Wyodrębnienie przez sąd księgi wieczystej mieszkania - Orlińskiego 1

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
beata

Wyodrębnienie przez sąd księgi wieczystej mieszkania - Orlińskiego 1

Postautor: beata » 06 sty 2018, 22:06

Czy ktoś wie kiedy założą wreszcie księgi wieczyste na Orlińskiego 1 :?:Wina naszych notariuszy bo wniosków nie złożyli na dyżur wieczysty i wpisy byłyby do dwóch tygodni zrobione :cry: Dzwoniłam do sądu oczekiwanie na wpis 8 mies. ponieważ zakup od dewelopera, z rynku wtórnego oczekiwanie do 2 mies. chyba to jakaś zmowa aby płacić do banku dłużej wyższe odsetki od kredytu hipotecznego :x
Ostatnio zmieniony 31 sty 2018, 20:28 przez beata, łącznie zmieniany 2 razy.

gucio

Re: Wyodrębnienie przez sąd księgi wieczystej mieszkania - Orlińskiego 1

Postautor: gucio » 06 sty 2018, 22:22

tak, za 7 miesięcy od podpisania umowy

Tes

Postautor: Tes » 06 sty 2018, 23:19

A skąd masz takie informacje?

bar

Postautor: bar » 07 sty 2018, 7:57

Potwierdzam, ja mam takie informacje od notariusza.

gucio

Postautor: gucio » 07 sty 2018, 16:25

bo mam znajomą która siedzi w sądzie w księgach i tyle jest teraz czas na wydanie księgi wieczystej. . .

beata

Postautor: beata » 04 kwie 2018, 17:30

Czy ktoś dostał z sądu wpis do księgi wieczystej.

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 04 kwie 2018, 20:54

Byłam w sądzie wczoraj i sytuacja wygląda nieciekawie.
Wpisy jeszcze nie ruszyły a jak ruszą to będą to 2-3 wpisy dziennie (samych mieszkań jest ponad 270)

Należy złożyć w Sądzie Rejonowym Kraków-Podgórze w Wydziale Ksiąg Wieczystych (pawilon K -1p) ul. Przy rondzie 7 (blisko ronda mogilskiego) pismo o przyspieszenie wpisu hipoteki. http://wzorydokumentow.info/budowa/wniosek-o-przyspieszenie-wpisu-hipoteki.html
Do złożenia pismo oprócz numeru naszej księgi KR1P/00483082/2 (dostępna informacja w akcie notarialnym) jest niezbędny numer sygnatury sprawy (pod tym numerem jest ewidencjonowany akt notarialny)- to uzyskamy u notariusza u którego był podpisywany akt.
Każdy kto kupił mieszkanie na kredyt do czasuwpisu do ksiąg wieczystych płaci podwyższone oprocentowanie a tym samym wyższą ratę. Stąd każdemu powinno zależeć aby jak najszybciej mieć wpis w ręce.
Można choć trochę przyspieszyć "ruch w księdze" jeśli wpłynie bardzo duuuuużo wniosków o przyspieszenie wpisu. Można się skrzyknąć i jedna osoba zawiezie takie wnioski oczywiście zaklejone w kopercie lub jeśli jest to problem to można wysłać poleconym, priorytetem bezpośrednio do sądu.
Ja swój wniosek złożyłam a pomimo odebrania mieszkania w terminie jest przede mną ok 100 wpisów i tak licząc średnio mogę spodziewać się wpisu ok czerwca lub lipca (czyli to już się robi 10 miesięcy).
Dlatego im więcej osób zaangażuje się w jakby nie było w słusznej sprawie jest szansa właśnie poprzez kumulację pism wymusić zajęcie się tematem, pojedyncze pismo jest dla nich bezwartościowe.

beata

Postautor: beata » 05 kwie 2018, 19:25

a kiedy podpisany był akt notarialny ponieważ księgi zakładają od pierwszego nr i dopóki wszystkie nie wpłyną nie będą robić wpisów, Dzwoniłam w piątek, czas oczekiwania do 10 miesięcy tragedia

latający

Postautor: latający » 21 kwie 2018, 8:36

Dla przypomnienia NR KR1P/00483082/2

link do sprawdzania księgi https://przegladarka-ekw.ms.gov.p
obecnie są 54 mieszkania wyodrębnione sąd wziął się 09-04-2018 . Dosyć szybko nam wpisuje średnio 5,4 na dzień . ( średnia sądu to 2-3)
Polecam sprawdzić czy swoje mieszkanie jest już wyodrębnione i jeżeli jest kredyt. Przez stronę można wyciągnąć elektroniczny odpis kw " Składanie wniosków o wydanie dokumentu z Centralnej Informacji Ksiąg Wieczystych" dostarczyć do banku aby zmniejszyć ratę przez ściągnięcie ubezpieczenia pomostowego.

bar

Postautor: bar » 21 kwie 2018, 19:01

latający pisze:Dla przypomnienia NR KR1P/00483082/2

link do sprawdzania księgi https://przegladarka-ekw.ms.gov.p
obecnie są 54 mieszkania wyodrębnione sąd wziął się 09-04-2018 . Dosyć szybko nam wpisuje średnio 5,4 na dzień . ( średnia sądu to 2-3)
Polecam sprawdzić czy swoje mieszkanie jest już wyodrębnione i jeżeli jest kredyt. Przez stronę można wyciągnąć elektroniczny odpis kw " Składanie wniosków o wydanie dokumentu z Centralnej Informacji Ksiąg Wieczystych" dostarczyć do banku aby zmniejszyć ratę przez ściągnięcie ubezpieczenia pomostowego.

Gdzie dokładnie można to sprawdzić?

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”