Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty
Re: Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty
To co Pani proponuje jest niestety niemożliwe. Takie cywilizowane rozwiązanie jest dostępne tam, gdzie ludzie się znają i jest ich stosunkowo niewiele. Więc może na kameralnej uliczce, gdzie stoi kilka kamienic/bloczków i łącznie do 50 mieszkań. My też tak próbowaliśmy na początku na naszym osiedlu, jak był 1 etap i ca. 100 mieszkań. Do pewnego momentu działało. Niestety, odebrano kolejne etapy, przyjechali nowi i mieli gdzieś wcześniejsze ustalenia. U Państwa ma mieszkać 10 tys. osób, to jest kompletna anonimowość. Więc to nie ma szans zadziałać! Po pierwsze, większość osób kartek nie zostawi. Po drugie, znaczna część parkujących mieszka w innym etapie. To oznacza, że w najlepszym wypadku od telefonu do odblokowania miejsca minie 10 minut. Po trzecie, nawet jeśli zostawi ktoś kartkę jaka gwarancja, że odbierze telefon i ruszy szlachetne 4 litery
Szczególnie późno wieczorem, jak się napije piwa.

Przyznaje jest to argument tylko że wg mojej wiedzy do tej pory było ok.
Może jakiś większy udział panów z Ochrony w zagospodarowaniu miejsc parkingowych? (Przyznaje, że nie wiem jaki oni mają zakres obowiązków: szukam tylko pomysłów)
Bardzo nie chce zakłądać, że ludzie dookoła są źli, nie myślą, chcą innym szkodzić. Nie chce zakładać chamstwa innych.
Super jak będziemy się szanować, a tylko jeśli właśnie tego rodzaju relacje wypracujemy od początku mieszkania na naszym osiedlu oraz od rozwiązywania niełatwych spraw moze sie to udać (przykład inicjatywy obywatelskiej: brawo dla tych, którzy to tak rozkręcili!).
Idylli nie oczekuje, ale chęci i odrobiny myślenia o dobru nas wszystkich tak....
Może jakiś większy udział panów z Ochrony w zagospodarowaniu miejsc parkingowych? (Przyznaje, że nie wiem jaki oni mają zakres obowiązków: szukam tylko pomysłów)
Bardzo nie chce zakłądać, że ludzie dookoła są źli, nie myślą, chcą innym szkodzić. Nie chce zakładać chamstwa innych.
Super jak będziemy się szanować, a tylko jeśli właśnie tego rodzaju relacje wypracujemy od początku mieszkania na naszym osiedlu oraz od rozwiązywania niełatwych spraw moze sie to udać (przykład inicjatywy obywatelskiej: brawo dla tych, którzy to tak rozkręcili!).
Idylli nie oczekuje, ale chęci i odrobiny myślenia o dobru nas wszystkich tak....

W nawiązaniu do tego do napisał jas78, sytuacja będzie z czasem tylko i wyłącznie gorsza..o ile bylibyśmy się w stanie dogadać między sąsiadami to niebawem bez skrępowania będą parkować mieszkańcy O1, O6 itp..
W dniu wczorajszym w związku z parkowaniem gdzie popadnie miały miejsce następujące sytuacje:
* kierowca tesco mijając się z innym pojazdem odgiął (na szczęście bez trwałych uszkodzeń) lusterko pojazdowi zaparkowanemu na chodniku. Nie wiele brakło by przerysował mu lewy bok.
* kierowca jednego z samochodów "wbił" się na miejsce parkingowe jednego z mieszkańców wykorzystując jego nieobecność i nie podniesiony słupek..troche bezczelne..
* kierowca zaparkował wzdłuż ulicy, blokując dwa miejsca parkingowe..długo nie reagował na sygnały właściciela miejsca, po czym z łaską i "pyskiem" przeparkował samochód (w tym przypadku był przynajmniej numer telefonu choć trąbienie było przez kilka niezłych minut).
Pomimo powyższego nie uogólniam wszystkich parkujących w "miejscach niedozwolonych".
W dniu wczorajszym w związku z parkowaniem gdzie popadnie miały miejsce następujące sytuacje:
* kierowca tesco mijając się z innym pojazdem odgiął (na szczęście bez trwałych uszkodzeń) lusterko pojazdowi zaparkowanemu na chodniku. Nie wiele brakło by przerysował mu lewy bok.
* kierowca jednego z samochodów "wbił" się na miejsce parkingowe jednego z mieszkańców wykorzystując jego nieobecność i nie podniesiony słupek..troche bezczelne..
* kierowca zaparkował wzdłuż ulicy, blokując dwa miejsca parkingowe..długo nie reagował na sygnały właściciela miejsca, po czym z łaską i "pyskiem" przeparkował samochód (w tym przypadku był przynajmniej numer telefonu choć trąbienie było przez kilka niezłych minut).
Pomimo powyższego nie uogólniam wszystkich parkujących w "miejscach niedozwolonych".
Z parkingami jest jak jest, i o ile można jeszcze zrozumieć w imię "przyszłych dobry sąsiedzkich" stosunków to, że ludzie stają na chodnikach czy gdzieś "przyklejają" się na rogach to już zastawianie komuś wjazdu na parking uważam za duże nadużycie. Większość właścicieli pojazdów na chodniku parkuje tak, że chodnikiem można przejść (niestety nie wszyscy). I póki nie wszystkie miejsca na parkingu są zajęte i nie ma problemu z wjazdem/wyjazdem na nie to można by było przymknąć oczy na tych co stają w niedozwolonych miejscach. To jednak wymaga jakiejś kultury parkującego, a tego jak już widać było wielokrotnie brak. W nawiązaniu do posta ATM kierowca, któremu zastawiono wjazd na jego miejsce postojowe, bardzo długo nie mógł dodzwonić się do właściciela pojazdu który owe miejsce zastawiał. Nie pomagały również sygnały dźwiękowe. Kierowca pojazdu zastawił, więc wjazd na innej miejsca postojowe, ale siedział w aucie i cierpliwie czekał (swoją drogą podziwiam Pana za to, bo mi by tej cierpliwości przez taki czas raczej brakło). Kiedy już Pan doczekał się na właściciela pojazdu, który zastawił mu wjazd na miejsce postojowe to grzecznie zwrócił mu uwagę (naprawdę grzecznie), i co się stało.... wyszła kultura Pana który nie dość, że wjazd zastawił to jeszcze właściciela miejsca postojowego zwyzywał. Zwróciłam Panu uwagę, żeby kultury się nauczył, bo słuchać się tego nie dało, więc i mi się oberwało. No i wniosek jest z tego taki, że jak człowiek chce być wyrozumiały i wykazuje cierpliwość i chciałby jakoś się z tymi sąsiadami dogadać to jeszcze go z błotem zmieszają.... No i efekt jest taki, że następnym razem nikt już wyrozumiałością i cierpliwością się nie wykaże, i odbije się to na innych. Z tego miejsca serdecznie pozdrawiam właściciela srebrnego Opla Astra (kombi) na krajowskiej rejestracji i jeszcze raz apeluje o kulturę 

aha, to teraz rozumiem interwencje.....
brawo Opel
brawo Opel
Z innego wątku naszego forum wynika, że w nocy ktoś komuś auto gwoździem zarysował. Myślę, że na tą chwilę nawet 50% mieszkań nie jest jeszcze zamieszkana, aż strach myśleć co będzie dalej 

Ja osobiście auta nie posiadam ale mogę podsunąć pomysł na dodatkowy parking bo teoretycznie jest miejsce pod naszym blokiem na miejsca postojowe, tylko pewnie mało realne do wykonania 

po uruchomieniu parkingu za naszym blokiem nie widzę możliwości żeby zezwolić na postój na chodniku przy bloku.
W tym momencie żeby się minąć z autem jadącym z naprzeciwka trzeba się schować gdzieś z boku i odczekać swoje.
Kiedy parking przed blokiem będzie zastawiony większa ilością aut, parking za blokiem znaczeni być używany to staniemy w korku zanim wyjedziemy na miasto.
Nie wspomnę już o balecie jaki trzeba wykonać żeby wjechać/wyjechać z miejsca postojowego kiedy po obu stronach naszego miejsca parkują sąsiedzi a na przeciwko na chodniku stoi auto.
no i co do sytuacji pana z Opla
Dać palca, to weźmie całą rękę
i wydaje mi się ze tak się to skończy jak będą jakieś ustępstwa
W tym momencie żeby się minąć z autem jadącym z naprzeciwka trzeba się schować gdzieś z boku i odczekać swoje.
Kiedy parking przed blokiem będzie zastawiony większa ilością aut, parking za blokiem znaczeni być używany to staniemy w korku zanim wyjedziemy na miasto.
Nie wspomnę już o balecie jaki trzeba wykonać żeby wjechać/wyjechać z miejsca postojowego kiedy po obu stronach naszego miejsca parkują sąsiedzi a na przeciwko na chodniku stoi auto.
no i co do sytuacji pana z Opla
Dać palca, to weźmie całą rękę
i wydaje mi się ze tak się to skończy jak będą jakieś ustępstwa
wojtekf pisze:Ja osobiście auta nie posiadam ale mogę podsunąć pomysł na dodatkowy parking bo teoretycznie jest miejsce pod naszym blokiem na miejsca postojowe, tylko pewnie mało realne do wykonania
Teoretycznie zapomniałeś o takim drobiazgu jak przepisy.
@D89 proszę podać namiary na przepisy regulujące to że takowego parkingu nie można tam zrobić.
Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”