Czynsz za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
michalb

Re: Czynsz za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Postautor: michalb » 03 cze 2016, 21:59

te opłaty są zupełnie powyżej średniej rynkowej.
dzisiaj mieszkam na osiedlu wybudowanym przez Wawel Service. na początku zarządca kosztował 50 gr za m2 teraz mamy 33 gr za m2.
Poza tym u mnie koszty rodzina 2+2 za 51 m2 (2 pokoje + kuchnia) są w lecie 289 zł czynsz + 89 zł prąd + 40 zł miejsce garażowe (przypisane miejsce postojowe przed budynkiem jest bezpłatne, z resztą one są częścią wspólną i na nie wg prawa musi się zrzucić każdy współwłaściciel, więc tych opłat lepiej się pozbyć od razu), zimą czynsz rośnie do 369 gdyż dochodzi ogrzewanie. Co pół roku mamy rozliczenie i zazwyczaj do dopłaty jest około 150 zł.

Natomiast w starym budownictwie na ul. Kotlarskiej gdzie dochodzi jeszcze fundusz remontowy za 54 m2 czynsz wynosi 392 zł również za rodzinę 2+2

Dodatkowo dodam że kilka lat temu wynajmowałem mieszkanie gdzie zarządcą była Spółdzielnia Budynki Rozproszone i za 64 m2 za 2 osoby było prawie 800 zł czynszu więc w Krakowie można trafić naprawdę źle...

Konkludując opłaty do zmiany ASAP, ewentualnie zarządca jeśli się nie dogadamy.

akacjone

Postautor: akacjone » 29 cze 2016, 19:10

Witam
Mam pytanie czy wszyscy Państwo dostali emaile 2-3 dni po podpisaniu umowy deweloperskiej apropos opłat?
Pozdrawiam

Inok

Postautor: Inok » 11 lip 2016, 9:02

Witam, czy mógłby ktoś z osób już mieszkających wrzucić info jak wyglądają miesięczne opłaty za mieszkanie i piwnicę?

i powiedzieć, jaka jest obecnie cena za garaż? Czy dalej 150 czy coś się zmieniło/ma zmienić?

:)

Fiszka

Postautor: Fiszka » 11 lip 2016, 13:41

Jak obniżyć koszty czynszu? Jako, że u mnie już po remoncie, zarządca polecił mi zgłosić zakończenie prac i od kolejnego miesiąca odpadnie koszt za wywóz kontenera na gruz. Zawsze to jakieś parę złotych mniej.

ATM

Postautor: ATM » 11 lip 2016, 22:03

Potwierdzam ;)

kibras

Postautor: kibras » 12 lip 2016, 2:17

Fiszka pisze:Jak obniżyć koszty czynszu? Jako, że u mnie już po remoncie, zarządca polecił mi zgłosić zakończenie prac i od kolejnego miesiąca odpadnie koszt za wywóz kontenera na gruz. Zawsze to jakieś parę złotych mniej.

A to ciekawe info, dzięki!

ewa_k

Postautor: ewa_k » 20 lip 2016, 12:56

Warto, u mnie to ok 40zł miesięcznie mniej :)

Aha, przeszkadzało mi to, że nie dostajemy ani elektronicznych rachunków ani papierowych, więc łatwo będzie sie w tym niedługo pogubić, stąd zapytałam w Promosie i takie info:
"W sierpniu wyślemy Państwu dane do logowania do e-kartoteki, do podglądu salda i elementów opłat." Ja śpie spokojniej ;)

kasiczekk

Re: Czynsz od Promos za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Postautor: kasiczekk » 02 sie 2016, 13:32

Witam czy byliscie juz na e-kartotece? Kwoty ktore widze mnie powalily, ponizej wyliczenia czy mozna je zmniejszyc? Same zaliczki, a z czesciami wspolnymi chyba przesadzili. Czy tez takie macie odczucia?

kasiczekk

Re: Czynsz od Promos za nowe mieszkania w bloku Orlińskiego 4 w Krakowie

Postautor: kasiczekk » 02 sie 2016, 13:51

Czy dostaliście od nich listy z oplatami za czerwiec i lipiec? Ja nic nie mam a Pani mowi ze mam saldo 1000zl....

Nowy

Postautor: Nowy » 02 sie 2016, 14:36

Wysyłali w mailach powiadomienia o wysokości czynszu, a płacenie im zaczęło się od przepisania własności mieszkania u notariusza. Jeśli chodzi o wysokość czynszu, to jest faktycznie więcej niż się spodziewałem, choć ta różnica nie jest jakaś astronomiczna, co nie znaczy, że nie byłoby lepiej, gdyby kilkadziesiąt zł miesięcznie zostawało w portfelu. Na obniżenie czynszu ma też wpływ pozbycie się opłaty za wywóz kontenera remontowego, to dla tych, którzy już zakończyli prace wykończeniowe.

A e-kartoteka, którą udostępnił Promos to całkiem dobra sprawa, można się z niej np. dowiedzieć, że już mamy wspólnotę mieszkaniową, którą założyła wraz z Budimexem jedna pani z tej samej firmy i sporo uchwał już zostało podjętych :) Choć może ta procedura tak standardowo wygląda...

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”