Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
gapek

Re: Koszty ochrony osiedla / bloku / czy pozostawić ochronę - Orlinskiego 1

Postautor: gapek » 12 cze 2018, 12:52

Micha pisze:Wiadomo już jaka decyzja w sprawie ochrony ?

W ostatni poniedziałek maja zawieźliśmy Paniom z administracji wszystkie podpisywane przez mieszkańców uchwały - uchwała ws. likwidacji ochrony została przegłosowana ponad 50% udziałów. Zgodnie z decyzją wspólnoty, Panie z administracji powinny były do końca maja wypowiedzieć umowę firmie ochroniarskiej i od 1 lipca powinno ochrony u nas już nie być, a czynsz powinien być obniżony. Niestety brak jest jakiejkolwiek informacji w strefie klienta na ten temat (poza informacją, że uchwała została uchwalona). Ale zgodnie z wolą wspólnoty tak powinno być ;)

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 13 cze 2018, 16:53

super , ekstra info :D

gucio

Postautor: gucio » 13 cze 2018, 23:35

proponuje zastanowić się nad jakąś inną formą ochrony może monitoring ale za rozsądną cenę.
W związku z tym że mamy największy budynek i wspólnotę warto byłoby się zastanowić nad ilością kamer i obsługa tego wszystkiego . . .
minimum kamer to jest jedna przed każdym wejściem do klatki, druga to winda i ewentualnie jakieś dodatkowe miejsce wspólne takie jak rowerownia, wozkownia.
Nie wiem czy to jest ciekawe rozwiązanie ale kiedyś dawno temu byłem u znajomych na osiedlu obok i maja takie fajne "CUŚ" iż są podłączeni do sieci monitoringu w bloku i maja jeden kanał w telewizorze zaprogramowany i widzą na żywo kto lub co chce wejść do ich klatki . . .
gdyby się działo coś dziwnego to można byłoby od razu dwonic na policje żeby przyjechali a nie juz po fakcie szukali i odtwarzali monitoring . . . liczy się szybkosc reakcji a nie dochodzenie do sprawcy po kilku miesiącach albo i wcale. . .
wydaje mi się to za sensowny pomysł tylko nie wiem jaki to koszt i czy jest technicznie możliwe. To był nowy blok i juz wszystko było zrobione przed oddaniem do użytkowania . . .
zachęcam do konstruktywnej analizy . . .

pawelb

Postautor: pawelb » 14 cze 2018, 9:37

gucio pisze:proponuje zastanowić się nad jakąś inną formą ochrony może monitoring ale za rozsądną cenę.
W związku z tym że mamy największy budynek i wspólnotę warto byłoby się zastanowić nad ilością kamer i obsługa tego wszystkiego . . .
minimum kamer to jest jedna przed każdym wejściem do klatki, druga to winda i ewentualnie jakieś dodatkowe miejsce wspólne takie jak rowerownia, wozkownia.
Nie wiem czy to jest ciekawe rozwiązanie ale kiedyś dawno temu byłem u znajomych na osiedlu obok i maja takie fajne "CUŚ" iż są podłączeni do sieci monitoringu w bloku i maja jeden kanał w telewizorze zaprogramowany i widzą na żywo kto lub co chce wejść do ich klatki . . .
gdyby się działo coś dziwnego to można byłoby od razu dwonic na policje żeby przyjechali a nie juz po fakcie szukali i odtwarzali monitoring . . . liczy się szybkosc reakcji a nie dochodzenie do sprawcy po kilku miesiącach albo i wcale. . .
wydaje mi się to za sensowny pomysł tylko nie wiem jaki to koszt i czy jest technicznie możliwe. To był nowy blok i juz wszystko było zrobione przed oddaniem do użytkowania . . .
zachęcam do konstruktywnej analizy . . .

Jestem jak najbardziej za monitoringiem. A funkcja, która opisujesz to już w ogóle czad. :) (trochę big brother, ale bezpieczeństwo ponad prywatność... można poświęcić - chociaż podejrzewam że to jest jakaś super droga opcja) A tak swoją drogą, panie z administracji na pierwszym spotkaniu zobowiązały się rozesłać zapytania ofertowe odnośnie ochrony i monitoringu... ciekawe czy coś w tej sprawie się dzieje.

tadzio

Postautor: tadzio » 14 cze 2018, 10:20

A po co nam kolejne wydatki? Do tej pory zawsze mieszkałem w bloku bez monitoringu i nie było problemów. Widzę, że teraz wszyscy są niesamowicie bogaci i nie mają pojęcia co robić z pieniędzmi.

Rumpel

Postautor: Rumpel » 14 cze 2018, 15:58

A ja jestem przeciw robieniu sobie "Big Brothera". Jakaś kamera przed blokami ok, ale nie róbmy cyrków. Jak sie policzy kamery w klatce, widach, wózkowiach, garazu, czy w smietniku ( sprawdzajac kto sortuje smieci)to bedzie tylko kabaret. Bardziej zastanawia mnie co jeszcze Pan z Lewiatana wymysli w sprawie miejsc postojowych wzdłuż bloku- znaki zakrył, blokady zamontował 4 bo nie miał zgody na reszte, a jego samochody dostawcze i tak parkuja wszedzie gdzie sie da by wyłożyc dostawe. Podobno planuje wynajac te miejsca pod blokiem również.

kasiekk

Postautor: kasiekk » 14 cze 2018, 18:02

Rumpel pisze: Bardziej zastanawia mnie co jeszcze Pan z Lewiatana wymysli w sprawie miejsc postojowych wzdłuż bloku- znaki zakrył, blokady zamontował 4 bo nie miał zgody na reszte, a jego samochody dostawcze i tak parkuja wszedzie gdzie sie da by wyłożyc dostawe. Podobno planuje wynajac te miejsca pod blokiem również.

A gdzie mają parkować, skoro ich zatoczka do rozładunku jest zajęta codziennie przez osoby, które nie rozumieją znaku "zakaz zatrzymywania" ?

gucio

Postautor: gucio » 15 cze 2018, 1:38

Rumpel pisze:A ja jestem przeciw robieniu sobie "Big Brothera". Jakaś kamera przed blokami ok, ale nie róbmy cyrków. Jak sie policzy kamery w klatce, widach, wózkowiach, garazu, czy w smietniku ( sprawdzajac kto sortuje smieci)to bedzie tylko kabaret. Bardziej zastanawia mnie co jeszcze Pan z Lewiatana wymysli w sprawie miejsc postojowych wzdłuż bloku- znaki zakrył, blokady zamontował 4 bo nie miał zgody na reszte, a jego samochody dostawcze i tak parkuja wszedzie gdzie sie da by wyłożyc dostawe. Podobno planuje wynajac te miejsca pod blokiem również.

Rumpel stilskin :-) ja pisałem żeby tylko podgląd był w domu z jednej kamery która będzie znajdowała się przed klatka przy wejściu . . . :-)

gucio

Postautor: gucio » 15 cze 2018, 1:42

a to informacja z bloku obok
aktualizacja . . . chodzi o blok w innym miejscu huty ;-)
Załączniki
2018-06-15 01.41.08.jpg
2018-06-15 01.41.08.jpg (69.44 KiB) Przejrzano 5204 razy

gapek

Postautor: gapek » 19 cze 2018, 1:00

Micha pisze:super , ekstra info :D

Umowa wypowiedziana , więc czynsz od lipca powinien być niższy o kwotę na jej pokrycie.
gucio pisze: proponuję zastanowić się nad jakaś inną formą ochrony

Myślę, że na to też przyjdzie czas, żeby sprawę przedyskutować (tylko kiedy ;), poza tym pewnie będzie problematycznie żeby coś przegłosować - jak ze wszystkim), ale nie wydaje mi się żeby Panie temat po zebraniu ruszyły - ja nic o tym nie słyszałam, żeby coś się w tym temacie działo, wiem tylko że podobno firmy sprzątające sprawdzają plus prosiły o weryfikację obecnej umowy ale brak konkretów i w tej kwestii.. a jedynie info na zasadzie wysłaliśmy pytanie..

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”