Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Rysiul4

Re: Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Postautor: Rysiul4 » 04 wrz 2016, 10:48

maya88 pisze:
Rysiul4 pisze:Jesli auta by staly 2 kolami na chodniku z jednej strony jezdni to nie zawadzi. Droga bedzie przejezdna a chodnik wolny dla ludzi z drugiej strony ulicy. Oczywiscie i takie miejsca by sie szybko zapelnily wtedy pozostaje dywizjonu 303 i 2pl.

Nie wiem jak na 2PL ale na D303 mieszkańcy mają karty postojowe więc raczej długo nie poparkujesz....

Mieszkam na D303 od 28 lat i karty nie mam. Jak bedzie niezbedna to sobie wyrobie i bede tam parkowal.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 09 wrz 2016, 16:00

Stanowisko Promosu odnośnie parkowania pod blokiem na pewno ucieszy osoby parkujące na chodniku :o :
"Straż miejska nie zlikwiduje problemu przed budynkiem, nawet wystawiając mandaty. Wszyscy właściciele lokali byli kilkakrotnie informowani o zakazie parkowania. Zarządca, administracja budynku nie ma uprawnień policyjnych. Możemy tylko cały czas zwracać parkującym uwagę. Wspólne uzgodnienia  na przyszłym zebraniu - jak sądzę - również nie rozwiążą problemu.  I tutaj koło się zamyka."

michalb

Postautor: michalb » 09 wrz 2016, 20:58

i ma rację!
Tylko wspólnota może przegłosować odpowiednie uchwały i nakreślić porządek na terenie wspólnoty, by potem to zarządca mógł egzekwować.
Jedynym efektywnym rozwiązaniem jest postawienie lub wmurowanie słupków w chodnik.
Inne nie zdają swojego rezultatu lub będą zawsze w jakiś sposób do obejścia....

wojtekf

Postautor: wojtekf » 09 wrz 2016, 21:27

@michalb masz dostęp do e-kartoteki promosa? jeśli tak poczytaj sobie uchwałe nr4 Regulamin porządku Domowego, punkt IV paragrafy od 11 do 15

Ramzes

Postautor: Ramzes » 11 wrz 2016, 2:22

Wiecie co ? To jest pierwszy wpis na forum ale widzę, że te temat jest mocno kontrowersyjny i...hmm.. Nie martwię się o miejsce parkingowe ale jakbyście wszyscy pomyśleli globalnie a nie tylko o sobie i "moim miejscu parkingowym" to może byście zmądrzeli. Tak patrzę na wpisy nas / was którzy kupili miejsce, na razie jest dyskusja o jeden blok. wybudują ich więcej. Wiadomo, że nawet nie ma fizycznej opcji wykupić miejsc parkingowych dla "mojego auta" "moich aut", bo nie ma nawet jednego pełnego przypadającego na mieszkanie. Jeden był wcześniej, wykupił dwa, drugi trzy a dla trzeciego - bo kupił mieszkanie późno -> nie zostało nic. W tym momencie cała ta awantura jest dla awantury. Każdy z nas ma rodzinę, znajomych i .. co zrobicie będą chcieli was odwiedzić ? Nie każdy ma rodzinę w Krakowie, że przyjadą taksówką / mpk. Przyjadą, staną i -> mandat, bo jakiś "szeryf" zadzwoni a widzę, że jest tu sporo "stróżów prawa" którzy nie mają w życiu nic innego do roboty. Wiem .. czytałem umowę i jest napisane, że "......... ". Mam nadzieję, że do tych co najbardziej krzyczą, jak wasi bliscy przyjadą i zaparkują pod blokiem - ktoś zadzwoni i dostaną mandat. Na bank będzie taka sytuacja. Na pewno większość z was mieszkała na krakowskich osiedlach, gdzie były znaki pod blokiem - strefa zamieszkania i parkowanie było tylko w "wyznaczonych do tego miejscach" ale w blokach budowanych za prl nie było przewidzianych miejsc dla mieszkańca na mieszkanie, tylko np. 15 na blok .. gdzie było ponad 60 mieszkań. Jest znak, jest 10 miejsc wyznaczonych a reszta parkuje na chodniku. Jakby mieli opcję wykupić to by wykupili ale i tak by starczyło dla 15 osób a nie 60 mieszkań. Tam chyba są mądrzejsi ludzie i nie dzwonią na straż bo nie mają co robić albo są "szeryfami" albo lubią albo jeszcze jakiś inny "ciekawy" powód. Wracając do sedna. Droga pożarowa, drogą pożarową - straż nie przejedzie jak będą auta zaparkowane na chodniku ? Hmm.. . Nie mam problemu z autami zaparkowanymi na chodniku. Wkurza mnie to, że czasami na końcu chodnika przy wjeździe do garażu ktoś parkuje prawie przy trawie i nie można przejść. Tak samo, jeżeli ktoś zaparkuje tak, żeby nie można było wjechać na wykupione miejsce, to powinni go odholować, .. ale żeby mistrzowie tego tematu pisali, że jak tylko ludzie skończą remont i będą dzwonić na straż, bo ktoś stoi na chodniku i nikomu nie przeszkadza to mnie trzepie. Tak sobie myślę - co nam to przeszkadza ? Nasze dzieci się nie będą bawić na betonie pod blokiem. Nasze psy - de facto ktoś nadużył cierpliwości i - po psie się sprząta! A jak nie to chociaż nie na trawie przy klatce! Mamy dzicz od strony ulicy i nikt się nie przyczepi, a nie pod blokiem, ludzie ... sprzątajcie po psie pod blokiem ...Zacznijcie wszyscy myśleć. Jak od początku będziemy wszyscy na siebie wilkiem patrzeć bo mnie się należy a Tobie nie to każdy będzie dzwonił na sm / policje, bo jeden zaparkuje nie tam gdzie trzeba, drugi zrobi imprezę za głośna po 22 w weekend .. i zjemy się na wzajem. Moim zdaniem, jak ktoś parkuje pod blokiem na chodniku to niech parkuje. Jak nie wykupił miejsca to jedno dnia będzie miejsce a innego zaparkuje kilometr /dwa /trzy dalej i będzie musiał iść. Z wykupionymi miejscami parkingowymi nie mamy się o co martwić bo zawsze zaparkujemy. Tylko jak przyjedzie do mnie rodzina spoza Krakowa to mam im powiedzieć, żeby parkowali pod Krokusem na dwa dni, bo nie wiem kto zadzwoni po straż i będzie mandat ? Hmm .. sami sobie odpowiedzcie na to pytanie. Zacznijmy się traktować jak sąsiadów a nie jak wrogów. Pozdrawiam wszystkich, bez odbioru ;-)

julitta

Postautor: julitta » 11 wrz 2016, 9:47

A wiec prosze parkowac tak, aby inni mogli wyjechac swobodnie z miejsc parkingowych, nie parkowac na srodku ulicy (tacy sie zdarzaja), nie zastawiac smietnika i nie stac na zakrecie, bo zaslania sie widok. Wiekszosc z tych rzeczy jest niezgodnia z przepisami i ogolnie przyjetymi zasadami zycia spolecznego, a wiec w zgodzie z sasiadami.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 11 wrz 2016, 10:17

Ramzes: chyba już 100 razy było wałkowane na forum, że są dwie miejskie ulice (Włodarczyka i Kłosowskiego) na których można śmiało parkować: czy to goście czy rodzina. Tak trudno przejść te 200-500 metrów?

michalb

Postautor: michalb » 11 wrz 2016, 11:13

tak , trudno! skoro można zaparkować pod blokiem, w taki sposób że inni przejadą i nie blokuje się innym miejsc postojowych

D89

Postautor: D89 » 11 wrz 2016, 12:00

Czyli kolejne jęki w stylu: "Nie wykupiłem miejsca i podpisałem w akcie notarialnym że wiem o zakazie parkowania ale zróbcie mi trochę miejsca bo przecież JA muszę gdzieś zaparkować i przecież rozumiecie że nie mogę przejść na piechotę tych 200 m bo mi majestat nie pozwala".

Luker10

Postautor: Luker10 » 11 wrz 2016, 12:28

Mam pytania do wszystkich... Czy decyzję o zakupie mieszkania na Orlińskiego podpisywali dorośli ludzie czy dzieci? Czy podpisywały je osoby, które szanują prawo czy mają je za zbyteczny dodatek? Czy są to ludzie, dla których liczy się tylko MOJE, MOJE i jeszcze MOJE czy dobro ogółu, z którym będą dzielili doświadczenie mieszkania na wspólnym osiedlu?

Bądźmy racjonalni, nikt nikogo nie zmusił do zakupu mieszkania tutaj. Każdy potrafił przeczytać umowę i jeżeli ją podpisał, to domniemuje się, że zgodził się na te same warunki co wszyscy pozostali. Mam nadzieję, że nie ma tu wstecznych analfabetów i wszelkiej maści lekkoduchów, którzy popełniając błąd, będą zmuszali innych do dostosowania się do ich sytuacji.

Nie chcę nikomu nic narzucać, ale jak komuś nie pasuje, że nie ma miejsca parkingowego i ma zamiar utrudniać innym życie na wspólnym osiedlu (gdzie wszyscy powinni szanować i siebie i nasze wspólne prawa (ogólno pojęte dobro sąsiedzkie)) to można jeszcze wystawić na sprzedaż mieszkanie (są już takie oferty na np. na otodom). W tej cenie można śmiało kupić mieszkanie w podobnym metrażu np. w Nowej Hucie (niedaleko od Czyżyn) i nie powodować waśni i nieprzyjemnych sytuacji na osiedlu.

Są jasne zasady - dostosujmy się do nich. Wejdźmy na poziom wyżej i nie róbmy dziadostwa! Jak trzeba będzie wzywać służby (SM), żeby wyegzekwować dostosowanie się do prawa i regulaminu, to każdy ze spokojnym sumieniem może to zrobić.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”