Plany mieszkania i drzwi do otwartej na salon kuchni - Orlińskiego 1
Plany mieszkania i drzwi do otwartej na salon kuchni - Orlińskiego 1
Witam wszystkich, mam pytanie w stylu "Co autor miał na myśli" Poniżej plan mojego mieszkania, czy dobrze rozumiem że w kuchni są drzwi oraz otwarta przestrzeń na drugiej ścianie ??

Re: Plany mieszkania i drzwi do otwartej na salon kuchni - Orlińskiego 1
Dokładnie tak. Pewnie autor stwierdził że zakupy wnosić będziesz drzwiami, a dania wynosił otwartą przestrzenią
Nikt nie broni Ci postawić ścianki 

Oczywiście ściankę mogę postawić, ale jeżeli ona się pojawi to co ogrzeje kuchnie? najbliższy grzejnik jest w salonie po drugiej stronie mieszkania.
-
Podziwiam ludzi, ktorzy lekka reka wydaja 'set' tysiecy zlotych na mieszkanie i po fakcie nie wiedza co kupili 

wwpiotr pisze:Oczywiście ściankę mogę postawić, ale jeżeli ona się pojawi to co ogrzeje kuchnie? najbliższy grzejnik jest w salonie po drugiej stronie mieszkania.
Te drzwi na grzejnik mi też nie wyglądają

a tak na poważnie to bardziej zastanowiłbym się nad tym jak ogrzać to pomieszczenie

Piekarnikiem można grzać 
I wydaje się, że Budimex z jednej strony oszczędził tu na instalacji grzejnika, a z drugiej weźmie trochę więcej za mieszkanie, bo za powierzchnię, która znajdowałaby się pod ścianką działową, skasuje klienta

I wydaje się, że Budimex z jednej strony oszczędził tu na instalacji grzejnika, a z drugiej weźmie trochę więcej za mieszkanie, bo za powierzchnię, która znajdowałaby się pod ścianką działową, skasuje klienta

może pomyśl o zabudowaniu drzwi od kuchni i przeniesieniu na te ścianę blatu/zlewu/zmywarki?
a wtedy grzejnik pod okno
masz plan instalacji?
gdzie jest północ?
a może ogrzewanie podłogowe... ?
a wtedy grzejnik pod okno

masz plan instalacji?
gdzie jest północ?
Generalnie to chciałem zamknąć kuchnie i salon, niestety teraz trochę muszę zmienić koncepcje bo grzejnik a raczej jego brak trochę skomplikował mi sprawę.
Co do przenoszenia zlewu i zmywarki to trochę ciężki temat bo trzeba by daleko ciągnąć odpływy. Łatwiej będzie podciągnąć ogrzewanie od ręcznikowca.
Plan instalacji poniżej, północ po lewej stronie. Myślałem już wcześniej o ogrzewaniu podłogowym w łazience (ewentualnie zamiast ręcznikowca) może właśnie w tę stronę pójdę.
Czy ma ktoś doświadczenia z takim układem i brakiem grzejnika w kuchni ?

Co do przenoszenia zlewu i zmywarki to trochę ciężki temat bo trzeba by daleko ciągnąć odpływy. Łatwiej będzie podciągnąć ogrzewanie od ręcznikowca.
masz plan instalacji?
gdzie jest północ?
Plan instalacji poniżej, północ po lewej stronie. Myślałem już wcześniej o ogrzewaniu podłogowym w łazience (ewentualnie zamiast ręcznikowca) może właśnie w tę stronę pójdę.
Czy ma ktoś doświadczenia z takim układem i brakiem grzejnika w kuchni ?

Generalnie to jeżeli będziesz korzystał z kuchni to grzejnik nie będzie potrzebny (oczywiście poza sytuacjami ekstremalnymi typu - 30).
Zgadzam się z D89. Grzejnik Ci do niczego nie potrzebny. To małe pomieszczenie, w żadnym z dotychczasowych mieszkań nie włączałam grzejnika w kuchni NIGDY
Ja zamykam drzwi od przedpokoju, dzięki temu zyskuję tam miejsce na dodatkową szafę, ponadto nie widać bałaganu w kuchni na wprost po otwarciu drzwi wejściowych, a w samej kuchni natomiast zyskuję miejsce na zabudowę w kształcie pełnej litery U.
Uważam, że dużym plusem tego mieszkania jest właśnie otwarcie kuchni na pokój, taka fajna hybryda, z jednej strony samodzielne pomieszczenie, oddzielone od pokoju tym przewężeniem, z drugiej całość tworzy jednak otwartą przestrzeń.
Mnie bardziej martwi mała ilość okien w większej sypialni. Tylko jedne drzwi balkonowe, a to północ
ale "widziały gały co brały", choć nie jestem w stanie zrozumieć co autor miał na myśli.

Ja zamykam drzwi od przedpokoju, dzięki temu zyskuję tam miejsce na dodatkową szafę, ponadto nie widać bałaganu w kuchni na wprost po otwarciu drzwi wejściowych, a w samej kuchni natomiast zyskuję miejsce na zabudowę w kształcie pełnej litery U.
Uważam, że dużym plusem tego mieszkania jest właśnie otwarcie kuchni na pokój, taka fajna hybryda, z jednej strony samodzielne pomieszczenie, oddzielone od pokoju tym przewężeniem, z drugiej całość tworzy jednak otwartą przestrzeń.
Mnie bardziej martwi mała ilość okien w większej sypialni. Tylko jedne drzwi balkonowe, a to północ

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”