Witam przyszli sąsiedzi,
pragnę otworzyć w nowym poście temat, a w zasadzie problem z jakim możemy w niedalekiej przyszłości się borykać. Mianowicie przeglądając forum bloku AVIA 4 natknąłem się na niepokojące informacje dotyczące świeżo oddanych do użytku schowków w bloku AVIA 4. Chodzi przede wszystkim o nowatorski sposób wykonania schowków bez dachów (bezproblemowe wyciągniecie mienia z takiego schowka) oraz drzwi otwieranych do wewnątrz, a nie jak docelowo miało to zostać wykonane na zewnątrz (w ten oto sposób zmniejsza się nie za duża już powierzchnia schowka). Ponadto schowki umiejscowione są przy samych miejscach postojowych w garażu podziemnym gdzie często nie jest się właścicielem tegoż miejsca postojowego i nie ma możliwości szybkiego przeparkowania, zatem dla właściciela schowka będzie mocno karkołomnym zadaniem wyciąganie czegokolwiek ze schowka jeśli jednocześnie zaparkowany będzie samochód. Czy wiecie coś na temat wykonania schowków w naszym bloku? Zainteresowanych tematem odsyłam => Schowki i komórki lokatorskie w Avii 4
Schowki / komórki w naszym bloku Orlińskiego 1
Re: Schowki / komórki w naszym bloku Orlińskiego 1
Brak słów. Trzeba czytać umowy i wiedzieć co się kupiło. Kupno schowka przy cudzym miejscu postojowym jest bez sensu dla jednej i drugiej strony, a to, że schowki będą ażurowe to wiadomo od początku- jest to w umowie deweloperskiej.
Staś pisze:Brak słów. Trzeba czytać umowy i wiedzieć co się kupiło. Kupno schowka przy cudzym miejscu postojowym jest bez sensu dla jednej i drugiej strony, a to, że schowki będą ażurowe to wiadomo od początku- jest to w umowie deweloperskiej.
Dziękuję za dosadną odpowiedź. W ferworze emocji utraciłem sedno sprawy, chodzi przede wszystkim o BRAK dachu w schowkach a co za tym idzie ograniczone zabezpieczenie przed ewentualnymi kradzieżami bo to jest najbardziej dyskusyjna sprawa w tym przypadku.Ciekawi mnie również opcja z uzyskaniem zgody na przyszłościową wymianę zawiasów tak żeby drzwiczki otwierały się na zewnątrz. Jeśli wie Pan coś na ten temat będę wdzięczny za odpowiedź.
ps. Biję się w pierś jeśli idzie o znajomość umów, jest to zdecydowanie do poprawy
W przypadku tych schowków przy miejscach parkingowych, to drzwi chyba otwierają się do wewnątrz, żeby nie uszkodzić nimi samochodów stojących obok. Z drugiej strony, gdyby ktoś przy takich drzwiach zaparkował, to przy drzwiach otwieranych na zewnątrz, można by było w ogóle nie wejść do takiego schowka. A rower przykujesz do kraty i będzie ok. 
Ja powiem tak, ze odkad ludzie zaczeli odbierac mieszkania w Avii 4 zaczynam sie martwic o to co ja zastane na swoim mieszkaniu. Sprawa schowkow to jest jakas masakra. Umowa umową ale jak można oddawać taki shit do użytku. Zreszta cieżko mowić tu o czyms takim jak, użyteczność tego tworu.
Sprawa dwa jak widze te fotki tych schowków to bałbym sie o swoje auto kupując garaż za grosze w postaci 50tys, jak ludzie zaczną przerabiac na własną reke zawiasy w drzwiach czy zadaszać swoje schowki.
Juz nie mówiąc o wilgotnych ścianach, rurach na wierzchu, braku pionu, odpadającym i odparzonym tynku. A także krzywych wylewkach w narożnych częściach pomieszczeń, pękających ścianach.
Mam nadzieje, że chociaż ten blok sie nie zawali ??

PS: Pisanie postow typu czytaj co kupujesz jest dla mnie bezsensu. Projekt powinien być tak zrobiony by korzystanie z pewnych czesci bylo funkcjonalne, bo nigdy nie dobierzesz tak by wlasciciel schowka byl wlascicielem miejsca postojowego. To tak jakby wybudowali stacje benzynowa Ci pod balkonem, a ktoś pozniej powiedział było myśleć co kupujesz....
Sprawa dwa jak widze te fotki tych schowków to bałbym sie o swoje auto kupując garaż za grosze w postaci 50tys, jak ludzie zaczną przerabiac na własną reke zawiasy w drzwiach czy zadaszać swoje schowki.
Juz nie mówiąc o wilgotnych ścianach, rurach na wierzchu, braku pionu, odpadającym i odparzonym tynku. A także krzywych wylewkach w narożnych częściach pomieszczeń, pękających ścianach.
Mam nadzieje, że chociaż ten blok sie nie zawali ??
PS: Pisanie postow typu czytaj co kupujesz jest dla mnie bezsensu. Projekt powinien być tak zrobiony by korzystanie z pewnych czesci bylo funkcjonalne, bo nigdy nie dobierzesz tak by wlasciciel schowka byl wlascicielem miejsca postojowego. To tak jakby wybudowali stacje benzynowa Ci pod balkonem, a ktoś pozniej powiedział było myśleć co kupujesz....
sunder pisze:Umowa umową ale jak można oddawać taki shit do użytku.
"Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie." Albo jesteśmy dorosłymi ludźmi którzy wiedzą co robią i co kupują, albo niektórzy powinni się wrócić do przedszkola i douczyć. Część spraw masz uregulowane w umowie, inne w prawie budowlanym, KC i regulaminie wspólnoty. Trzeba tylko je czytać, znać i stosować zamiast zachowywać się jak przedszkolak "bo mi się nie podoba", "bo jak tak chce/nie chce".
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”