Ogrzewanie i ledwo ciepłe kaloryfery w mieszkaniu - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
pawelb

Ogrzewanie i ledwo ciepłe kaloryfery w mieszkaniu - Orlińskiego 1

Postautor: pawelb » 18 gru 2017, 23:02

Siemanko ktoś coś wie co się dzieje ze ogrzewaniem od jakiś 3 dni ?
Kaloryfer na max a tu ledwo wyczuwalne ciepło ... i tak wszędzie :-/
Tez tak macie ?
Pozdrawiam

gucio

Re: Ogrzewanie i ledwo ciepłe kaloryfery w mieszkaniu - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 19 gru 2017, 1:24

u mnie grzeją jak cholera, zastanawiam się jak to wyłączyć . . .

pawelb

Postautor: pawelb » 19 gru 2017, 16:36

Informuję, że problem z ogrzewaniem leży po stronie MPEC. W piątek parametry zostaną podniesione i ogrzewanie powinno działać już prawidłowo. Długi termin oczekiwania wynika z dużej ilości napływania wniosków do MPEC-u, my niestety nie mamy na to wpływu.

Ciekawe ze tylko na orlinskiego takie zawsze kwiatki. ...

kamil

Postautor: kamil » 19 gru 2017, 22:17

Ja tez zauważyłem że ogrzewanie działa dużo słabiej, klatka D

pawelb

Postautor: pawelb » 20 gru 2017, 7:43

No u mnie to już jakiś koszmar... 14 stopni na mieszkaniu, a będzie jeszcze gorzej :cry: ... kaloryfery odkręcone na 5 - praktycznie chłodne - nawet letnim nie da się tego nazwać.

O jakie wnioski może chodzić ? Bo nie wiele mówi mi ta odpowiedź administracji.

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 20 gru 2017, 10:05

ehh,
po pierwsze parametry CO sa takie jak nalezy. Problem NIE lezy po stronie MPEC jest to sciema, zyskuja na czasie a klientowi cięzko sprawdzic.
w kltace E przynajmniej wszytsko jest ok.
Paramtery bardzo wysokie - termostat na 4/5 i ciężko wytrzymać.
Jeden mały szkopuł.... jeden z termostatów (łazienkowych) był wadliwy. zrobiłem eksperyment i odłączyłem kaloryfer, ustawilem termostat 5/5 i ledwo woda kapała. Rozebrałem nierozbieralny termostat i ustawilem go tak aby na 2 był zamknięty a na 5 otwarty. Od tamtej pory wyszttsko działa.
Temp w mieszkaniu 22 - 23 stopnie

Karolina1d

Postautor: Karolina1d » 20 gru 2017, 14:15

Mieszkam w klatce D, problem zaczął się w niedziele. Z dnia na dzień mieszkanie jest coraz bardziej wyziębnięte. Mam synka 15miesięcznego, jest przeziębiony, nie posyłam go do żłobka, a ja jestem na zwolnieniu „opiece” by opiekować się nim w domu, który powinien być ciepły. Tak jak u innych wszystkie kaloryfery są na 5. A w pomieszczeniach od 16-19stopni. :/

pawelb

Postautor: pawelb » 20 gru 2017, 14:41

Problem pojawił się, ponieważ coraz więcej osób wprowadza się do mieszkań. Moc, która była zamówiona na tyle mieszkań ile jest u Państwa w budynku była za niska i niestety w wyniku czego większość mieszkań jest w tym momencie nie dogrzana. Nie rozumiem, za bardzo co ma Pan ma na myśli, pisząc że temperatura w mieszkaniu ma jeszcze spaść. W poprzednim mail kierowanym do Pana poinformowałam, że wina leży po stornie MPEC-u , gdyż są za niskie parametry i do piątku zostaną one podniesione, problem z brakiem ciepła zostanie rozwiązany, temperatura w mieszkaniach będzie wyższa.

Pani nie rozumie, że jak mieszkanie jest nieogrzewane to się wychładza, a temperatura wyrównuje się do tej na zewnątrz :roll:

Moc, która była zamówiona na tyle mieszkań ile jest u Państwa w budynku

Skoro ponad połowę mieszkań jest niezamieszkanych i jest tam całkowicie skręcone ogrzewanie lub ustawione na minimum ... to tłumaczenie jest śmieszne i raczej wina jest administracji - albo zamówiła za niskie parametry lub za późno się zorientowała że parametry są za niskie... tak czy siak ... marznąć będziemy my i dogrzewać mieszkanie ponownie przez tydzień aby mury się zagrzały. :x

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 22 gru 2017, 0:50

w kltace E przynajmniej wszytsko jest ok.

Nie jest ok. Również klatka E. Kaloryfery po ustawieniu na 5 są tylko delikatnie podgrzane, 16 stopni w mieszkaniu. Problem występuje od kilku dni. By się upewnić, że to nie wina kaloryfera/termostatu wystarczy sprawdzić temperaturę rurki doprowadzającej ogrzewanie do mieszkania w skrzynce na klatce schodowej (również prawie zimna). Co ciekawe - część rurek jest zimna, a część trochę cieplejsza. Możliwe, że to faktycznie problemy z podziałem zbyt małej ilości mocy.

Cóż, trzeba czekać do piątku - może faktycznie będzie jakaś poprawa.

Karolina1d

Postautor: Karolina1d » 23 gru 2017, 8:28

Piątek minął a sytuacja bez zmian. Po co były te deklaracje, że w pt naprawią. Zimno jak cholera ja i synek w ciągu dnia zamarzamy, nawet nocą muszę kontrolować aby był przykryty. Dobrze, że na święta wyjeżdżamy. Pieprzone osiedle!!!!! Nieumiejętność wcześniejszej kalkulacji co do doboru ogrzewania

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”