Początek sezonu grzewczego w Krakowie - Czyżyny Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Nowy

Początek sezonu grzewczego w Krakowie - Czyżyny Orlińskiego 4

Postautor: Nowy » 25 wrz 2016, 21:41

Tak z ciekawości, działają już u Was grzejniki w mieszkaniu? Wiem, że sezon grzewczy w Krakowie mógłby trwać cały rok, a o tym, kiedy jest włączane ogrzewanie, decyduje zarządca budynku, ale czy u nas była już decyzja o tym? Nie żeby było jakoś specjalnie zimno, ale zastanawiam się czy wszystko u mnie działa dobrze, bo jeszcze nie udało mi się ich odpowietrzyć (jakby były jakieś problemy z ciśnieniem w instalacji). Dajcie znać, jeśli ktoś już zarejestrował, że działa u niego ogrzewanie w Orlińskiego 4 :)

Awatar użytkownika
Trohgal

Re: Początek sezonu grzewczego w Krakowie - Czyżyny Orlińskiego 4

Postautor: Trohgal » 25 wrz 2016, 22:09

grzejniki juz grzeją
w sobotę odpowietrzałem je bez żadnego problemu
moze masz pozakręcane zawory od CO przy licznikach?

Nowy

Postautor: Nowy » 25 wrz 2016, 22:46

Trohgal pisze:moze masz pozakręcane zawory od CO przy licznikach?

Też o tym pomyślałem wcześniej, faktycznie po jednej stronie licznika był zakręcony, ale jego odkręcenie zasadniczo nic nie zmieniło :/ W każdym razie dziękuję za informację, teraz przynajmniej wiem, że coś jest nie tak :)

KOSMO

Postautor: KOSMO » 25 wrz 2016, 23:01

są jeszcze zawory w króćcach przyłączeniowych grzejnikach (zasilenie i powrót), traktujesz to imbusem lewo prawo
na fotce na samym dole, są one pod zaślepką odkręcaną

Obrazek

Nowy

Postautor: Nowy » 27 wrz 2016, 19:17

Dzięki @KOSMO, to chyba faktycznie były te zawory na dole, pokręciłem nimi i udało mi się zalać wreszcie grzejniki :) Swoją drogą jak to jest, jeśli nacięcie na śrubie jest ustawione w pionie, to zawór jest otwarty, a jeśli w poziomie to zamknięty? I niby jest woda już w grzejnikach, ale jakoś słabo grzeją pomimo tego, że termostaty maksymalnie odkręcone... Jak to u Was wygląda? Może jakieś znaczenie ma to, że mieszkam na najwyższym piętrze...

Pasiek

Postautor: Pasiek » 27 wrz 2016, 20:30

Trohgal pisze:grzejniki juz grzeją
w sobotę odpowietrzałem je bez żadnego problemu
moze masz pozakręcane zawory od CO przy licznikach?

@Trohgal, @Nowy możecie sprawdzić jaką temperaturę pokazuje Wam to urządzenie w pionie technicznym, u mnie na wejściu jest tylko 38 stopni Celsjusza. Aby to sprawdzić naciskasz górny pomarańczowy guzik aż pojawi się "L2 Curr", później dolny aż pojawi się pierwszy odczyt temperatury. Dzięki.

U mnie też nie grzało, okazało się że ktoś zakręcił ten zawór herz, później wystarczyło odpowietrzyć grzejniki po przekręceniu zaworów (zasilanie/powrót).

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 27 wrz 2016, 21:23

30,5 chyb coś przykręcili
w piątek/sobotę grzały lepiej

Nowy

Postautor: Nowy » 28 wrz 2016, 16:56

Pasiek pisze:U mnie też nie grzało, okazało się że ktoś zakręcił ten zawór herz

Ale jaki zawór herz? Gdzie on? Ja zlokalizowałem już następujące miejsca, którymi można pokręcić:

• Zawory odcinające ciepło, dwa na rurze z licznikiem, jeden przed nim i drugiej za nim (obydwa odkręcone, czyli rączki ułożone wzdłuż rury).
  • Dwa zawory na przyłączu grzejnika na dole, pod grzejnikiem (na łazienkowym jeden za zaślepką, imbusowy).
  • Pokrętła termostatów na grzejnikach.
Jest coś jeszcze poza nimi? Niby wszystko to mam odkręcone, ale jakoś to wszystko nie działa jak jeszcze. Jest jeszcze gdzieś jakiś zawór? :)

Pasiek

Postautor: Pasiek » 28 wrz 2016, 17:12

Nowy pisze:
Pasiek pisze:U mnie też nie grzało, okazało się że ktoś zakręcił ten zawór herz

Ale jaki zawór herz? Gdzie on? Ja zlokalizowałem już następujące miejsca, którymi można pokręcić:

• Zawory odcinające ciepło, dwa na rurze z licznikiem, jeden przed nim i drugiej za nim (obydwa odkręcone, czyli rączki ułożone wzdłuż rury).
  • Dwa zawory na przyłączu grzejnika na dole, pod grzejnikiem (na łazienkowym jeden za zaślepką, imbusowy).
  • Pokrętła termostatów na grzejnikach.
Jest coś jeszcze poza nimi? Niby wszystko to mam odkręcone, ale jakoś to wszystko nie działa jak jeszcze. Jest jeszcze gdzieś jakiś zawór? :)

W pionie technicznym tam gdzie masz licznik (licznik zamontowany jest na obiegu powrotnym, czyli z mieszkania), w głębi jest rurka z obiegiem "zasilanie" czyli do mieszkania, na niej jest zawór pod którym jest zamontowany termometr połączony z licznikiem kabelkiem, idąc dalej są jakieś dwie zatyczki czy coś podobnego (czerwona i niebieska), następnie znajdziesz taka czerwoną "czapkę" to jest zawór herz http://www.herz.com.pl/grafiki/kt_77xx_ts_90_v.pdf odkręć go, a na liczniku po prawej na dole krzyżyk powinien zacząć się obracać, oznacza to ze licznik wykrył różnicę temperatury wody wchodzącej i wychodzącej z obiegu z mieszkania. Jak chcesz to napisz na priv gdzie to podejdę i ci pokaże, jednej rodzinie już pomogłem bo też im przez ten zawór nie grzało.

Nowy

Postautor: Nowy » 28 wrz 2016, 19:17

Dzięki @Pasiek za pomoc, przed zaworem herz (odkręciłem go) był na rurze jeszcze zawór z motylkiem (spod niego wychodził wspomniany kabel). Odkręciłem go ("skrzydełka" ułożone wzdłuż rury, wcześniej były w poprzek) i coś zaczęło się dziać, bulgotać, a grzejniki robią się ciepłe :) Jakby coś, napisz na privie gdzie mam piwko podrzucić za pomoc ;)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”