Płatność kolejnych transz a opóźnienia na budowie Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
pawelb

Płatność kolejnych transz a opóźnienia na budowie Orlińskiego 1

Postautor: pawelb » 24 lut 2015, 11:10

Witam
To mój pierwszy post tutaj więc przy okazji chciałbym się przywitać :)
Jakoś nie widziałem tutaj odpowiedzi na moje pytanie, choć możliwe, że zbyt pobieżnie przeglądałem ;)

Zbliża się termin płatności kolejnej transzy. Na portalu klienta wciąż postęp prac jest określony jako 21,2%.
Obecna transza ma odpowiadać 30% zaawansowania budowy... Co w takim przypadku można zrobić ?
Jeśli postęp budowy nie odpowiada zapisom w umowie, czy mogę nie zapłacić w terminie, tylko wtedy gdy będzie to 30%?
Czy naliczą mi odsetki ?
Gdy jeszcze płacę z wkładu własnego to cóż ... jeszcze mogę wpłacić (chociaż nie jest mi to w ogole na rękę płacić gdy oni nie wywiązują się z umowy), ale co gdy wkracza bank z kredytem i on wypłaca dopiero, gdy jest ten ustalony w umowie postęp budowy ? Czy doliczą odsetki bo bank nie zapłacić, z powodu ich opóźnienia ?

Pozdrawiam :)

Pasiek

Re: Płatność kolejnych transz a opóźnienia na budowie Orlińskiego 1

Postautor: Pasiek » 24 lut 2015, 11:35

Witamy sąsiada,

Jak bym osobiście wpłacił, pamiętaj, pieniądze NIE trafiają do dewelopera lecz na rachunek powierniczy, pieniądze z rachunku powierniczego tafią do dewelopera gdy ten zakończy określone prace w harmonogramie. Taki zabieg uchroni cię przez możliwością naliczenia odsetek za brak wpłaty z Twojej strony na rachunek powierniczy (w przypadku kiedy deweloper zrobi swoje dokładnie do dnia ustalonego w harmonogramie, a ty np. zaśpisz i nie przelejesz pieniędzy na czas bo nadal czekasz aż ktoś w portalu zaktualizuje dane budowy). Tak więc podsumowując, Ty się trzymaj harmonogramu, to bank prowadzący rachunek powierniczy ma zadbać o wypłaty transz do dewelopera.

Jeżeli chodzi o wypłacanie transz z banku w którym brałeś kredyt, ja ma taką sytuację że u mnie w banku nikt na budowę nie chodzi, mogę zadzwonić do Pani która prowadzi moją sprawę/kredyt i kazać np. z dnia na dzień wypłacić całość zaciągniętego kredytu na rachunek powierniczy (tak oczywiście nie zrobię bo wypłata całości od razu wiążę się z płaceniem samych odsetek od całego wypłaconego kredytu, więc im mniej wypłacone tym mniejsza rata odsetkowa).

Pozdrawiam.

Rumpel

Postautor: Rumpel » 24 lut 2015, 21:33

Witam,
Powiem Wam ze ja nie lubie płacić za coś co nie zostalo wykonane. Fakt bank Getin faktycznie nie przekaze srodkow dewelopperowi ale zostana one wyplacone z konta kredytowevo przez co wzrosna automatycznie odsetkii. Zreszta Ci ktorzy maja wlasne srodki rowniez woleli aby te pieniazki pracowaly na koncie prywatnym a nie oczekiwaly jak Budimex wywiaze sie z umowy. Czytem umowe i niestety nie znalazlem punktu innego niz ten ze dopiero przy nie wywiazaniu sie do 31.12. 2016 r z zakonczeniem budowy powoduje jakies dla nas korzysci ale moze ktos z was znalazl jeszcze inny zapis? Przykre ze choc zima lekka to juz przy tym etapie firma lapie poslizg. Mam nadzieje ze wyciagnie Budimex lekcje ze taka wielka inwestycja wymaga wiecej pracy i lepiej zamknac etap wczesniej niz walczyc do ostatniej chwili...

Staś

Postautor: Staś » 25 lut 2015, 18:34

Przecież to wszystko jest w umowie. Trzeba było nie podpisywać, a w konsekwencji nie kupować. Trzeba przewidywać różne sytuacje. Opóźnienie jest, ale na pewno zostanie nadrobione. Tym, którzy mają z tym problem proponuję żeby nie wpłacali transzy, "wytoczyli działa", czyli wzięli prawnika i procesowali się następne kilkanaście lat. Sąd, adwokaci, wszelkiej maści prawnicy i biegli na pewno się ucieszą- bezrobocie im nie zagrozi.
Proszę mojej wypowiedzi nie traktować jako złośliwość. Dziękuję.

Staś

Postautor: Staś » 25 lut 2015, 18:37

Rumpel pisze: Przykre ze choc zima lekka to juz przy tym etapie firma lapie poslizg.

Łapie poślizg, ale paradoksalnie dla naszego, czyli klientów, dobra. Okazało się, że są kłopoty z gruntem pod budynkiem i Budimex musiał go stabilizować, a to trwa.

pawelb

Postautor: pawelb » 25 lut 2015, 21:16

Staś pisze:
Rumpel pisze: Przykre ze choc zima lekka to juz przy tym etapie firma lapie poslizg.

Łapie poślizg, ale paradoksalnie dla naszego, czyli klientów, dobra. Okazało się, że są kłopoty z gruntem pod budynkiem i Budimex musiał go stabilizować, a to trwa.

Tylko oby to była prawda ;) Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Pozdrawiam sąsiadów 8-)

Feelip

Postautor: Feelip » 25 lut 2015, 21:55

Musisz dokonywać wpłat zgodnie z harmonogramem, zaawansowanie kontroluje bank prowadzący MRP-otwarty i przelewa deweloperowi pieniądze z wpłat po osiagnieciu przez niego konkretnych etapów harm.przedsw.dewelop. Rachunek jest oprocentowany dla dewelopera, nie wplacasz, zmniejszasz jego zyski wiec mozesz spodziewac sie karnych odsetek.

Odwrocmy kota ogonem :mrgreen:

Jak Deweloper bedzie wyprzedał harmonogram i osiagał poszczegolne etapy np. 2 miesiace wczesniej w stosunku do planow to zapłacisz wczesniej zgodnie z zaawansowaniem? Czy moze bedziesz powolywal sie na zapisy umowne i terminy tam okreslone? ;)

michal.d

Re: Płatność kolejnych transz a opóźnienia ?

Postautor: michal.d » 22 paź 2015, 17:02

Witam przyszłych sąsiadów,

Z własnego doświadczenia w przypadku opóźnienia informuję dewelopera mailowo, że transza będzie wypłacona dopiero w momencie osiągnięcia określonego %, w zasadzie bez pytania o zgodę, ale z prośbą o pisemne potwierdzenia przesunięcia terminu wypłaty i nienaliczaniu odsetek (mam tego już kilka w kolekcji). Po osiągnięciu wymaganego zaawansowania budowy dostaję informację mailem oraz pocztą, że takowy poziom jest i mam 7 dni na wypłatę transzy liczone od dnia wystawienia pisma i otrzymania maila. Dlatego warto śledzić skrzynkę, gdyż wersja papierowa przychodzi pocztą z tego co pamiętam listem zwykłym, chyba priorytetem, ale mimo wszystko kilka dni później.

Budimex pod koniec każdego miesiąca sam publikuje informację o zaawansowaniu budowy, podpisaną przez kierownika budowy, którą można pobrać w biurze sprzedaży - warto pamiętać, że Budimex inaczej liczy % niż bank, który patrzy tylko na to co postawione, bez wliczania części projektowej, pozwolenia i przygotowania terenu - a w umowie to dość sporo bo całe 20%. U mnie bank wylicza mniej więcej te 20% mniej i pani z bank pyta za każdym razem czy wypłacić transzę. Nas obowiązuje umowa deweloperska wiec i harmonogram do niej dołączony, który jasno określa ile procent przy ilu kondygnacjach etc., a nie to co sobie bank wyliczy.

W przypadku, gdyby deweloper wcześniej się uwiną z budową to i tak obowiązują terminy z harmonogramu i nie ma obowiązku płacić wcześniej, ale tutaj to raczej nie nastąpi.

Obawiam się raczej, że przy takim opóźnieniu Budimex nie zdąży zakończyć budowy do końca 2016 i że nie obejdzie się bez aneksu do umowy kredytowej o wydłużeniu okresu karencji. Do tego przekazanie mieszkania to kolejne miesiące kiedy przyjdzie płacić obecny wynajem i już całe raty kredytu, a to już będzie bolało:(

Pozdrawiam

Nowy

Postautor: Nowy » 22 paź 2015, 20:04

Dzięki za info, pewnie części osób się przyda, choć jak ktoś kupił mieszkanie z kredytem MdM w inwestycji Orlińskiego 4 i wszystko wpłacał planowo, to jest już po wypłacie ostatniej transzy przez bank, bo teraz jeszcze tylko ta z BGK, więc miejsce na zmiany jest tu niewielkie :)

Anka

Postautor: Anka » 23 paź 2015, 19:03

Potwierdzam. ;)
Robię tak samo jak michal.d. To znaczy przed wpłatą transzy dzwonię do biura i pytam jaki jest stan zaawansowania inwestycji, jeśli jest mniej niż powinno, to mówię, że chciałabym się wstrzymać z płatnością transzy. Zawsze odpowiadają, że nie ma problemu, proszę przesłać prośbę na adres mejlowy (i tu podają jaki), po kilku dniach przychodzi odpowiedź tak jak napisałeś, że wstrzymują, bez naliczania odsetek i, że jak osiągną odpowiedni stan poinformują i będzie 7 dni na wpłatę.
Wiem, że jest otwarty rachunek powierniczy, więc i tak nie dostaliby tych pieniędzy. Tylko chodzi o odsetki od kredytu, które płacę... Nie ma wypłaty transzy to też oszczędzam na odsetkach i płacę niższe.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”