Plany mieszkania i drzwi do otwartej na salon kuchni - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
wwpiotr

Plany mieszkania i drzwi do otwartej na salon kuchni - Orlińskiego 1

Postautor: wwpiotr » 17 sty 2017, 13:19

Witam wszystkich, mam pytanie w stylu "Co autor miał na myśli" Poniżej plan mojego mieszkania, czy dobrze rozumiem że w kuchni są drzwi oraz otwarta przestrzeń na drugiej ścianie ??

Obrazek

M&M

Re: Plany mieszkania i drzwi do otwartej na salon kuchni - Orlińskiego 1

Postautor: M&M » 17 sty 2017, 13:34

Dokładnie tak. Pewnie autor stwierdził że zakupy wnosić będziesz drzwiami, a dania wynosił otwartą przestrzenią ;) Nikt nie broni Ci postawić ścianki ;)

wwpiotr

Postautor: wwpiotr » 17 sty 2017, 15:10

Oczywiście ściankę mogę postawić, ale jeżeli ona się pojawi to co ogrzeje kuchnie? najbliższy grzejnik jest w salonie po drugiej stronie mieszkania.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 17 sty 2017, 15:11

Podziwiam ludzi, ktorzy lekka reka wydaja 'set' tysiecy zlotych na mieszkanie i po fakcie nie wiedza co kupili :)

M&M

Postautor: M&M » 17 sty 2017, 15:22

wwpiotr pisze:Oczywiście ściankę mogę postawić, ale jeżeli ona się pojawi to co ogrzeje kuchnie? najbliższy grzejnik jest w salonie po drugiej stronie mieszkania.

Te drzwi na grzejnik mi też nie wyglądają :lol:
a tak na poważnie to bardziej zastanowiłbym się nad tym jak ogrzać to pomieszczenie ;) Bo z drzwiami też może być chłodno ;o

Nowy

Postautor: Nowy » 18 sty 2017, 0:31

Piekarnikiem można grzać ;)

I wydaje się, że Budimex z jednej strony oszczędził tu na instalacji grzejnika, a z drugiej weźmie trochę więcej za mieszkanie, bo za powierzchnię, która znajdowałaby się pod ścianką działową, skasuje klienta :)

eve

Postautor: eve » 18 sty 2017, 1:17

może pomyśl o zabudowaniu drzwi od kuchni i przeniesieniu na te ścianę blatu/zlewu/zmywarki?
a wtedy grzejnik pod okno ;)

masz plan instalacji?
gdzie jest północ?

a może ogrzewanie podłogowe... ?

wwpiotr

Postautor: wwpiotr » 18 sty 2017, 12:05

Generalnie to chciałem zamknąć kuchnie i salon, niestety teraz trochę muszę zmienić koncepcje bo grzejnik a raczej jego brak trochę skomplikował mi sprawę.

Co do przenoszenia zlewu i zmywarki to trochę ciężki temat bo trzeba by daleko ciągnąć odpływy. Łatwiej będzie podciągnąć ogrzewanie od ręcznikowca.
masz plan instalacji?
gdzie jest północ?

a może ogrzewanie podłogowe... ?

Plan instalacji poniżej, północ po lewej stronie. Myślałem już wcześniej o ogrzewaniu podłogowym w łazience (ewentualnie zamiast ręcznikowca) może właśnie w tę stronę pójdę.

Czy ma ktoś doświadczenia z takim układem i brakiem grzejnika w kuchni ?

Obrazek

D89

Postautor: D89 » 18 sty 2017, 15:34

Generalnie to jeżeli będziesz korzystał z kuchni to grzejnik nie będzie potrzebny (oczywiście poza sytuacjami ekstremalnymi typu - 30).

Suri

Postautor: Suri » 18 sty 2017, 21:39

Zgadzam się z D89. Grzejnik Ci do niczego nie potrzebny. To małe pomieszczenie, w żadnym z dotychczasowych mieszkań nie włączałam grzejnika w kuchni NIGDY ;)
Ja zamykam drzwi od przedpokoju, dzięki temu zyskuję tam miejsce na dodatkową szafę, ponadto nie widać bałaganu w kuchni na wprost po otwarciu drzwi wejściowych, a w samej kuchni natomiast zyskuję miejsce na zabudowę w kształcie pełnej litery U.
Uważam, że dużym plusem tego mieszkania jest właśnie otwarcie kuchni na pokój, taka fajna hybryda, z jednej strony samodzielne pomieszczenie, oddzielone od pokoju tym przewężeniem, z drugiej całość tworzy jednak otwartą przestrzeń.
Mnie bardziej martwi mała ilość okien w większej sypialni. Tylko jedne drzwi balkonowe, a to północ :? ale "widziały gały co brały", choć nie jestem w stanie zrozumieć co autor miał na myśli.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”