Rdzewiejące stojaki rowerowe pod blokiem Orlńskiego 4 w Krakowie

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
iti

Rdzewiejące stojaki rowerowe pod blokiem Orlńskiego 4 w Krakowie

Postautor: iti » 12 lut 2017, 13:54

Kiedyś była już tu mowa o tym, że Budimex zamontował bardzo kiepskie stojaki na rowery na osiedlu Orlińskiego (producent Calus-P), bowiem takie, do których da się przypiąć tylko jedno koło, ciężko jest natomiast przytwierdzić do nich ramę roweru, co najlepiej zabezpiecza przed ewentualną kradzieżą i jest też najwygodniejsze. Co więcej, chcąc do takiego stojaka lepiej przypiąć rower, ciężko nie pobrudzić się o oponę albo o łańcuch.

Obrazek

Okazuje się jednak, że to jeszcze nie wszystko w tej kwestii, bowiem poza tym, że stojaki są bardzo niepraktyczne, to jeszcze są bardzo tandetne, po roku dosłownie się rozsypują :/ Nie tylko odpada z nich farba, a pod nią pojawia się rdza, ale to całe badziewie dodatkowo się rozpada.

Obrazek

Widać Budimex pożałował kilku stówek na normalny, praktyczny i dobrze zrobiony stojak i efekty wyszły szybko. Nie wiem jak Wy, ale ja nie chcę, żeby wymienili go na taki sam, z którym po roku sytuacja też będzie identyczna. Aż strach, jeśli bloki od Budimexu w całości są stawiane w taki sposób...

A takie "porządne" rzeczy wytwarza firma Calus-P z Częstochowy - warto opinie o niej też posłać w świat. Ciekawe czy to standardowa jakość tego, co robią, czy seria wypuszczona specjalnie dla Budimexu :)

A mogło być po prostu tak:

Obrazek

Albo chociaż tak:

Obrazek

Zwracajcie uwagę na stojaki, ławki czy kosze na śmieci pod waszymi blokami, bo pewnie się okaże, że będzie więcej takich niespodzianek na osiedlu.

BO6

Re: Rdzewiejące stojaki rowerowe pod blokiem Orlńskiego 4 w Krakowie

Postautor: BO6 » 13 lut 2017, 16:56

Jestem mieszkańcem O6 ale bardzo się cieszę, że poruszony został ten temat. Nie dość, że mało praktyczny ten model stojaków, to i jak się okazuje lichej konstrukcji. Pamiętajmy, że nasze bloki są nowe i w większości przypadków objęte co najmniej 2-letnią gwarancja z tytułu rękojmi. No chyba, że gwarant ustalił dłuższy czas. Warto dokumentować i zgłaszać usterki. Ja osobiści zgłaszam do BX jako inwestora. To pozwala skrócić czas oczekiwania na naprawę ujawnionej przez nas wady. Można też do zarządcy, jednak w tym przypadku czas na rozpatrzenie reklamacji się wydłuża. Niemniej jednak, czy wybierzemy pierwszą, czy druga opcję efekt finalny będzie taki sam :-) Pamiętajmy jak ważne jest zgłaszanie wad już teraz. Dzięki temu kosztami naprawy wady obciążany zostaje gwarant, a nie spółdzielnia - czyli my...

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”