie) mówią, że pozwolenie to uzyskają w 2 miesiące (nierealne). Osoba, która prowadzi spotkanie nie jest poinformowana i przygotowana na to spotkanie. Deweloper nie podchodzi do tego poważnie, a małe i nieistotne zmiany (tak twierdzi developer ponieważ nie zmienia się konstrukcja) nie są małe i nieistotne, bo nie wymagałyby zmiany pozwolenia na budowę, a usunięcie ściany (w moim przypadku) wiąże się z zachowaniem i spełnieniem warunków technicznych oświetlenia pomieszczeń. Nie ma możliwości rozmowy z projektantem (on swoją pracę już wykonał) i inne propozycje rozwiązań projektowych nie wchodzą w rachubę. Próba pertraktacji z mojej strony (zgadzam się na to ale zróbcie mi np. odpływ i siłę w innym miejscu – nie ma możliwości zmian) zakończyła się fiaskiem. Na razie próbuje dojść do siebie po tym spotkaniu (jestem jeszcze w szoku, nie wiem jak mam reagować).

My też jeszcze do siebie nie doszliśmy po wczorajszym spotkaniu. Nas też tylko poinformowano o zmianach i jeszcze usłyszeliśmy że nie ma możliwości żadnej zmiany - ściany nie dostawią nic nie zrobią, a rekompensata 100 zł za każdy metr mieszkania. Problem polega tylko na tym że załatwiane jest to aneksem do umowy o obniżenie wartości mieszkania - czyli pieniędzy na oczy nie zobaczymy bo wzięliśmy na nie kredyt, ale przy remoncie będziemy musieli wydać dodatkowe pieniądze na przywrócenie wyglądu mieszkania sprzed ich zmian.

Staś

Postautor: Staś » 03 lut 2016, 18:26

Mleko się rozlało, ludzie są omylni. Budimex widać stara się aby blok powstał w terminie. Niestety zmiany projektowe są niezbędne (nasłonecznienie), aby blok mógł być ukończony. Trzeba teraz wybrnąć z kłopotów. Projektant dostał zadanie przeprojektowania i zrobił to zgodnie z wiedzą i normami budowlanymi. Rozumiem rozgoryczenie, ale do sprawy trzeba podejść rzeczowo.
Widzę takie możliwości:
1. Wypowiedzieć Budimexowi umowę z winy dewelopera (powód- niezgodność budowanego mieszkania, a nawet bloku z prospektem i umową deweloperską, inne pozwolenie budowlane).

Jeśli jednak zależy nam na tym mieszkaniu, to:
2. Zgodzić się na proponowane przez Budimex rozwiązania i rabaty,

Jeśli nas to nie satysfakcjonuje, a na mieszkaniu na Orlińskiego nadal nam zależy, to:
3. Wystąpić z oficjalnym pismem do Budimexu z prośbą o wyjaśnienie sprawy i przedstawienie na piśmie przez Budimex możliwości załatwienia sprawy. Prowadzić dalsze negocjacje na piśmie (rabaty itp.).
lub
4. Postawić Budimexowi na piśmie warunek finansowy (wysokość rabatu) w zamian za odstąpienie od wypowiedzenia umowy z winy dewelopera (jeśli wchodziłaby w grę zmiana ilości tzw. izb na mniejszą, to ja zadowoliłbym się kwotą w wysokości 10% wartości mieszkania),
albo
5. Wynegocjować zamianę mieszkania bez dopłaty (może nawet ze zniżką) na inne ( identyczne, podobne, adekwatne) budowane przez Budimex (np. w Orl. 3 lub Orl. 5 , może w Orl. 12 albo w którejś Avii).

Virginia

Postautor: Virginia » 03 lut 2016, 20:03

A co w sytuacji wypowiedzenia umowy? Czy Budimex będzie musiał w takim wypadku wypłacić odsetki od już wpłaconej kwoty, koszty notariusza oraz bankowe (prowizja itd)?

D89

Postautor: D89 » 03 lut 2016, 20:21

Emi pisze:mówią, że pozwolenie to uzyskają w 2 miesiące (nierealne).
Dlaczego nierealne?

Staś

Postautor: Staś » 03 lut 2016, 20:25

W wypadku rozwiązania umowy z winy dewelopera bank rozlicza się z deweloperem (zwrot pieniędzy bankowi za mieszkanie), natomiast koszty kredytu typu prowizja i odsetki obciążają klienta z tego powodu , że stronami są tu bank i klient i to klient zaciąga kredyt, a nie deweloper. Klient zaciągając kredyt bierze na siebie koszt kredytu i ewentualne ryzyko niepowodzenia całej operacji brania kredytu. Przyczyna niewywiązania się dewelopera z umowy jest jasna i klarowna i oczywiście można próbować odzyskać te kwoty od dewelopera (będzie ciężko). Wynika z tego, że przy mieszkaniu załóżmy 50m2 możemy wziąć 5000 zł rabatu (Budimex daje 100 zł/m2), a potem za np. 2000 zł dobudować sobie tę ściankę, albo wypowiedzieć umowę i ponieść koszty kredytu i notariusza . W pierwszym przypadku będziemy i tak 3000 do przodu , a w drugim np. 3000 do tyłu i w perspektywie będziemy mieć użeranie się o zwrot kosztów , a może sprawę sądową z niepewnym wynikiem. Ja wybrałbym to pierwsze. Budimex też umie liczyć :-) W ostatecznym rozrachunku będziemy i tak mieć takie mieszkanie, jak chcieliśmy , a może nawet parę groszy zostanie, i ile zamieszania mniej ( prawnicy nie będą się paść na cudzych kłopotach :-P).

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”