Woda i jej zapach w Krakowie (osiedle Orlińskiego 4 w Czyżynach)

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ewa_k

Woda i jej zapach w Krakowie (osiedle Orlińskiego 4 w Czyżynach)

Postautor: ewa_k » 23 sie 2016, 10:07

siemka,

czy macie wrażenie, że woda z kranów w naszym bloku zwyczajnie "śmierdzi"? długo myślałam, że to tabletki od zmywarki, ale na 100% nie. Może mam jakiś kłopot z hydrauliką i to tylko mój problem: dajcie pls znać.

Nowy

Re: Woda i jej zapach w Krakowie (osiedle Orlińskiego 4 w Czyżynach)

Postautor: Nowy » 23 sie 2016, 13:19

Mam podobne odczucia po umyciu szklanek, kubków, kiedy już wyschnął, mam wrażenie, że dziwnie z nich czuć :/ Co prawda to nie jest pierwsze miejsce w Krakowie, gdzie z czymś takim się spotykam, no ale pewnie lepiej byłoby bez tego...

KaWa

Postautor: KaWa » 23 sie 2016, 13:37

Miałam podobne wrażenie, że z wodą jest coś nie tak tzn. czułam dziwny smak i zapach pijąc herbatę. Dodam, ze nie była to herbata smakowa... Kupiłam filtr do wody i problem zniknął, chyba ze poprostu sie przyzwyczaiłam. Tak czy inaczej, do gotowania staram sie wlewać przefiltrowaną wodę... :?

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 23 sie 2016, 15:55

Ze znajomymi wynajmujemy w zimie halę do gry w piłkę, w miejscowości niedaleko Ojcowa. Chłopaki po prysznicu często wspominają, że woda "nie wali" jak w Krakowie. Urzędnicy zapewniają nas, że można pić wodę z kranu, ale jakoś tak w to nie wierzę.

ewa_k

Postautor: ewa_k » 23 sie 2016, 20:11

we wcześniejszej miejscówce w Krk nie miałam takiej sytuacji i piłam kranówke, stąd moje zdziwienie jak tutaj zaczęłam ;)
dzięki za potwierdzenie!

wojtekf

Postautor: wojtekf » 23 sie 2016, 22:37

A u mnie w mieszkaniu puki co woda jest normalna. Może znajdujecie się w tym samym pionie?

Nowy

Postautor: Nowy » 24 sie 2016, 0:26

To nie jest tak, że od wody czuć jakiś smród cały czas. Raczej w jakichś sytuacjach unosi się od niej nieprzyjemny zapach, jak na przykład z wymytej i suchej już szklanki. I to nie wiąże się raczej z instalacją wodną w budynku, tylko ogólną jakością wody w danym rejonie miasta (zależy chyba od ujęcia bardziej i stacji uzdatniania). To nie pierwsze miejsce w Krakowie, w których odnoszę takie wrażenie.

Staś

Postautor: Staś » 24 sie 2016, 10:33

Sprawa jest bardzo prosta. Woda w krakowskich kranach jest jedną z najczystszych w Polsce. Można śmiało pić prosto z kranu. Cały Kraków jest zaopatrywany ze zbiornika w Dobczycach. Ewentualny zapach pojawia się najczęściej rano - jest to efekt stania wody w rurach przez całą noc. Nawet przeczysta woda, gdy stoi, może się zaśmierdzieć. Blok nie jest jeszcze chyba w całości zamieszkany, jest ciepło i sporo wody stoi w rurach. Stąd zapachowy efekt. U mnie po drugiej stronie Krakowa też tak jest rano przy porannych ablucjach.

amm

Postautor: amm » 24 sie 2016, 12:59

Staś pisze:Sprawa jest bardzo prosta. Woda w krakowskich kranach jest jedną z najczystszych w Polsce. Można śmiało pić prosto z kranu. Cały Kraków jest zaopatrywany ze zbiornika w Dobczycach. Ewentualny zapach pojawia się najczęściej rano - jest to efekt stania wody w rurach przez całą noc. Nawet przeczysta woda, gdy stoi, może się zaśmierdzieć. Blok nie jest jeszcze chyba w całości zamieszkany, jest ciepło i sporo wody stoi w rurach. Stąd zapachowy efekt. U mnie po drugiej stronie Krakowa też tak jest rano przy porannych ablucjach.

Bzdura, Kraków jest zaoopatrywany z 4 różnych źródeł: Bielan, Dłubni, Rudawy oraz Raby (zbiornik w Dobczycach).
Mieszkałam w różnych częściach Krakowa i w mojej opinii "najprzyjemniejsza" jest woda z Dobczyc, "najmniej przyjemna" - z Dłubni. Czy ktoś orientował się z jakiego ujęcia brana jest woda dla Avii/Orlińskiego?

morth

Postautor: morth » 24 sie 2016, 13:10

http://wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody/ ... -wode.html

Wszystko wskazuje na to że Rudawa i Raba woda mieszana. Jeśli dobrze odczytuje informacje.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”