Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
a.k.

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera Budimex - Orlińskiego 1

Postautor: a.k. » 24 paź 2017, 9:00

BraveHeartt pisze:
andrew pisze:Kontaktowali się z Tobą w sprawie odbioru? U mnie cisza , 45 dni mija w srode.

Nie nikt się nie kontaktował. Ja dzisiaj zadzwoniłem i powiedziałem co o tym wszystkim myślę to dostałem informację, że jeszcze trwa usuwanie usterek. Po prostu krew może człowieka zalać przy takim podejściu jakie mają....

Niestety w umowie jest chyba zapis "nie dłużej niż 90 dni".....

BraveHeartt

Postautor: BraveHeartt » 24 paź 2017, 9:52

gucio pisze:ile przysluguje nam odszkodowania za kazdy dzien zwloki za przepisanie wlasnosci na Nas ? to juz minęło chyba 17 pazniernika ?

Niestety nic nie przysługuje nie ma takiej wzmianki w akcie notarialnym, który był podpisywany przy kupnie mieszkania. Do tego jak byłeś na odbiorze mieszkania a go nie odebrałeś ze względu na usterki to już jest traktowane jako wywiązanie się z umowy przez dewelopera i na tej podstawie dostaliśmy wezwanie na podpisanie przekazania własności. Według tego oni wywiązali sie z umowy i chcieli z nami podpisać akt przekazania własności przed 17.10.2017 a jeśli nie podpisał ktoś tego to wtedy jest że to z naszej winy nie został podpisany akt. Jeśli w ciągu 90 dni od daty 17.10.2017 (czyli przy drugim wezwaniu) też tego nie podpiszemy z godnie z aktem deweloper może zerwać z nami umowę.
Niestety deweloper się broni rękami i nogami a my w czarnej dupie jesteśmy. Bo jak podpiszemy akt przekazania własności a mieszkania jeszcze nie odbierzemy przez usterki które muszą naprawić to oni będą zwlekać ile im sie będzie podobało. Słyszałem o przypadkach na innych blokach że ludzi czekają po kilka miesięcy na naprawienie usterek i z przykrością stwierdzę że pewnie będą czekać jeszcze długo. Im nie będzie już zależało bo mieszkanie już będzie naszą własnością...
Jednym słowem jesteśmy na przegranej pozycji. Ale zawsze możemy zebrać się wszyscy którzy mają takie problemy i wspólnie z nimi działać. W kupie siła!!!

P.S. Takie informacje mam od adwokata, który analizował całą umowę.

andrew

Postautor: andrew » 26 paź 2017, 23:12

Dzisiaj dostałem informację od pani z Budimex że wykonawca się nie wyrobił w 45 dni z poprawkami i w związku z tym trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać dalej. Ktoś jeszcze jest w podobnej sytuacji? Czas oczekiwania nieokreślony...

Kali

Postautor: Kali » 27 paź 2017, 8:10

Do mnie dzwonili kilka dni temu, że prace poprawkowe są skończone ale bez wymiany okien/szyb (każdą miałem zarysowaną albo z odpryskami). Pani uprzejmie spytała czy chcę je odebrać w takim stanie i poczekać na okna, powiedziałem, że jednak poczekam. Spytałem kiedy mają być zrobione i najprawdopodobniej do 2tyg się wyrobią ale kto ich tam wie..

BraveHeartt

Postautor: BraveHeartt » 27 paź 2017, 8:12

andrew pisze:Dzisiaj dostałem informację od pani z Budimex że wykonawca się nie wyrobił w 45 dni z poprawkami i w związku z tym trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać dalej. Ktoś jeszcze jest w podobnej sytuacji? Czas oczekiwania nieokreślony...

Dzwoń do niej i wymuś na niej żeby Ci podała kiedy zostanie zakończone i kiedy będzie odbiór bo według pisma czas już minął i muszą się konkretnie określić. Ty masz do tego prawo wiedzieć kiedy zostaną usterki usunięte i zostaniesz wezwany na odbiór... Ja po tym jak w poniedziałek ich zrąbałem to się tak sprężyli, że wczoraj miałem odbiór. Mieszkanie zostało odebrane z drobnymi usterkami.
Powiem tylko tyle, że trzeba walczyć o swoje i się uda wszystko załatwić ale trzeba mieć dobre argumenty. I najlepiej na odbiór przyjść z osobą która będzie Ci wykańczała mieszkanie. Masz wtedy ze sobą fachowca, który zna się na tym i masz wtedy przewagę nad nimi. A ekipa do odbioru tylko na siłę będzie szukała usterek.
Powodzenia

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”