co do tego zawóru herz
cos mi sie przypomina ze przy odbiorze mowili zeby go nie ruszac bo jest ustawiony na zapotrzebowanie cieplne mieszkania
Początek sezonu grzewczego w Krakowie - Czyżyny Orlińskiego 4
Re: Początek sezonu grzewczego w Krakowie - Czyżyny Orlińskiego 4
Trohgal pisze:co do tego zawóru herz
cos mi sie przypomina ze przy odbiorze mowili zeby go nie ruszac bo jest ustawiony na zapotrzebowanie cieplne mieszkania
Jest też o nim w instrukcji dołączonej do mieszkania, tylko teraz pytanie jak to ustawiali że u mnie był całkowicie zakręcony?
Re: Uruchomienie ogrzewania w nowym mieszkaniu - Orlińskiego 4
Nie wiem jak u Was, ale ja mam problem z zapowietrzaniem się grzejników :/ Największy, to odpowietrzam codziennie i cały czas leci z niego powietrze, mim tego, że dzień wcześniej go odpowietrzyłem... Może to kwestia tego, że nowa instalacja i jeszcze dużo w niej powietrza w różnych miejscach i po jakimś czasie problem minie. Poza tym słuchać też stukanie w grzejnikach, choć to może właśnie przez to powietrze. Dodam jeszcze, że mieszkam na 7 piętrze, więc może ma to jakiś związek z wysokością. Jak myślicie?
Tak, piętro ma duże znaczenie. Najgorzej mają Ci na samej górze, bo jak wiadomo powietrze jest lżejsze od wody, więc ucieka do góry 
I sytuacja będzie się powtarzać co roku, na początku każdego okresu grzewczego. Instalacja się napełnia, a Twoi sąsiedzi niżej przypominają sobie o grzejnikach

I sytuacja będzie się powtarzać co roku, na początku każdego okresu grzewczego. Instalacja się napełnia, a Twoi sąsiedzi niżej przypominają sobie o grzejnikach

Jakoś dziwnie działa ta instalacja, tym razem wszystkiego grzejniki w ciągu mniej więcej godziny zrobiły się zimne
Czyżby coś padło? :/

@iti niestety mankamentem ostatniego piętra jest to że w przypadku gdy sąsiad z niższych pięter miał nie zalane wodą kaloryfery to w momencie ich uruchomienia woda z pięter powyżej ścieka do sąsiada poniżej. W takim przypadku trzeba dzwonić do administracji o dobicie wody w sieci.
Drodzy sąsiedzi mądrzejsi ode mnie w kwestiach technicznych. U mnie na pierwszym piętrze mimo odpowietrzenia kaloryferów, te działają jak chcą. Każdy grzeje z różną temperaturą, a jeden jest całkowicie zimny. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co mogę zrobić? Nie chcę dzwonić po fachowców i podejmować próby umawiania się z nimi
Sprawdź przede wszystkim czy na pewno są odpowietrzone
U mnie odpowietrzam codziennie ostatnio, bo cały czas zbiera się tam powietrze, które najwyraźniej cały czas krąży gdzieś w instalacji. Jeśli odpowietrzyłaś jakiś czas temu, to może się okazać, że trzeba to zrobić powtórnie 

@Fiszka ale wiesz że przy kaloryferach są termostaty i jak pomieszczenie się nagrzeje do odpowiedniej temperatury to kaloryfer już nie będzie grzał
?

Na Boga, wojtekf, aż takim tłukiem technicznym nie jestem.
Mimo ustawienia kaloryfera na maksimum jest on permanentnie zimny. Podejmowałam kilkukrotnie próbę odpowietrzenia i za każdym razem nie było takiej potrzeby.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”