Witam przyszłych i potencjalnych mieszkańców,
jakie macie odczucia odnośnie tych mieszkań 63 m z 2 balkonami? Okna płn.-wsch. płn.-zach.
PLUSY:
- relatywnie cicha sypialnia - okno nie wychodzą bezpośrednio na Stella Saeickiego
- piękny widok z salonu na Kraków i zachody Słońca
- salon wraz z przedpokojem i kuchnią dają poczucie przestrzeni
- okna salonowe
- sypialnia jak znalazł na upalne dni
MINUSY:
- ciekawe czy będzie się dało wytrzymać w salonie z uchylonymi oknami
- dużo mieszkań na klatkach schodowych - potencjalny hałas
- słabe doświetlenie w porównaniu z południową wystawką
- hałas od Stella Sawickiego - balkon nie użyteczny
- brak osobnej toalety
- cena garaży i komórek
- jak przybędzie tu 4000 mieszkańców to będzie nowy zakorkowany punkt na mapie Krakowa
- zbyt mały plac zabaw jak na tylu mieszkańców
- brak ogrodzenia
piszcie jak się Wam coś jeszcze nasuwa
Mieszkania narożne 63m 2 balkony w inwestycji Orlińskiego 1
Re: Mieszkania narożne 63m 2 balkony w inwestycji Orlińskiego 1
Nie kojarzę dokładnie rozkłady tego mieszkania (jakby coś, to wyślij adminowi, żeby udostępnił plan),ale miałem też trochę podobnych dylematów, jak wybierałem mieszkanie dla siebie. Generalnie trzeba iść na jakieś kompromisy, bo prawdopodobnie w każdym przypadku coś nie będzie Ci odpowiadało 
Jeśli chodzi o blok, to np. brak płotu ja postrzegam jako zaletę. Mieszkałem już w wielu budynkach, wokół których nie było ogrodzenia i nie wiem naprawdę co to zmienia. Chyba to, że nie można sobie wejść na osiedle od dowolnej strony, bo płoty i bramy wszędzie, a jak chcesz przejść przez takie osiedla z punku A do punktu B, to musisz obchodzić zamknięte osiedla... brrr.
Od Stella-Sawickiego pewnie będzie głośno, ale do wyboru masz drugą wystawę okien i widok na inne bloki. Ja wybrałem zachodnią właśnie po to, żeby nikt nie zaglądał mi w okna. No ale to był świadomy kompromis, wybrałem widok zamiast ciszy, mam nadzieję, że to była dobra decyzja
Korków bym się nie spodziewał w tej okolicy specjalnych, Stella-Sawickiego to III obwodnica, zdaje się, że przepustowość tej ulicy jest naprawdę duża i prowadzone mają być prace zmierzające raczej do jej zwiększenia. Ruchliwa ulica blisko, z jednej strony to hałas, z drugiej możliwość dobrego dojazdu.
No ale tak czy inaczej decyzja należy do Ciebie. Ja nie traktuję zakupu mieszkania tam, jako związania się z nim do końca życia. Generalnie kupuję znacznie poniżej krakowskiej średniej, w dosyć perspektywicznej okolicy, więc zakładam, że jak się tego lokum będę kiedyś chciał pozbyć (o ile tak będzie), to da się je w miarę łatwo upłynnić i raczej bez straty. Tak ja to widzę.

Jeśli chodzi o blok, to np. brak płotu ja postrzegam jako zaletę. Mieszkałem już w wielu budynkach, wokół których nie było ogrodzenia i nie wiem naprawdę co to zmienia. Chyba to, że nie można sobie wejść na osiedle od dowolnej strony, bo płoty i bramy wszędzie, a jak chcesz przejść przez takie osiedla z punku A do punktu B, to musisz obchodzić zamknięte osiedla... brrr.
Od Stella-Sawickiego pewnie będzie głośno, ale do wyboru masz drugą wystawę okien i widok na inne bloki. Ja wybrałem zachodnią właśnie po to, żeby nikt nie zaglądał mi w okna. No ale to był świadomy kompromis, wybrałem widok zamiast ciszy, mam nadzieję, że to była dobra decyzja

Korków bym się nie spodziewał w tej okolicy specjalnych, Stella-Sawickiego to III obwodnica, zdaje się, że przepustowość tej ulicy jest naprawdę duża i prowadzone mają być prace zmierzające raczej do jej zwiększenia. Ruchliwa ulica blisko, z jednej strony to hałas, z drugiej możliwość dobrego dojazdu.
No ale tak czy inaczej decyzja należy do Ciebie. Ja nie traktuję zakupu mieszkania tam, jako związania się z nim do końca życia. Generalnie kupuję znacznie poniżej krakowskiej średniej, w dosyć perspektywicznej okolicy, więc zakładam, że jak się tego lokum będę kiedyś chciał pozbyć (o ile tak będzie), to da się je w miarę łatwo upłynnić i raczej bez straty. Tak ja to widzę.
Ja tez wybrałam widok i hałas czyli zachodnia strone, ale na wysokim piętrze, więc mam nadzieję, że nie będzie tak źle.
na którym ? ja ostatecznie zdecydowalem sie na 10
pozdrawiam
pozdrawiam
keniger pisze:na którym ? ja ostatecznie zdecydowalem sie na 10
pozdrawiam
Jeszcze się nie zdecydowałem, także jeszcze nic konkretnego

Narazie kalkuluję wszystkie plusy i minusy..
Nie przeszkadza Wam, że okna są od niezbyt słonecznych stron? Głównie to sypialniane i mały pokój.. Chociaż prawdę powiedziawszy z salonem też szału słonecznego nie będzie

No im wyżej będzie mieszkanie, tym lepszy będzie z niego widok (chyba nawet powinien być Kościół Mariacki i Muzeum Lotnictwa Polskiego) i pewnie też trochę mniej będą niosły się dźwięki od Stella-Sawickiego. @Horyzont, a o co chodzi z tymi niezbyt nasłonecznionymi stronami? Pisałeś o południowo-wschodniej lub południowo-zachodniej, czyli to chyba najlepsze jakie mogą być. Ja osobiście wziąłem mieszkanie od zachodu, zdając sobie sprawę z tego, że od południa byłoby lepsze, ale tam nie było takich, jak mnie interesowały. Mogłem wziąć od wschodu, ale wtedy słońce miałbym tylko rano, na czas wstania i pozbierania się do pracy (poza weekendami), niby miło jest się tak obudzić, ale to może być też denerwujące. Wybrałem zachód, bo właśnie po powrocie z pracy będę mógł cieszyć się dobrym nasłonecznieniem. Z czasem się okaże czy to był dobry wybór.
iti pisze:... @Horyzont, a o co chodzi z tymi niezbyt nasłonecznionymi stronami? Pisałeś o południowo-wschodniej lub południowo-zachodniej, czyli to chyba najlepsze jakie mogą być.
Pisałem o północno-wschodniej i północno-zachodniej, bo takie mieszkanie jest tematem, a porównywałem do południowo-zachodniej, która rzeczywiście wydaje się bardziej słoneczna

Faktycznie, pisałeś o północnych, nie wiem skąd mi się wzięły południowe
Mimo wszystko bardziej podoba mi się tu wystawa północno-zachodnia z tych dwóch. No i chyba, jeśli trzeba wybierać, to lepiej mieć mniej światła w sypialni niż w salonie.

Ja mam na zachód tylko i wyłącznie, więc pewnie będę spać że stoperami w uszach.
Virginia pisze:Ja mam na zachód tylko i wyłącznie, więc pewnie będę spać że stoperami w uszach.
@Virginia, A jaki metraż masz metraż?
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”